• Par desmit gadiem jaunāka

    Reklāmraksts
    12. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pixabay.com
    Pixabay.com
    Noslīdējis sejas ovāls un izstiepies kakls, dziļas rievas ap muti, liels un tvirtumu zaudējis vēders liek izskatīties vecākai par saviem gadiem. Kā atgūt pievilcīgu izskatu un atkal justies skaistai un pārliecinātai par sevi?

    Stāsta Plastikas ķirurģijas klīnikas izveidotājs, plastikas ķirurgs Dr. med. JĀNIS ĢĪLIS

    Pēdējos gados, pateicoties plastiskās ķirurģijas iespējām, daudz vairāk sieviešu pievērš uzmanību savai ārienei. Turklāt sievietes ir daudz drosmīgākas un pie plastikas ķirurga vēršas aptuveni desmit reižu biežāk nekā vīrieši. Neatkarīgi no skaitļa pasē sieviete vēlas būt visskaistākā un vislabākā, un tas ir iespējams. Tāpat kā citviet pasaulē, arī Latvijā populārākās kosmētiskās operācijas sievietēm 50+ ir tauku atsūkšana un vēdera plastika, kā arī augšējo un apakšējo plakstiņu korekcija un facelift jeb pilna sejas un kakla ādas pacelšana un nostiepšana.

    Ardievas tauciņiem

    Ir atsevišķas vietas, kur no uzkrātajiem tauciņiem var atbrīvoties pati, bez ķirurģiskas iejaukšanās, bet ir problēmvietas, kur ar vingrošanu, diētu un sportiskām aktivitātēm vien ir par maz. Līdz ar to raizes bieži sagādā augšstilbu sānu virsmas – sievietes kautrējas valkāt bikses, jo liekie tauki neglīti izspiežas, tāpat augšstilbu iekšējās virsmas mēdz būt pārāk lielas, un šajās vietās bikses vienmēr izdilst, berzējoties kājām. Tāpat arī sānos, muguras daļā reizēm veidojas tādi kā spārni, ko arī var labot un noņemt. Un, protams, arī tad, ja uz vēdera ir tā saucamā riepa, to lieliski var mazināt ar tauku atsūkšanu. Tā ir operācija, kad ar minimāliem, dažus milimetrus gariem griezieniem izsūc lieko tauku daudzumu no zemādas, tādējādi samazinot tilpuma apjomu. Ja ādas kvalitāte ir laba, tad āda, tāpat kā pēc grūtniecības, pati saraujas. Tauku atsūkšanu var veikt jebkura lieluma vēderam, bet parasti konsultācijas laikā izmēra un saliek visus plusus un mīnusus. Par normālu uzskata 0,5–2 centimetru tauku slāni. Ja tauki veido četrus piecus centimetrus, tad jau ir par daudz, bet, ja tie ir septiņi līdz deviņi centimetri – daudz par daudz. Ar tauku atsūkšanu šo apjomu var samazināt līdz pusotram diviem centimetriem.

    Svarīgs jautājums: vai pēc tauku atsūkšanas varu būt diezgan vieglprātīga vai tomēr jābūt fiziski aktīvai un jāpiedomā arī, ko ēdu?

    Atbild Jānis Ģīlis: «Izsūktie tauki neatjaunojas, taču jauni tauki, protams, var augt klāt. Līdz ar to, lai būtu balanss, jāievēro princips – cik daudz apēd, tik arī tajā dienā iztērē! Ja iztērē mazāk, liekās kalorijas kaut kur uzkrāsies. Vienai tās uzkrājas vienmērīgi pa visu ķermeni, tomēr lielākoties tās ir atsevišķas vietas, kur tauciņi cenšas vairāk uzkrāties. Pēc tauku atsūkšanas tas tāpat notiks – ja ēdīs vairāk, nekā iztērēs, tauki uzkrāsies, taču nebūs vairs disbalansa. Ja pirms tam vienā vietā bija par daudz tauku, pēc tauku atsūkšanas visas vietas būs vienmērīgi lielākas atkarībā no uzņemtā kaloriju daudzuma.»

    Nekā lieka, tikai glīts vēders

    Bieži pēc dzemdībām, svara zuduma vai vienkārši novecošanas procesa gaitā sievietei izstiepjas vēdera priekšējās sienas āda, rodas pārkare. Tad lieliska izvēle ir vēdera plastika. Tā ir liela apjoma ķirurģiska operācija, kurā nogriež lieko ādu kopā ar taukiem, pārējo nostiepj un panāk šmaugu un pareizu vēderu. Operācijas gaitā gan atjauno normālo anatomiju, gan nogriež lieko ādu un strijas, atstājot vien nelielu rētu, ko paslēpt zem biksītēm.

    Agrāk šo operāciju biežāk veica ziemā, lai vasarā droši varētu doties saulē. Taču tagad cilvēki ceļo visu gadu un vienmēr atrod vietu, kur spoži spīd saule. Tāpēc vēdera plastikas operācijas veic visu gadu gandrīz vienādā intensitātē. Mūsdienu sieviete zina, ka dzīve neapstājas nevienā vecumā, bērni ir izaudzināti un ir iespēja paceļot pa pasauli un parādīt sevi saulei, un tad gribas, lai pašai ir prieks par sevi un savu ķermeni.

    Svarīgs jautājums: vai un kā izvēli par plastisko operāciju ietekmē menopauze?

    Atbild Jānis Ģīlis: «Karstuma viļņi, svīšana, hormonālās izmaiņas un citas menopauzes izpausmes nav iemesls, lai atteiktos no plastiskās operācijas. Būtisks ir sievietes kopējais veselības stāvoklis. Ja tas ir labs, arī rētu dzīšana ir laba un kopējais pēcoperācijas periods ir viegls. Veicot operāciju brieduma gados, ir pat zināms labums: jauniem cilvēkiem rētas ilgāku laiku ir blīvas, sarkanas vai sāpīgas – jo vecāks cilvēks, jo ātrāk rētas paliek mīkstas, baltas un līdzenas.»

    Iegūst gadus un prieku

    Daudzas sievietes atzīst, ka viņām nepatīk fotografēties, jo seja izskatās veca, sagurusi, ar dziļām grumbām un riņķiem zem acīm. Gados jaunākas sievietes pirmās pamana izmaiņas plakstiņos – augšējie plakstiņi sāk izskatīties bēdīgi, noguruši vai arī skatoties uz augšpusi, samazinās redzes lauks. Tas nozīmē, ka liekā āda kā tāds širmis gulstas priekšā un sieviete vairs nevar labi redzēt augšpusi. Vēlāk atkarībā no kopējā veselības stāvokļa, ķermeņa uzbūves un novecošanas ātruma parādās arī citas izmaiņas sejā. Sejas un kakla āda, mīkstie audi un taukaudi lēnām sāk slīdēt uz leju, mainot sejas ovāla līniju, bet virs lūpu kaktiņiem, vaigos un pierē veidojas krunkas un dziļas rievas. Tad sievietei parādās tā saucamie buldoga vaidziņi, pārkārusies žokļa līnija, izstiepies kakls un stiegrains dubultzods. Šajā situācijā labākā iespēja ar lieliskāko rezultātu ir facelift – pilna sejas un kakla ādas pacelšana un nostiepšana. Operācijas laikā nostiepj sejas, vaigu un kakla ādu, likvidējot lieko ādu un zemādas taukus, paceļ uz augšu sejas un kakla muskuļus un nostiprina tos. Pēc operācijas sejas vaibsti kļūst gludāki un maigāki, bet sievietes atzīst, ka kļuvušas par pieciem līdz desmit gadiem jaunākas. Arī operācijas efekts saglabājas ilgstoši – nākamā reize, kad atkal varētu gribēties ko pievilkt, ir pēc apmēram desmit gadiem.

    Kā būs pēc tam?

    Reizēm sievietes uztraucas, ka pēc operācijas kādu laiku nevarēs dzīvot tik aktīvi, kā ierasts, un tā ir taisnība – ja veikta sejas korekcija, apmēram divas nedēļas jārēķinās ar zināmiem ierobežojumiem sabiedriskajās aktivitātēs. Ja veikta vēdera plastikas operācija, ar fiziskajām aktivitātēm varēs nodarboties pēc apmēram pusotra mēneša. Tas gan nenozīmē, ka jāguļ gultā, – tieši aktīvs dzīvesveids palīdz atgūties. Gan pēc tauku atsūkšanas, gan vēdera plastikas lielākoties jānēsā elastīgā pēcoperācijas veļa. Pēc mēneša, diviem vai trijiem jāieplāno vizīte pie ārsta – gan lai izņemtu pēcoperācijas diegus, gan lai novērtētu dzīšanas procesu un varbūt saņemtu vēl kādus ārsta ieteikumus.

    Sievietei, kura šaubās

    «Sievietēm, kuras šaubās un nevar izšķirties par operāciju, iesaku nevis mocīties ar domām, vajag vai nevajag, cik tas ir bailīgi un kā es izskatīšos, bet aiziet un saņemt kvalitatīvu konsultāciju. Izrunājoties ar ārstu, daudz kas kļūs skaidrāks vai arī radīsies daudz jaunu jautājumu, ko varēsim tālāk apspriest. Tāpat iesaku arī atbildēt sev uz jautājumu: cik man tas ir svarīgi, un vai man patiešām to vajag? Jo ir daudzi simti un tūkstoši cilvēku, kas palēnām skaisti un ar prieku noveco un labi izskatās. Bet daļa noveco pārāk strauji vai viņiem sejā un acīs veidojas drūmums, nogurums vai vienkārši neveselīgs izskats, un viņiem ir grūti ar to sadzīvot. Tas ir iemesls aprunāties ar ārstu un saprast, kas un kā ir darāms, ar ko jārēķinās un vai esmu tam gatava. Vai esmu atradusi savu īsto ārstu? Man kā ķirurgam lielākais gandarījums ir redzēt priecīgu, laimīgu cilvēku, kura dzīves kvalitāte ir ievērojami uzlabojusies. Daža laba ir nomocījusies, mēģinājusi badoties, mēnesi no vietas skatīties uz burkānu un uzdzert virsū ūdeni, un sevi izmocījusi, ir nīgra uz sevi un pasauli, tad vienā dienā noraujas – un kilogrami nāk klāt. Tad viņa iet pie speciālistiem, ievēro diētas, un tas ir nebeidzams aplis. Nogurusi no tā, viņa atnāk pie manis, atsūc lieko un, kad beidzot redz rezultātu, viņai ir stimuls nopirkt jaunas sporta drēbes un botas, paskriet, pasportot, aiziet uz trenažieru zāli, sekot līdzi tam, ko ēd. Bieži redzu, kā pēc operācijas izmainās cilvēka dzīve un uzlabojas kopējais veselības stāvoklis. Kamēr ir liekie kilogrami, nevar uzkāpt pa trepēm, sirds dauzās, sviedri līst. Bet pēc tam cilvēks redz, ka var gan paskriet, gan kalnā un piektajā stāvā uzkāpt,» rezumē Jānis Ģīlis. 

    Kontakti:

    Plastikas ķirurģijas klīnika
    gilis.lv

    +371 28300800
    [email protected]

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē