• Pakrojas muižas festivāla dziedinošais efekts: eksponātu aromāts stimulē dopamīna veidošanos

    Reklāmraksts
    15. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Piekrītiet, ka ziedi – vai tas būtu grezns floristikas darbs, vai ziedi savvaļā – izraisa laimes sajūtu. Un kas notiek, ja dāvināsiet nevis pušķus, bet veselas puķu dobes? Kā norāda psihologi, ejot pa puķu pļavām un vērojot krāsainos ziedus, cilvēka organismā uzreiz izdalās laimes sajūtu veicinošas ķīmiskās vielas.

    Jau sesto gadu notiekošā „Ziedu, mākslas un mīlas festivāla“ ziedu pārpilnība katru gadu pārspēj pati sevi. Šogad 15 hektārus lielajā Pakrojas muižas teritorijā zied vairāk nekā 300 dažādu augu veidu un miljoniem ziedu. Ne mazāk par košajām ziedu krāsām, to formu un ornamentu dažādību apmeklētājus pārsteidz un sajūsmina arī puķu dobju izplatītie aromāti. Kā stāsta muižas radošā vadītāja K.Ivaņčenko, ļoti ierasts festivāla tēls ir apmeklētāja figūra, kas pieliecas pie ziediem un ieelpo to aromātu.

    Ziedu spējas ir pazīstamas jau gadsimtiem

    Skeptiķus, kuri šaubās, vai ziedu aromāti tiešām ietekmē cilvēka emocionālo stāvokli, K.Ivančenko steidz iepazīstināt ar vēstures faktiem un zinātniskajiem secinājumiem.

    “Pirms daudziem gadiem ziedi bija cieši saistīti ar atvieglojuma sajūtu un sava veida atdzimšanu. Kad tie uzziedēja, pēc nogurdinošās ziemas sākās pārpilnības periods. Šodien mums pārtikas  netrūkst cauru gadu, tāpēc apzināti ziedus ar uzturu vairs nesaistām, bet, kad zieds uzzied un izplatās tā dabiskais aromāts, tomēr rodas īpaša sajūta, jo smadzenēs izdalās laimes hormons dopamīns”, stāsta K.Ivaņčenko.

    Viņa arī piebilst, ka zinātnieki, kas pētījuši smaržu un krāsu ietekmi, nereti ir pamatojuši šo parādību ārstnieciskās īpašības – tiek uzskatīts, ka, vērojot ziedu pārpilnību, izbaudot to skaistumu un smaržu, smadzenēs notiek ķīmiskās reakcijas, kas rada pozitīvas emocijas un pārdzīvojumus.

    "Aromterapijas prakse, kuras pamatā ir augu un īpaši ziedu ekstrakti, pastāv ne pa velti. Saka, ka pareizi izvēlēti aromāti uzlabo ķermeņa, prāta un gara veselību. Un tā nav tikai mūsdienu mode – dabīgo, t.i. dabā savākto smaržu spēks bija labi zināms un plaši izmantots senajās Ķīnas, Indijas un Ēģiptes kultūrās. Tur gan reliģiskos, gan ārstnieciskos nolūkos pielietoja dabiskas aromātiskas, no ziediem iegūtas vielas,“ ziedkopju noslēpumus atklāj Pakrojas muižas pārstāve.

    Dažādi ārstnieciskie aromāti

    Tuvojoties augustam, pēc K.Ivaņčenko teiktā, festivālā sākas ziedēšanas kulminācija ar vispozitīvāko ietekmi uz mūsu zemapziņu. Viņai ir arī daži padomi viesiem, kā gūt no apmeklējuma vislielāko labumu.

    “Staigājot pa puķu dobju okeānu, veltiet laiku, lai izbaudītu ne tikai skatu, bet arī smaržu. Apstājieties pie nemieru mazinošajām lavandām, sajūtiet laba garastāvokļa izplatītājas ehinācijas aromātu un apbrīnojiet monardas, kas ar savu smaržu pievilina tauriņus un bites. Ja galvā joprojām ir daudz uzmācīgu domu, apsēdieties blakus salvijas kušķiem. To smaržai ir svaigs zāles aromāts ar koksnes notīm. Citi to raksturo kā piparmētru, citrona un kampara maisījumu. Šī unikāla un ļoti izteikta kompozīcija palīdz radīt nomierinošu atmosfēru, nodrošina svaigu augu aromātu un tiek uzskatīts, ka tā «attīra» prātu. Visbeidzot pievērsieties graudaugiem, kas tiek dēvēti par šī gada festivāla galveno akcentu, un, tos ieelpojot, jūs sajutīsities kā ceļojumā pie sevis paša, uz savu bērnību vai jaukajiem lauku nostūriem. Būsiet pārsteigti, cik daudz pozitīvu asociāciju rada ziedu un augu smaržas,” stāsta K.Ivaņčenko.

    Ceļojot gar tabakas ziediem, daudzkrāsainām saulespuķēm, amarantiem un izsmalcinātām malvām, neizmirstiet apciemot arī muižas Parfimēriju. Kā stāsta aromterapeite un muižas parfimēre Justīna Šivokiene, ekskluzīvas smaržas un parfimērija Pakrojā pastāv jau kopš 19. gadsimta, kad muižnieks fon der Rops uzaicināja šurp slaveno franču parfimēru Žaku. Viņu pārsteidza muižas atmosfēra un apkārtnes dabas bagātības, un viņš sāka jaunu smaržu un skaistumkopšanas līdzekļu ražošanu. Šodien Žaka laboratorija ir atjaunota un atkal strādā, vilinot apmeklētājus ar reibinošām smaržām.

    “Šis stāsts ir tik romantisks un skaists, ka gribējās to pārnest mūsdienās. Tā iedvesmoti, šogad mēs arī esam radījuši festivāla aromātu “Vasaras nakts” senas parfimērijas garā. Tajā dominē vietējo augu aromāti: svaigu citrusu, lavandas, sausās koksnes, cipreses un skuju notis. Viesi saka, ka tajā jūtamas arī aveņu, karameļu, vaniļas un vīraka nokrāsas. Līdz šim neesam sastapuši apmeklētājus, kuriem tas būtu vienaldzīgs. Tieši otrādi, šo smaržu dzīlēs drosmīgi ienirst tie, kas vēlas paņemt līdzi atmiņas par muižu un ziedu festivālu”, – atklāj Justīna.

    Vairāk par festivālu: www.pakrojasmuiza.lv

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē