• Labākais ausu tīrīšanas instruments – paša pirksts gan lielam, gan mazam

    Reklāmraksts
    22. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ausīs atrodas pārveidoti sviedru dziedzeri – sēra dziedzeri, kas izstrādā dzeltenbrūnu sekrētu jeb sēru. Sēra izdalīšanās ir organisma aizsargreakcija pret putekļiem, svešķermeņiem, arī pret mikrobiem un sēnīšu infekcijām, kas var nokļūt ausīs. Katram cilvēkam sēra izdale notiek citādi, tieši tāpat, kā sviedru dziedzeri mums katram funkcionē atšķirīgi – cits svīst ļoti, cits gandrīz nemaz.

    Ja ir novērots, ka bērnam pastiprināti izdalās sērs, tas nav nekas slikts, bet gan normāla fizioloģiska organisma reakcija. Turklāt pavisam mazam bērniņam tas mainās – vienu brīdi šķiet, ka sērs izdalās ievērojami vairāk, tad atkal mazinās. Par to nav jāsatraucas, tikai ar mīkstu salvetīti regulāri ausis jāizslauka. Sēra izdalīšanās var pastiprināties, ja bērns regulāri apmeklē baseinu, peldas, ja ausis visu laiku tiek kairinātas, skaidro LOR klīnikas otolaringoloģe Ilze Sokolova.

    Bieži saskaramies ar mītu, ka, bērnu mazgājot, ausīs nedrīkst nokļūt ūdens. Ja bērnam nav kāda ausu slimība, tad gan mazgājoties, gan peldoties ūdens drīkst nokļūt bērna ausīs.

    Kā tīrīt ausis?

    Fizioloģiski auss tīrās pati, izmetot sēru. Taču, lai austiņas no sēra atbrīvotu droši, nekaitējot, vislabākais instruments ir mūsu pašu pirksti. Cik tālu pirksts iekļūst jūsu vai bērna auss ejā, tik tālu ausi drīkstam tīrīt.

    Kas notiek, ja ausis tīra ar vates kociņiem?

    Visā pasaulē LOR speciālisti ir pret vates kociņu lietošanu ausu kopšanā. Bieži nākas sastapties ar ausu traumu gadījumiem gan bērniem, gan pieaugušajiem, kas radušies tāpēc, ka mēģināts ar šiem kociņiem tīrīt ausis. To darot, ir risks gan saskrāpēt auss eju, gan savainot bungplēvīti, kā arī izmežģīt dzirdes kauliņus.

    Iesakām vates kociņus izmantot pumpu apsmērēšanai un dekoratīvās kosmētikas pielabošanai, nevis ausu tīrīšanai.

    Fizioloģiski auss tīrās pati, izsviežot sēru. Taču, lai austiņas no sēra atbrīvotu droši un nekaitējot, vislabākais mērinstruments ir mūsu pašu pirksti. Cik tālu pirksts var iekļūt auss ejā, tik tālu ausi drīkstam iztīrīt. Vēl bērniņa ausis var izslaucīt ar mīkstu salveti. Piemēram, ja bēbītis atgrūž pieniņu, šķidrums dažkārt iekļūst arī ausīs – tas vēlāk var veicināt pastiprinātu sēra izdalīšanos. Tāpēc austiņas ir jāuzrauga un, ja tās ir slapjas, tad jāizslauka.

    Kāpēc veidojas sēra korķi, un vai to skalošana nav sāpīga procedūra?

    Uztvert, ka sēra korķi ir sliktākais, kas var notikt, noteikti nevajag. Protams, tie ietekmē dzīves kvalitāti, ausis ir kā aizkritušas, ir apgrūtināta dzirde, taču šo problēmu var ļoti ātri novērst. Vecākiem bieži saku – kaut visas dzīves problēmas varētu atrisināt tik ātri un viegli, kā izskalot sēra korķus! Korķu skalošana nesāp, izņemot, ja pašrocīgi jau ir mēģināts ar vates kociņiem ausi tīrīt, satraumējot ausu ejas. Sēra korķu skalošana notiek ar silta ūdens strūklas spiedienu. Mūsdienās bērniem sēra korķus vairs neskalo ar veco metodi – lielu šļirci bez adatas, kas tīri vizuāli mazajos pacientos viesa bailes. Tagad ir modernāki aparātiņi, pumpīši, ar kuru ārsts mazajam vispirms ļauj nedaudz parotaļāties gluži kā ar ūdens pistoli. Kad bērns ir apradis ar situāciju, ar ūdens strūklas spiedienu sērs no ausīm tiek izskalots. Korķu rašanās iemesls ir tas pats stāsts par sēra veidošanās īpatnībām, bet, iespējams, dažkārt vainīgi ir nelaimīgie vates kociņi, ko izmanto ausu tīrīšanai.

     

    Sadarbībā ar:

    Vienības gatvē 51, Rīga

    Brīvības gatvē 410, Rīga

    Reģistratūra: +371 25 727 676

    [email protected]

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē