Mūsdienu kultūrā mēs vīnu lietojam vakaros kopā ar ēdienu, bet nereti to patērē arī nelielos daudzumos dienas laikā. Vīns var būt ļoti dažāds, tāpēc cilvēku viedokļi par tā garšu var stipri atšķirties. Tomēr visi varam piekrist, ka šī dzēriena gaumīgs noformējums piešķir vīnam pievienoto vērtību un padara tā baudīšanas rituālu patīkamāku.
Lai vīns nonāktu uz jūsu galda, vispirms ir jāiestāda vīnogulājs, kura augļi, vīnogas, ir galvenā vīna pagatavošanas sastāvdaļa. Lai gan mūsdienās populāri ir arī vīni, kas gatavoti no citām ogām, piemēram, sausserža vai ķiršiem, vīni, kas gatavoti no vīnogām, piedāvā ļoti augstu kvalitāti un unikālu garšu, ko nosaka arī vīna nogatavināšanas laiks.
Vīnkopības tradīcija radusies Dienvideiropā
Visbiežāk vīnogu krūmi tiek stādīti rindās lielos daudzumos, un šādu vietu sauc par vīna dārzu. Mūsu valstī vīna dārzi ir reta parādība, bet jau pieņemti, pateicoties arvien labvēlīgākiem klimatiskajiem apstākļiem. Tā kā vīnogulāju augšanai un augļiem nepieciešams siltāks klimats, tos parasti audzē dienvidos. Ne velti galvenie vīna eksportētāji ir itāļi, spāņi un franči – viņu kultūra stipri savijas ar vīna lietošanu ikdienā.
Tad kā pasniegt vīnu savās mājās?
1. Jāņem vērā pasniegtā vīna temperatūra
Pirms vīna pudeles atvēršanas vispirms jānoskaidro, kādā temperatūrā tas jāpasniedz. Piemēram, baltvīnu parasti ieteicams atdzesēt vai uzglabāt ledusskapī, savukārt sarkanvīna garšas vislabāk atklājas, pasniedzot to istabas temperatūrā.
2. Pēc vīna atvēršanas uzgaidiet
Lēnām, nesakratot vīnu, izvelciet korķi un atstājiet vīnu atvērtu vismaz 20 minūtes pirms lietošanas. Ir vērts atcerēties, ka ilgāk izturētiem vīniem ir nepieciešams ilgāks kontakts ar skābekli.
3. Vīnu uzglabājiet karafē
Viens veids, kā to pasniegt savās mājās, ir stikla karafe. Tajā var ne tikai uzglabāt vīnu, bet tā ir arī estētiska detaļa mājās, jo karafe ne tikai nodrošina dzēriena lielisko garšu, bet arī ir unikāls interjera dekors. Svarīgi arī uzsvērt, ka vīns jāglabā tumsā, ārpus no tiešiem saules stariem, un atvērtais vīns jāizlieto 3–5 dienu laikā.
Vīna karafēm ir dažādas formas un dizaini – īpaši grezna izvēle jūsu mājām var būt simetriska, kupola formas kristāla karafe. Jūsu mājām piemēroto karafi varat izvēlēties FORMADORE.
4. Pasniedziet vīnu tikai vīna glāzēs
Protams, vissvarīgākā vīna pasniegšanas nianse ir pareizo glāžu izvēle. Īpaši vīnam paredzētas glāzes ir izgatavotas tā, lai pēc iespējas labāk atklātos šī dzēriena aromāts. Vīna baudīšanai paredzētas vīna glāzes ir ar plānu un platu kājiņu, tāpēc izvēlieties klasisku un pārlaicīgu vīna glāzi, lai pasniegtu gan baltvīnu, gan sarkanvīnu, un nedaudz mazāku un šaurāku glāzi nekā klasiskās vīna glāzes, lai pasniegtu dzirkstošo vīnu un šampanieti.
5. Turiet glāzi aiz kājiņas
Tā kā lielākā daļa vīnu tiek pasniegti atdzesēti, nekad turiet vīna glāzi apķertu ar roku, tā to sasildīsiet. Turiet glāzi aiz kājiņas, viegli pagrieziet to, lai radītu vieglu virpuļošanu, sajūtiet vīna smaržu un garšu.
Pareiza vīna pasniegšana nodrošina to, ka jutīsities īpaši, izbaudot vīna dzeršanas rituālu kopā ar savu otro pusīti vai draugu kompāniju. Zinot, kā pareizi pasniegt šo dzērienu, jūs varat ne tikai kolekcionēt sava iecienītākā vīna pudeles mājās, bet arī sarīkot īstu vīna degustāciju.