• Parūpējies par savām krūtīm, mīļā!

    Reklāmraksts
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Labi zinām, ka oktobris gan Latvijā, gan visā pasaulē ir krūšu veselības mēnesis, kad tiek pievērsta īpaša uzmanība krūšu veselībai un krūts vēža profilaksei. Bet tas nenozīmē, ka par savām krūtīm īpaši jāpiedomā tikai šajā mēnesī, par tām ir jārūpējas visu laiku.

    Konsultē - ANSIS ĢĪLIS, sertificēts plastikas ķirurgs Plastikas ķirurģijas klīnikā, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centrā, ieguvis Eiropas maģistra grādu ķirurģiskajā onkoloģijā, rekonstruktīvajā un estētiskajā krūšu ķirurģijā.

    Tas ir fakts, ka krūts vēzis ir biežākais ļaundabīgais audzējs sievietēm, un Latvijā katru gadu ir vairāk nekā tūkstoš jaunu krūts vēža gadījumu. Un visefektīvākais veids, kā cīnīties ar krūts vēzi, ir tieši profilakse. Plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis uzsver, ka krūtis sievietei ir ne tikai viena no ķermeņa daļām, bet arī sievišķības simbols – skaistas un veselas krūtis dod pārliecību par sevi, ļauj justies skaistai. «Ja krūtis nav tādas, kas liek sievietei justies labi, tas gan fiziski rada apgrūtinājumu, gan ietekmē emocionāli. Ja sievieti savā ķermenī kaut kas neapmierina un šķiet, ka krūtīm varētu veikt kādus vizuālus uzlabojumus, vienmēr ir iespēja doties uz konsultāciju pie plastikas ķirurga. Tas nenozīmē, ka uzreiz būs jāveic operācija, bet svarīgi ir izrunāties, konstatēt, kāda ir situācija, saprast, vai tas, kas neapmierina, ir koriģējams, uzzināt, kādas ir plastikas ķirurģijas iespējas. Tas ir nesāpīgi un – galvenais – dod skaidrību. Protams, ļoti būtiska ir krūšu izmeklēšana. Krūts vēzis ir ļoti bieži sastopams ļaundabīgs audzējs, un lielai daļai krūts vēža pacienšu diemžēl ir jāpiedzīvo arī onkoloģiska operācija. Lai šādu smagu operāciju būtu pēc iespējas mazāk, katrai sievietei noteikti ir jāizmanto iespēja un laikus jādodas izmeklēt krūtis. Ja šī nepatīkamā slimība tomēr ir piemeklējusi – jo ātrāk tā tiks atklāta, jo lielāka iespēja, ka krūti nevajadzēs ņemt nost. Un, ja tomēr tas būs nepieciešams, būs iespēja daudz saudzīgāk veikt krūts rekonstrukciju.»

    Ja krūtī satausti kādu veidojumu, tad noteikti dodies pie ārsta un uz krūts izmeklējumu, nevis ceri, ka ar laiku tas pāries pats no sevis. Plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis iesaka gan sievietei pašai, gan viņas mīļotajam cilvēkam pieskarties krūtīm, taustīt krūtis, un, ja kaut kas ir pamainījies, var sataustīt kaut ko cietāku, blīvāku, kaut ko tādu, kas krūtīs iepriekš nav bijis, noteikti jākonsultējas ar ārstu: «Nav tā, ka jebkurš sabiezējums krūtī nozīmē onkoloģisku slimību, tas var būt arī iekaisums, cista, kāds labdabīgs veidojums.

    Tas, ka sieviete aiziet izmeklēt krūtis, uzreiz nenozīmē, ka notiks kaut kas slikts.

    Par laimi, dzīvojam laikā, kad, mainoties paaudzēm, mainās attieksme pret savu ķermeni, turklāt medicīna nemitīgi attīstās un rodas arvien jaunas iespējas. Vairs nav tie laiki, kad cilvēki baidījās no ārstiem ar domu – sāks ārstēt, un viss beigsies slikti.»

