• Kritiski zema izpratne par zobu implantu priekšrocībām

    Reklāmraksts
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Zobu implantus Latvijā kā ārstēšanas veidu zaudēta zoba atgūšanai izmanto salīdzinoši maz. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm uz 10’000 iedzīvotājiem Latvijā ir 111 zobu implantu, bet, piemēram, Lietuvā ir 321 zobu implanti, Spānijā ir 380, Itālijā 260 zobu implanti.

    Viens no iemesliem, kāpēc salīdzinājumā ar Latviju Lietuvā zobu implantus izmanto gandrīz 4 reizes vairāk, ir valsts atbalsta programma, kuras ietvaros pensionāriem Lietuvā kompensē zināmu summu zobu implantu ievietošanai. Latvijā situāciju ietekmē gan nepietiekošais zobārstu skaits, gan arī nepietiekoša informācijas pieejamība par zobu implantu priekšrocībām un to pieejamību.

    Zobu implanti – ilgtermiņa risinājums

    Zaudēta zoba aizvietošanai izmanto divas metodes – vēsturiski zināmākā metode ir izmantot zobu tiltiņu, kas nozīmē noslīpēt divus veselus blakus esošos zobus. Bet otra metode ir zobu implanta ievietošana, kas ir efektīvāka metode. Zobu implantus var ievietot viena vai vairāku zaudētu zobu aizvietošanai vai pat visas zobu rindas aizvietošanai.

    Zviedrijā prof. J. Derks ir veicis līdz šim apjomīgāko pētījumu par zobu implantiem, kur apkopoja un analizēja 800 zobārstniecības klīniku datus par 2765 pacientu 11’311 implantiem un to izturību 9 gadu laikā. Pētījuma iesaistītajiem pacientiem bija ievietoti dažādu ražotāju implanti: Straumann,  Nobel Biocare, Astra, Biomet 3i, CrescoTi, Xive, Frialit, Lifecore, Implamed, API un Straumann zobu implanti uzrādīja vislabākos rezultātus. Pētījuma rezultātā ir secināts, ka 10 gadu laikā tiek zaudēti 3,4 procenti ielikto zobu implantu. Savukārt zobu tilts kalpo vidēji 8,3 – 10,3 gadus. Līdz ar to var secināt, ka 10 gados zobu implantus zaudē 3,4%, bet zobu tiltus 100% gadījumos.

    Jāveicina izpratne par zobu implantu priekšrocībām

    Lai veicinātu informētību par zobu implantu nozīmi, Šveices uzņēmuma “Straumann group” zobu implantu zīmols Neodent uzsāk informatīvu kampaņu, kuras laikā ikvienam būs iespēja saņemt bezmaksas konsultāciju un uzzināt noderīgu informāciju par zobu implantācijas nozīmi.

    Kampaņas ietvaros š. g. 20. oktobrī Āgenskalna tirgū norisināsies Neodent zobu implantu diena “Iekodies ābolā!”, kuras laikā būs iespēja saņemt kuponus bezmaksas  ārsta konsultācijai ar rentgenu par Neodent zobu implantiem, iegriezt laimes ratu un uzspēlēt “Patiesība vai meli”, kā arī uzzināt noderīgu informāciju par zobu implantu priekšrocībām.

    Ikvienam ir būtiski ir apzināties nepieciešamību pēc iespējas ātrāk aizstāt zaudēto zobu, neatlikt to uz vēlāku laiku. Kavēšanās var izraisīt neatgriezeniskas sekas un tās būs īpaši nepatīkamas kļūstot vecākiem, palielinoties citām organisma novecošanās problēmām. Īpaši svarīgi ir tas gadījumos, ja zobs ir zaudēts it kā neredzamā vietā, līdz ar to tas nozīmē, ka zobs ir iesaistīts košļāšanas funkcijā un to zaudējot, blakus esošajiem zobiem rodas papildus slodze.

    Zobu implantu priekšrocības

    Zobu implantācija ir progresīvākās veids viena vai vairāku zaudētu zobu atgūšanai. Tā ir droša, ilgmūžīga un ātra procedūra, kas nodrošina maksimālu zobu funkcionalitātes atgūšanu un sniedz augstāko estētisko rezultātu.

    Zobu implanta priekšrocības:

    • Progresīvākais veids zaudēta zoba atgūšanai
    • Droša procedūra. Pēdējo gadu statistika apliecina zobu implantu ieaugšanu 99–100% gadījumu un to kalpošanu visu mūžu.
    • Nesāpīga un ātra procedūra, kas vidēji ilgst 40 minūtes, tai pietiek ar vietējo anestēziju
    • Risinājums visam mūžam

    Vienu zoba implantu ievieto vidēji 20–30 minūtēs. Samērā bieži implantu ievieto uzreiz pēc zoba izraušanas – to sauc par tūlītējo implantāciju.

    Zoba implants ir zoba saknes aizvietotājs, izgatavots no īpaši izturīga, viegla un bioloģiski saderīga materiāla (titāna, cirkonija vai to sakausējuma). 
    Ar Neodent implantiem var atjaunot vienu vai vairākus zaudētus zobus, kā arī pilnībā visu zobu rindu vai abas zobu rindas.

    Atliekot zaudēta zoba atjaunošanu, organismā notiek neatgriezeniski procesi:

    • Zaudētā zoba vietā sarūk gan žokļa kauls, gan smaganas apjoms. Pirmo 6 mēnešu laikā izrautā zoba vietā tiek zaudēti 29–63 % no žokļa kaula biezuma un 11–22 % no žokļa kaula augstuma. Tas var ievērojami pasliktināt kopējo žokļa kaula funkciju un ietekmēt spēju ēst cietu pārtiku.
    • Pieaug žokļa kaula patoloģiju rašanās risks, izraisot nepieciešamību veikt papildus ārstēšanu.
    • Traucēta košļāšanas funkcija. Tāpēc ne tikai nākas atteikties no dažiem pārtikas produktiem, bet rodas risks izraisīt gremošanas traucējumus.
    • Blakus esošajiem zobiem rodas neproporcionāli lielāka slodze, līdz ar to ar laiku ir iespējams zaudēt arī tos. Turklāt blakus esošie zobi sāk novirzīties uz zaudētā zoba vietu, tāpēc nākotnē, lai atjaunotu zaudēto zobu, var būt vajadzīga papildu ortodontiskā ārstēšana. 

    Zobu implantus var ievietot ikviens

    Zobu implantu ievietošanai nav būtisku ierobežojumu, tos var izmantot ikviens, ja ierobežojumus nav noteicis ārtsējošais ārsts. Zobu implantus var ievietot arī, ja ir cukura diabēts vai onkoloģijas pacientiem. Tā protams ir riska grupa, bet tas ir iespējams. Veiktie zinātniskie pētījumi (piem.  Systematic review on diabetes mellitus and dental implants: an update. Juliane Wagner et al., 2022) apliecina, ka slimojot ar prediabētu un cukura diabētu, zaudēto zobu atjaunošana ar implantiem ir droša un prognozējama procedūra. Pacientiem, kas slimo ar prediabētu un 2. tipa cukura diabētu, obligāts nosacījums ir zobārsta konsultācija, atbilstoši īstenota implantācija un regulāri zobārsta apmeklējumi. Tie ir būtiski priekšnosacījumu, lai nodrošinātu, ka ārstēšana ar zobu implantiem ir veiksmīga.

    Arī smēķētājiem nav ierobežojumi zobu implantu ievietošanā. Tikai protams ir jāapzinās, ka smēķēšana negatīvi ietekmē jebkura veida zobu restaurāciju. Tas attiecas arī uz zobu implantu ievietošanu. Pirmajā konsultācijā zobārsts izvērtē mutes dobuma stāvokli, lai pārliecinātos, ka žokļa kauls un smaganas ir pietiekami veseli un piemēroti implantācijai. Hidrofilie Neodent Acqua tipa implanti ieaug ātrāk un smēķētājiem tie kaut vai daļēji kompensē nikotīna ietekmi. Jāņem vērā, ka pirmajās nedēļās pēc implantācijas – dzīšanas periodā – ieteicams nesmēķēt. Smēķēšana kavē implanta ieaugšanu.

    Vecums arī nav ierobežojums zobu implantu ievietošanai, bet ieteicams pievērst uzmanību implanta ražotājam un kāds materiāls ir izmantots implanta izgatavošanai. Tieši implanta materiāls ietekmē gan veiksmīgu implanta ieaugšanu, gan dzīšanas procesu. Piemēram, Straumann Roxolid implanti ir izgatavoti no patentēta titāna un cirkonija sakausējuma, kas papildus stimulē kaulaudu apasiņošanu uzlabojot ieaugšanas procesu, kā arī īpaši patentētā SLAactive hidrofila virsma veicina dzīšanas procesu. Šie ir būtiski aspekti, kas ir jāņem vērā gados vecākiem pacientiem un konsultācijā pie implantologa ir jājautā par konkrēto zobu implanta ražotāju.

    Zaudēta zoba agrīna atjaunošana ar implantu ir arī finansiāli izdevīga, jo palīdz izvairīties no lielākiem ārstēšanās izdevumiem nākotnē. Zobu implanti nodrošina maksimāli efektīvāko zobu funkciju atgūšanu un arī estētiski labāko rezultātu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē