Kulinārā tradīcija ar vēsturiskām saknēm
Cepelīniem, kas tiek gatavoti no svaigiem vai vārītiem kartupeļiem, ir sena vēsture. Kulinārie pētījumi liecina, ka kartupeļu mīkla Eiropā sāka izplatīties jau 18. gadsimtā, bet Lietuvā šis ēdiens parādījās aptuveni pirms 100–150 gadiem. Tiek uzskatīts, ka Žemaitijā cepelīni varēja ienākt caur Mazlietuvu, bet citos reģionos – pateicoties Lietuvas ebrejiem, kas bija saistīti ar Ziemeļvācijas kulinārajām tradīcijām. Šodien cepelīni joprojām ir neatņemama lietuviešu gastronomijas sastāvdaļa un nacionālās virtuves lepnums.
Cepelīnu pusdienas Pakrojas muižā – katru svētdienu
Lai atzīmētu Pasaules cepelīnu dienu, 2. februārī Pakrojas muiža aicina viesus uz īstiem lietuviešu virtuves svētkiem. Šajā dienā krodziņā «Trakterius» varēs baudīt ne tikai klasiskos cepelīnus ar dažādiem pildījumiem, bet arī citus tradicionālos ēdienus: pankūkas, kugeli, kartupeļu desu un daudz ko citu. Visi interesenti varēs izmēģināt savus spēkus cepelīnu ātrēšanas turnīrā! Katras svētdienas uzvarētājs kvalificēsies Pasaules cepelīnu ēšanas čempionātam, kas vasarā norisināsies muižā 20.septembrī.
Tiem, kas nevarēs ierasties 2. februārī, nav iemesla bēdāties – cepelīnu pusdienas notiek katru svētdienu līdz 13. aprīlim. Pakrojas muiža gaida viesus uz gastronomisku ceļojumu laikā, kur senie recepti atdzīvojas vēsturiskās lietuviešu muižas atmosfērā.
Vairāk par cepelīnu svētdienām lasi šeit!