• Kondicionieris vai gaisa dzesētājs – kurš labāks?

    Reklāmraksts
    28. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Latvijā mēs visu gadu gaidām vasaru, bet reizēm pat pavasari var būt par karstu. Saules uzkarsētā istabā ar vēdināšanu vien ir grūti izlīdzēties. Sutīgā telpā kļūst grūtāk elpot, strādāt, atpūsties un pat gulēt. Tie, kas nevar pārvākties uz lauku mājām vai sēdēt visu dienu ozola paēnā ir spiesti meklēt risinājumus un risinājumi tik tiešām ir pieejami.

    Kondicionieri – glābiņš pilsētā dzīvojošajiem

    Ar kondicioniera palīdzību varam padarīt savu mājokli par vietu, kur paglābties no vasaras svelmes un turpināt dzīvot ierastā ritmā. Ja daļai no mums tas ir tikai komforta jautājums, tad cilvēkiem ar elpošanas vai sirds un asinsvadu slimībām likmes ir daudz augstākas. Parūpējieties par sevi, bērniem vai vecākiem, ja viņi paši to nevar vai nezina par šādu iespēju.

    Pašās karstākajās dienās karstumu istabā jūt ikviens, bet it īpaši tie, kas mitinās nesiltinātās mājās un dzīvokļos ar lieliem, uz dienvidu pusi vērstiem logiem. Labā ziņa – gaisa kondicionieris var izlīdzēt arī šādās situācijās. Jaudīgie mobilie kondicionieri spēj savākt lieko gaisa mitrumu un pazemināt istabas temperatūru par 5 C – 10 C.

    Reālie veiktspējas rādītāji būs atkarīgi no telpas platības, āra un istabas temperatūras, mājokļa energoefektivitātes.

    Ja apsverat iespēju iegādāties kondicionieri, svarīgi izvērtēt visus iepriekšminētos faktorus, sevišķi istabas izmēru. Aplūkojot modeļus internetveikalā, to aprakstos ir detalizēti norādīta visa svarīgākā informācija, t.sk. jauda, funkcijas un piemērotība konkrēta izmēra telpai ar standarta izmēra griestu augstumu (2,5 m).   

    Šaubu gadījumā labāk nopirkt nedaudz jaudīgāku, nevis vājāku iekārtu. Nepietiekami jaudīgs kondicionieris darbosies ilgāk, ar mazāku efektivitāti (lēnāk atdzesēs) un ātrāk nolietosies. Lai arī visiem gaisa kondicionieriem ir standarta divu gadu garantija (privātpersonām), pērkot gaisa kondicionieri, tomēr ceram, ka tās kalpos krietni ilgāk.

    Ja kādreiz pavasarī, rudenī vai ziemā, esat vēlējušies, lai istaba būtu kaut nedaudz siltāka, izvēloties kondicionieri, pievērsiet uzmanību, lai tam būtu arī apkures funkcija. Cenas atšķirība starp modeļiem, kas paredzēti tikai dzesēšanai vai gan dzesēšanai, gan apsildīšanai ir ļoti neliela. Ir vērts nedaudz piemaksāt, lai iegūtu funkcionāli pilnvērtīgāku iekārtu.

    Kā ar montāžu? Mobilais gaisa kondicionieris ir ļoti viegli montējams. Tā uzstādīšanai nav jāurbj sienā caurums, jāvelk cauri kabeļi un gaisa caurules. Karstais gaiss šī tipa kondicionieriem tiek izvadīts pa loga šķirbu. Savukārt, lai ārā gaiss neiekļūtu iekšā istabā, apkārt loga rāmim ir jāuzliek speciāla blīve. Skan sarežģīti, bet praksē to var izdarīt bez priekšzināšanām pāris minūšu laikā. Svarīgi gan pārbaudīt vai loga blīve nāk līdzi kondicionierim. Atsevišķiem modeļiem tā ir jāpērk atsevišķi. Maksā 20 EUR – 30 EUR.

    Vajadzības gadījumā un ar nelielu piepūli vienu mobilo kondicionieri var izmantot arī vairāku istabu dzesēšanai. Vispirms atdzesē, piemēram, dzīvojamo istabu, pēc tam pārvelc kondicionieri (apakšā ir ritentiņi) uz guļamistabu vai bērnistabu. Jārēķinās tikai, ka šādā variantā ir uzreiz jānopērk vairākas logu blīves vai būs tā pati blīve jāmontē vairākas reizes.

    Gaisa dzesētāji – ekonomiska alternatīva

    Gaisa dzesētājs ir vienkārša un vienlaikus neparasta iekārta. Tā galvenā priekšrocība pār kondicionieri, protams, ir cena. Dzesētājs ir vienkāršāks, vairākas reizes lētāks (no 70 EUR) un arī tērē mazāk elektrību kā kondicionieris.

    Gaisa dzesēšanai šī iekārta izmanto ūdeni, ledu un dzesēšanas elementus, kas līdzīgi tiem, ko liekam tūrisma braucienu aukstuma kastēs, lai ēdiens ilgāk saglabātos svaigs. Papildus tam dzesētājam ir ventilators, kas izpūš istabā atdzesēto un mitrināto gaisu.

    Dzesētāja darbības tehnoloģija jau pati par sevi liecina, ka tas ir īpaši piemērots sausam un karstam klimatam. Šādos ideālos apstākļos gaisa dzesētājs var samazināt temperatūru istabā par 7 C – 10 C . Mazāk piemērotos, efektivitāte krītas un temperatūru varētu izdoties samazināt par 2 C – 5 C. Tiesa, tā kā telpā tiek izpūsts vēss un mitrināts gaiss, pēc sajūtām var šķist, ka temperatūra ir vēl zemāka (subjektīvs vērtējums). Reālie rezultāti būs atkarīgi no mitruma līmeņa gaisā, istabas temperatūras un izmēra, kā arī istabas ventilācijas. Labi ventilētās istabās rezultāti būs labāki.

    Nobeigumā jāsecina, ka gaisa kondicionieris ir modernāka un daudzfunkcionālāka ierīce. Ar tās palīdzību var regulēt istabas temperatūru un uzturēt to noteiktā līmenī. Arī jaudas ziņā kondicionieris ir pārāks par gaisa dzesētāju. No otras puses, ja līdzekļi ir ierobežoti un gribas kaut nedaudz atveldzēties, dzesētājs būs labāks par neko un, iespējams, pat apmierinās jūsu vajadzības.

    Atrast sev piemērotāko gaisa kondicionieri vai citu iekārtu gaisa kvalitātes uzlabošanai varat internetveikalā Gaisa1. Tieši šobrīd kondicionieriem, dzesētājiem, gaisa attīrītājiem u.c. iekārtām ir īpaši pievilcīgas cenas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē