• Kurp doties, ja nekad neesi pārbaudījis dzirdi?

    Reklāmraksts
    25. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Vai zināji, ka gandrīz piektdaļai pasaules iedzīvotāju ir kādas problēmas ar dzirdi? Daudzi par tām nemaz nenojauš, ikdienā samierinoties ar viduvēju vai samērā labu dzirdi, lai gan pateicoties mūsdienu tehnoloģijām tā varētu būt perfekta.

    Kad rodas jautājums, kurp doties pārbaudīt dzirdi ir jānoskaidro kādam mērķim pārbaude ir nepieciešama. Vislabāk, ja dzirdes pārbaudi nolēmāt veikt profilakses nolūkos, jo tieši tāpat kā mēs pārbaudām redzi, ejam pie zobārsta, tāpat arī dzirdes pārbaudi ieteicams pārbaudīt reizi gadā, īpaši vecumā pēc 50 gadiem.

    Profilaktiskās pārbaudes var droši veikt pie audiologa, jo audiologs ir kvalificēts noteikt un atpazīt patoloģijas, un pie nepieciešamības ieteiks apmeklēt atbilstošu speciālistu.

    Darba drošībai darba vietās Latvijā uzlabojoties, ar vien biežāk darba devēji uzsākot darbu pieprasa veikt dzirdes pārbaudi. It īpaši tas ir aktuāli tiem, kas strādā skaļās un trokšņainās vietās, piemēram, fabrikās, celtniecībā. Šajos gadījumos arodārstam būs nepieciešama audiogramma, ko var veikt apmeklējot audiologu un veicot pārbaudi. Audiologa kompetencē būs visa veida dzirdes aizsardzības līdzekļu piemeklēšana.

    Noteikti dzirdi vajadzētu pārbaudīt, ja tiek pamanīti trokšņi ausīs vai galvā (tinnīts). Lielākajai daļai šie trokšņi ir dzirdes normāla sastāvdaļa, bet reizēm ir nepieciešama tālāka izmeklēšana. Audiologs, veicot audiometriju, spēs padziļinātāk konsultēt klientu.

    Audiologs noteikti spēs palīdzēt, ja dzirde ir pasliktinājusies un ir nepieciešami dzirdes korekcijas līdzekļi, kas tehnoloģijām attīstoties, ir pieejami ļoti dažādi, arī pat gandrīz nemanāmi un pielāgojami katram individuāli.

    Ja dzirde nekad nav pārbaudīta, tad noteikti audiologs būs vislabākā izvēle pie kā doties un šobrīd ļoti ērti un bez garas rindas, dzirdi ir iespējams pārbaudīt dažās Vision Express optikās – Rīgā, Brīvības ielā 90, i/c Olimpia un Liepājā, K. Zāles laukumā 6 vai arī ļoti ērti dzirdes pārbaudei var pieteikties mājas lapā – www.dzirdesparbaude.lv

    Kad dzirde ir jāpārbauda

    • Bērniņam piedzimstot slimnīcā tiek veikts dzirdes skrīnings, lai jau laicīgi identificētu un koriģētu dzirdes patoloģijas.
    • Jebkurā brīdī, ja ir aizdomas, ka bērns nedzird atbilstoši, aizkavēta vai neatbilstoša valodas attīstība vai ir pamanītas izmaiņas dzirdē. Līdz 3–4 gadu vecumam pārbaudi var veikt tikai specializētos centros, bet bērnam pieaugot, dzirdes slieksni var noteikt arī pie audiologa.
    • Būtu ieteicams veikt dzirdes pārbaudi bērniem uzsākot skolas gaitas.
    • Vecumā pēc 50 gadiem, reizi gadā profilakses nolūkos.
    • Jebkurā brīdī dzīves gaitā, ja ir aizdomas par izmaiņām dzirdē.
    • 50–60 gadu vecumā, jo tas ir brīdis, kad dzirde sāk mainīties. Laicīga dzirdes korekcijas uzstādīšana nodrošina labu un kvalitatīvu ikdienu.

    Taču pie akūtiem gadījumiem, kā piemēram, ilgstošām un nepārejošām ausu sāpēm, izdalījumiem (izņemot ausu sēru), traumām noteikti jāmeklē otolaringologa (LOR) palīdzība. Bet arī šajos gadījumos, otolaringologs visdrīzāk lūgs pacientam veikt audiometriju pie audiologa, lai sekotu līdzi dzirdes izmaiņām.

    Vision Express – redzes aprūpes līderis Baltijā ar gadu desmitiem ilgu pieredzi, apņēmies tagad parūpēties ne tikai par jūsu redzi, bet arī par dzirdi, atverot moderni aprīkotus dzirdes centrus Rīgā un Liepājā, bet drīzumā arī Jelgavā. Kopš pērnā gada pavasara, kad durvis vēra pirmais no tiem, kvalificēti dzirdes speciālisti jau veikuši vairāk kā divus tūkstošus dzirdes pārbaužu pieaugušajiem, atklājot un novēršot dažādas dzirdes problēmas. Pateicoties centru darbinieku profesionalitātei, piecsimt klientu spēj daudz pilnvērtīgāk uztvert un izbaudīt apkārtējās pasaules skaņu spektru ar speciāli viņiem piemeklētiem dzirdes aparātiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē