Jogurta mērce ar smalki sagrieztiem dārzeņiem
400 ml 10 % jogurta
3 vidēji dzelteni un sarkani tomāti
3 lauku gurķi
4 redīsi
2 mazsālīti vai fermentēti gurķi
30 g diļļu
sāls un pipari
lakšu sezama sāls (no veikala Manas garšas)
ķiploku pulveris
sīpolu pulveris
koriandra pulveris
Dārzeņus smalki sagriež vai sarīvē, piejauc garšvielas un jogurtu. Var pievienot arī citas svaigās un kaltētās garšvielas (piparmētru, baziliku utt.)
Pirms lietošanas atdzesē.
Aveņu un ābolu sidra etiķa mērce vasaras salātiem
120 g svaigu vai saldētu aveņu
200 ml olīveļļas
50 ml ābolu sidra etiķa
2 ēdamkarotes medus
1 ēdamkarote cukura
1 tējkarote kaltēta bazilika vai 5 lapas smalki sakapāta svaiga bazilika
sāls
Ar dakšiņu saspaida avenes un pievieno 1 ēdamkaroti cukura, lai izdalās sula.
Pievieno pārējās sastāvdaļas un ievieto traukā, kuru iespējams sakratīt (piemēram, Weck burkā ar vāku un blīvgumiju). Trauku sakrata, līdz sastāvdaļas samaisījušās.
Klasiskā Dižonas sinepju salātu mērce
100 ml sarkanvīna etiķa
75 ml olīveļļas
1 tējkarote Dižonas sinepju
sāls un pipari
Visas sastāvdaļas ievieto traukā, kuru iespējams sakratīt (piemēram, Weck burkā ar vāku un blīvgumiju). Trauku sakrata, līdz sastāvdaļas samaisījušās.
Citrusu, medus un piparmētru mērce augļu salātiem
30 ml medus
50 ml laimu sulas
50 ml apelsīnu sulas
sauja sakapātu piparmētru lapiņu
Visas sastāvdaļas ievieto traukā, kuru iespējams sakratīt (piemēram, Weck burkā ar vāku un blīvgumiju). Trauku sakrata, līdz sastāvdaļas samaisījušās.