    Esam gatavi palīdzēt

    «2016. gadā pievienojos Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra komandai kā pirmais no plastikas ķirurgiem,» stāsta Ansis Ģīlis. «Tas bija liels izaicinājums – ieviest krūts rekonstrukcijas operācijas slimnīcas rutīnā, mērķtiecīgi attīstot arī estētisko ķirurģiju, jo tolaik krūšu rekonstrukcija Latvijā tikpat kā netika veikta. Es biju stažējies ārvalstu klīnikās, zināju, kas krūšu rekonstrukcijas jomā ir aktuāls pasaulē, un varēju arī Stradiņa slimnīcā ieviest tādu skatījumu, kāds tajā laikā jau bija Rietumu klīnikās. Krūts slimību centrā veidojām to, kādi ir pacientu ceļi, kādas ir iespējas krūts rekonstrukcijas jomā, operācijas tehnikas, materiāli. Daudzi mūsu ieteikumi tika uzklausīti, un ar pacientu pieredzes stāstiem varējām arī Veselības ministrijas institūcijām parādīt, kādi ir rezultāti. Tas palīdzēja šīs lietas sakārtot arī valsts mērogā. Man ir liels gandarījums, ka kopš 2022. gada onkoloģijas pacientēm ir pieejama pilnībā valsts apmaksāta krūšu rekonstrukcija. Šī programma tiešām ir vērsta uz pacientu, uz labiem rezultātiem ne tikai onkoloģijas slimību ārstēšanā, bet arī krūts rekonstrukcijā pēc mastektomijas. Krūts slimību centrā mums ir labākie speciālisti, tiek izmantoti vislabākie implanti, arī visi citi nepieciešamie materiāli ir augstas klases. Protams, ir rindas un visām krūts vēža pacientēm valsts kvotu nepietiek, tomēr ir gandarījums, ka Krūts slimību centrā ap 200 pacientēm gadā varam veikt valsts apmaksātu krūts rekonstrukciju. Turklāt lielākā daļā krūts vēža gadījumu vienas operācijas laikā ir iespējams veikt gan mastektomiju (krūts dziedzera audu izņemšanu), gan krūts atjaunošanu maksimāli drošā un estētiski pareizā veidā, un, ja nepieciešams, pie viena koriģēt un simetrizēt arī veselo krūti.»

    Iespējas ir, un vairākas

    «Neviens cilvēks nav pelnījis, ka viņam ir ļaundabīgs audzējs un jādzīvo bailēs par savu dzīvību, un neviena sieviete nav pelnījusi, ka viņai pēc operācijas būtu jādzīvo bez krūts. Vairs nav tie laiki, ka pēc mastektomijas sievietēm vienīgais risinājums bija nēsāt ārējo krūts protēzi, ciešot gan fizisku, gan psiholoģisku diskomfortu – tagad mūsu speciālistu prasmes un pieredze krūšu rekonstrukcijas jomā ļauj efektīvi, prognozējami un ar labiem rezultātiem veikt krūts atjaunošanu. Ja uzsākta ārstēšana, to ir iespējams turpināt līdz tam, lai pacientes dzīves kvalitāte pēc operācijas būtu ja ne uzlabojusies, tad vismaz ne ievērojami kritusies,» uzsver plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis, skaidrojot, ka pēc mastektomijas krūts rekonstrukciju var veikt gan ar implantiem, gan sievietes pašas audiem. «Pats galvenais ir neapdraudēt onkoloģisko ārstēšanu. Atkarībā no audzēja veida, izplatības un tipa, ārsti katrā konkrētajā gadījumā pieņem lēmumu, kad ir jāveic ķīmijterapija un starošana – pirms vai pēc krūts noņemšanas. Ja krūts vēzi ir izraisījušas ģenētiskas mutācijas, tad ir lielāks risks, ka izmaiņas var būt abās krūtīs, un ir gadījumi, kad pacientei ir jānoņem abas krūtis – viena audzēja dēļ, otra, lai nepieļautu audzēja izveidošanos arī tajā. Operāciju veicam tik saudzīgi, lai astoņas nedēļas pēc operācijas nebūtu dzīšanas risku un, ja tas nepieciešams, varētu sākt staru terapiju. Veicot kombinēto operāciju, priekšroka tiek dota implantu ievietošanai, šāda operācija ir daudz ātrāka un nav tik sarežģīta, kā atjaunojot krūti ar sievietes pašas audiem. Lai krūtis būtu simetriskas, vienas operācijas laikā pēc iespējas koriģējam arī otras krūts formu, veicot tās pacelšanu, samazināšanu vai palielināšanu. Ja tas ir nepieciešams krūšu simetrizācijai, arī šo manipulāciju apmaksā valsts.

    Savukārt krūts atjaunošanu ar sievietes pašas audiem biežāk veic tad, ja krūts noņemšanas operācijas dēļ ir liels audu defekts, un arī gadījumos, kad pēc iepriekšējām operācijām ir ļoti izmainīti audi, ja tie ir blīvi, ar rētainām deformācijām. Tās ir ļoti apjomīgas operācijas, visbiežāk audi krūts veidošanai tiek pārstādīti no vēdera priekšējās sienas lejasdaļas vai rotēti no muguras, pēc šādas ārstēšanas ir arī ilgāks atlabšanas laiks. Vispirms krūtij ir jāsadzīst, jāļauj izveidoties īstajai gala formai, simetrijai, un apmēram pēc gada var veikt krūtsgala rekonstrukciju – ar mikropigmentāciju (kad ar pigmentu ļoti precīzi tiek uzzīmēts krūtsgals) vai no krūts esošās ādas tiek izveidots krūts zirnītis un pēc tam veikta mikropigmentācija. Ja krūts rekonstrukcija ir atlikta, bet mīkstie audi nav bojāti, nav bijis staru terapijas, nav lielu rētu, tad var veikt krūts rekonstrukciju ar espanderu – tas ir līdzīgs implantam, tikai nav pildīts ar silikona gelu, sākotnēji tam ir tukšs apvalks, ko ik pa četrām nedēļām piepildām ar fizioloģisko šķīdumu, ar katru šo reizi arvien vairāk iestiepjot audus, lai pēc espandera pilnas uzpildes to varētu nomainīt pret silikona implantu,» stāsta Ansis Ģīlis. Viņš atzīst, ka visvairāk lepojas ar to, ka šo gadu laikā ir izdevies mainīt gan pacientu domāšanu, gan arī valsts institūciju attieksmi: «Agrāk tika uzskatīts, ka krūšu rekonstrukcija ir ekstra un var pienākties tikai tām pacientēm, kas ir apzinīgi veikušas krūts skrīningu. Bet tas ir jānodrošina ikvienai sievietei, kurai ir veikta mastektomija! Un mēs darām visu, lai sieviete pēc operācijas pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties normālā ikdienā. Kad tas veiksmīgi izdodas, ir daudz pozitīvu emociju, un šāda pozitīva atgriezeniskā saikne arī man kā ārstam ir ļoti būtiska.»

    Tavas krūtis to ir pelnījušas!

    • Regulāri veic pašizmeklēšanos.
    • Atceries, ka ikgadējo profilaktisko ginekologa apmeklējumu laikā ārstam jāveic arī krūšu izmeklējums.
    • Ja tev pienākusi uzaicinājuma vēstule, izmantojot šo valsts sniegto iespēju, veic bezmaksas krūšu pārbaudi ar mamogrāfiju.
    • Ja krūtīs ir parādījušās kādas izmaiņas, konsultējies ar ārstu un veic nepieciešamos izmeklējumus. Neatliec vizīti pie ārsta uz vēlāku laiku!

    SADARBĪBĀ AR PLASTIKAS ĶIRURĢIJAS KLĪNIKU

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē