• OCTA apdrošināšana – uzzini visu svarīgāko 10 jautājumos un atbildēs

    Reklāmraksts
    29. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik

    Ikvienam sauszemes transportlīdzekļa īpašniekam, lai piedalītos satiksmē, nepieciešama OCTA apdrošināšana. Tā kā tā ir obligāta, mēs ne vienmēr iedziļināmies visās niansēs, kas saistītas ar šo apdrošināšanas veidu. Turpinājumā 12 biežāk uzdotie jautājumi, kā arī atbildes uz tiem, kas palīdzēs uzzināt visu svarīgāko.

    Biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par OCTA apdrošināšanu

    1. Kas ir OCTA apdrošināšana un kāpēc tā nepieciešama?

    Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana jeb OCTA apdrošina tavu civiltiesisko atbildību situācijās, ja izraisi negadījumu, kurā cieš trešās personas un / vai to īpašums. Jāatceras, ka šī nav transportlīdzekļa apdrošināšana, kas pasargā tavu auto – tā apdrošina tavu kā autovadītāja atbildību un tavā vietā atlīdzina zaudējumus, kas nodarīti cietušajiem.

    Šī ir obligāta apdrošināšana, OCTA pārbaude var tikt veikta gan Valsts policijas reidu laikā, gan šķērsojot robežu, gan tehniskās apskates laikā, gan fiksēta ar fotoradariem.

    2. Kādi transportlīdzekļi ir jāapdrošina ar OCTA?

    OCTA likums nosaka, ka obligātā civiltiesiskā atbildība jāapdrošina sauszemes mehānisko transportlīdzekļu – gan vieglo un kravas auto, gan traktoru, gan piekabju un puspiekabju, gan mopēdu – īpašniekiem.

    3. Kādi riski tiek segti ar OCTA apdrošināšanu?

    Visbiežāk OCTA tiek asociēta ar zaudējumu atlīdzināšanu par saskādēta transportlīdzekļa remontu. Tomēr patiesībā OCTA segums ir plašāks. Tas ietver arī negadījumā cietušo personu ārstēšanās un rehabilitācijas izdevumu segšanu un pat trešās personas īpašuma (žoga, ceļa infrastruktūras u. c.) bojājumu atlīdzināšanu.

    Likumā ir noteikti šādi atbildības limiti:

    1. personai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai līdz 5 210 000 EUR;

    2. mantai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai līdz 1 050 000 EUR.

    4. Kas ietekmē OCTA polises prēmijas apmēru?

    Katrs apdrošinātājs var ņemt vērā dažādus riska faktorus, piemēram, auto marku, modeli, vecumu, izmantošanas veidu un reģistrācijas vietu, kā arī transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) juridisko statusu, stāžu, apdrošināšanas un atlīdzību vēsturi, kā arī polises termiņu un citus, risku ietekmējošos, faktorus.

    5. Vai OCTA apdrošināšana atlīdzinās zaudējumus, ja, piemēram, automašīnai būs nozagta kāda detaļa vai uzkritis koks?

    Nē. Šādu zaudējumus sedz KASKO – tā ir auto apdrošināšana, kas kompensēs riskus, kuri saistīti ar auto zādzību vai bojājumiem, kā arī dabas stihijām.

    6. Kādi dati nepieciešami, lai noformētu OCTA polisi?

    Polisi var noformēt gan attālināti, apdrošinātāja mājaslapā, gan klātienē apdrošinātāja klientu apkalpošanas centros. Lai to veiktu, jāzina transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs un reģistrācijas apliecības numurs. Tāpat polises noformēšanas brīdī tiks identificēts apdrošinājuma ņēmējs jeb polises pircējs.

    7. Ko darīt, ja noticis ceļu satiksmes negadījums un kā es varu pieteikties atlīdzības saņemšanai?

    Ja noticis negadījums, to var fiksēt, aizpildot saskaņoto paziņojumu, ja negadījuma apstākļi ir skaidri, iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi un nav cietušas personas vai trešo pušu manta. Situācijās, kad negadījumā iesaistīti vairāk par diviem transportlīdzekļiem, ir bojāta trešo pušu manta vai ir cietušie, jāizsauc Valsts policija.

    Ja esi negadījuma izraisītājs, tev 10 dienu laikā jāpaziņo savam apdrošinātājam par negadījuma iestāšanos. Ja esi cietušais, atlīdzības pieteikums jāiesniedz, vēršoties pie vainīgās puses apdrošinātāja.

    Zaudējumus mantai var pieprasīt gada laikā, savukārt personai nodarītos zaudējumus – trīs gadu laikā. Tomēr atceries, ja atlīdzības pieteikumu iesniedz vairākus mēnešus pēc negadījuma, bojātajam auto jābūt tādā pašā stāvoklī kā pēc negadījuma, lai varētu konstatēt bojājumus.

    8. Vai OCTA apdrošināšanas polise ir derīga arī ārpus Latvijas teritorijas?

    OCTA polise ir derīga gan Latvijā, gan visās pārējās Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs, kā arī Lielbritānijā, Šveicē, Serbijā, Andorā, Melnkalnē un Bosnijā un Hercegovinā.

    Savukārt, ja plāno braucienu uz Albāniju, Azerbaidžānu, Ziemeļmaķedoniju, Maroku, Moldovu, Tunisiju, Turciju vai Ukrainu, jāiegādājas Zaļā karte – starptautisks apdrošināšanas līgums, kas tiek noslēgts attiecībā uz transportlīdzekli, kas ir reģistrēts Latvijā, bet piedalās ceļu satiksmē valstī, kura ir Zaļās kartes sistēmas dalībvalsts.

    9. Vai varu pārtraukt savu OCTA apdrošināšanu jebkurā laikā?

    Likums nosaka, ka OCTA polise tiek izbeigta automātiski, ja transportlīdzeklim:

    • mainās īpašnieks;
    • tiek izsniegtas taksometra numura zīmes;
    • izsniegts apliecinājums par tā norakstīšanu;
    • izsniegta tranzīta numura karte;
    • u.c. OCTA likuma 10. panta 1. daļā noteiktajos gadījumos.

    OCTA polisi var izbeigt, pamatojoties uz transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) iesniegumu, ja:

    • tiek likvidēta juridiskā persona — transportlīdzekļa īpašnieks;
    • transportlīdzeklis ir nozagts un par to ir paziņots Valsts policijai;
    • ir pārtraukta uz laiku transportlīdzekļa reģistrācija valsts vai pašvaldību transportlīdzekļu reģistrā, jo transportlīdzeklis netiks izmantots ceļu satiksmē;
    • u. c. OCTA likuma 10. panta 3. daļā noteiktajos gadījumos.

    10. Kur un kā iespējams pārbaudīt OCTA termiņu?

    OCTA polises derīguma termiņu vari pārbaudīt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja mājaslapā.

    Gjensidige OCTA apdrošināšana

    Apdrošinātājs ar Norvēģijas pieredzi Gjensidige tavai drošībai un sirdsmieram piedāvā visdažādākos apdrošināšanas pakalpojumus, starp tiem ir arī OCTA apdrošināšana. Sazinies ar mūsu speciālistiem, lai noskaidrotu visas tevi interesējošās nianses. Protams, pieejama arī OCTA internetā – ienāc, aizpildi veidlapu un iegādājies polisi jau šodien!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē