• Pakrojas muiža aicina svinēt Pasaules cepelīnu dienu

    Reklāmraksts
    31. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Katru pirmo februāra svētdienu daudzās valstīs tiek atzīmēta Pasaules cepelīnu diena – ēdiena, kas kļuvis par patiesu tradicionālās lietuviešu virtuves simbolu. 2014. gadā svinēt cepelīnu dienu ierosināja viens amerikāņu lietuvietis, aicinot visus nacionālo garšu cienītājus apvienoties pie viena galda un godināt slaveno lietuviešu ēdienu. Šogad tradīciju turpina arī lielākā Lietuvas muiža – Pakrojas muiža, kas aicina kaimiņus no Latvijas uz īpašām svētdienas cepelīnu pusdienām, kuru laikā cepelīnus varēs baudīt neierobežoti.

    Kulinārā tradīcija ar vēsturiskām saknēm

    Cepelīniem, kas tiek gatavoti no svaigiem vai vārītiem kartupeļiem, ir sena vēsture. Kulinārie pētījumi liecina, ka kartupeļu mīkla Eiropā sāka izplatīties jau 18. gadsimtā, bet Lietuvā šis ēdiens parādījās aptuveni pirms 100–150 gadiem. Tiek uzskatīts, ka Žemaitijā cepelīni varēja ienākt caur Mazlietuvu, bet citos reģionos – pateicoties Lietuvas ebrejiem, kas bija saistīti ar Ziemeļvācijas kulinārajām tradīcijām. Šodien cepelīni joprojām ir neatņemama lietuviešu gastronomijas sastāvdaļa un nacionālās virtuves lepnums.

    Cepelīnu pusdienas Pakrojas muižā – katru svētdienu

    Lai atzīmētu Pasaules cepelīnu dienu, 2. februārī Pakrojas muiža aicina viesus uz īstiem lietuviešu virtuves svētkiem. Šajā dienā krodziņā «Trakterius» varēs baudīt ne tikai klasiskos cepelīnus ar dažādiem pildījumiem, bet arī citus tradicionālos ēdienus: pankūkas, kugeli, kartupeļu desu un daudz ko citu. Visi interesenti varēs izmēģināt savus spēkus cepelīnu ātrēšanas turnīrā! Katras svētdienas uzvarētājs kvalificēsies Pasaules cepelīnu ēšanas čempionātam, kas vasarā norisināsies muižā 20.septembrī.

    Tiem, kas nevarēs ierasties 2. februārī, nav iemesla bēdāties – cepelīnu pusdienas notiek katru svētdienu līdz 13. aprīlim. Pakrojas muiža gaida viesus uz gastronomisku ceļojumu laikā, kur senie recepti atdzīvojas vēsturiskās lietuviešu muižas atmosfērā.

    Vairāk par cepelīnu svētdienām lasi šeit!

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē