Jāņu siers
ZELTA TEĻŠ
Sastāvdaļas:
10 l lauku piena, 10 olas, 1,6 kg vājpiena biezpiena, 2 l rūgušpiena, 200 g sviesta, 2 citroni, ķimenes pēc garšas, baziliks pēc garšas, dilles pēc garšas, sāls pēc garšas, 1 tējkarote citronskābe
Pagatavošana:
Pienu karsē uz lēnas uguns, tad pievieno biezpienu, rūgušpienu un citrona sulu. Lēni apmaisot, gaida, kad masa sarec. Galvenais – nepārkarsēt. Kad masa ir sarecējusi, to notecina sietā, kurā ieklāta mitra marle. Pēc tam liek atpakaļ katlā, pievieno sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes un baziliku. Turpina karsēt uz lēnas uguns, apmaisot ar koka karoti, līdz masa kļūst sierīga. Kad masa sarecējusi, to liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, liek zem sloga un atdzesē. Gatavs siers ir kā pamatēdiens, ko var grilēt, cept un pasniegt kopā ar dažādām uzkodām. Līgo vakarā tā būs lieliska uzkoda.
Restorāns ZELTA TEĻŠ piedāvā plašu uz grila gatavotu ēdienu klāstu un vairāk nekā 100 alus šķirnes. Adrese: Majori, Jomas iela 55.
Cūkgaļas Tomahawk steiks
NOI GRILL
Sastāvdaļas:
500 g cūkgaļas karbonādes ar kauliņu. 60 g rozmarīna un timiāna eļļas, 20 g ķiploku, 20 g baltvīna etiķa, malts koriandrs pēc garšas, sāls pēc garšas, pipari pēc garšas, laima miziņa pēc garšas, kūpināta paprika pēc garšas
Pagatavošana:
Cūkgaļas karbonādi sagriež gabalos un liek bļodā. Gaļai pievieno kopā ar rozmarīna un timiāna eļļu sablendētus ķiplokus, maltu koriandru, sāli, piparus, sarīvētas laima miziņas, baltvīna etiķi un kūpinātu papriku. Ļauj iemarinēties vismaz pāris stundu. Grilē mērenā karstumā zem vāka, līdz gaļa pilnībā gatava.
Restorāns NOI GRILL šefpavāra Jāņa Strautnieka vadībā piedāvā nobaudīt gardu Eiropas virtuvi, īpaši – uz oglēm gatavotus ēdienus. Adrese: Majori, Jomas iela 33.
Klasiskais teļa gaļas šašliks gruzīnu gaumē
KINZA HOUSE
Sastāvdaļas:
4 porcijām: 1 kg teļa gaļas, 500 g sarkanās paprikas, 500 g zaļās paprikas, 300 g šampinjonu, 30 g sviesta, 30 g olīveļļas, 5 g asā sarkanā Čīles pipara, Svanetijas sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Teļa gaļu sagriež vienādos gabaliņos, liek bļodā. Marinādes pagatavošana: katlā ielej olīveļļu, pievieno sviestu, sāli, sarkanos čili piparus, Svanetijas sāli un karsē uz mazas uguns, līdz sviests izkūst. Gaļu aplej ar gatavo marinādi un atstāj vēsā vietā uz četrām stundām. Marinēto gaļu no abām pusēm apcep uz grila līdz gatavībai (15 minūtes). Piparus sagriež 5 cm kvadrātos. Sēnes un saldo piparu kvadrātus uzvelk uz iesma un kopā ar gaļu apcep uz oglēm līdz gatavībai (20 minūtes). Gaļu pasniedz, dekorējot ar ceptu papriku un šampinjoniem.
Padomi grilēšanai:
Attālumam starp režģi ar gaļu un oglēm jābūt vismaz 7–10 centimetriem. Ja degošām oglēm uzber 2–3 saujas akmens sāls, uguns mazāk uzliesmo un saglabājas vienmērīga temperatūra. Par labāko kurināmo ēdienu gatavošanai uz grila uzskata augļu koku malku: ābeles, bumbiera, vīnogu vai arī kadiķu sausos zarus. Ēdiena gatavošanai nedrīkst izmantot pīlādžu, papeles, apses un oleandru zarus, jo tie satur indīgas eļļas.
Restorānā KINZA HOUSE var baudīt īstus Gruzijas tradicionālos ēdienus un vīnus. Adrese: Dubulti, Baznīcas iela 2.
Jēra gaļas šašliks armēņu gaumē
NOJAN TAPAN
Sastāvdaļas:
1 kg jēra gaļas, 5–8 sīpoli, melnie pipari pēc garšas, saldā paprika pēc garšas, sāls pēc garšas, zaļumi pēc izvēles (kinza, loki, diļļu kāti)
Pagatavošana:
Gaļu sagriež gabaliņos, liek bļodā un pārkaisa ar sāli, pipariem un saldo papriku. Notīra un sagriež sīpolus, pievieno gaļai. Pievieno arī smalki sagrieztu kinzu, lokus un dilles. Visu samīca ar rokām, lai sāk izdalīties sula. Atstāj aukstumā marinēties uz 12–24 stundām. Gaļu liek uz iesma cieši kopā (pa sešiem uz katra). Grilējot groza iesmu, kamēr gaļa gatava (10–15 minūtes).
Restorānā NOJAN TAPAN piedāvā labākos armēņu ēdienus, gatavotus pēc receptēm, kas ir nodotas no paaudzes paaudzē. Adrese: Asari, Asaru prospekts 15.
Čalahadžs jeb šašliks ar kaulu
ZANGEZUR
Sastāvdaļas:
10 porcijām: 4 kg cūkgaļas kakla karbonādes ar kaulu, 600–800 g riņķīšos sagrieztu sīpolu, 60 g sāls, malti melnie pipari pēc garšas, malta saldā paprika pēc garšas, sauja kaltētu zaļumu (pētersīļi, dilles, baziliks)
Pagatavošana:
Kakla karbonādi sagriež 25–30 mm biezos gabalos (katra porcija 350–400 g), liek traukā un pievieno sīpolu gredzenus, sāli, melnos piparus, saldo papriku un kaltētus zaļumus. Visu samaisa un atstāj ievilkties vismaz uz sešām stundām. Marinēto gaļu, ik pēc minūtes apgrozot, cep uz grila 12–15 minūtes.
Armēņu restorānā ZANGEZUR var nobaudīt izcilus uz grila gatavotus gaļas ēdienus tradicionālajās armēņu garšās. Adrese: Majori, Jomas iela 80.
Līgo svētku pasākumi
19. jūnijā plkst. 19.00 luga Skroderdienas Silmačos Dzintaru koncertzālē.
23. jūnijā Līgo svētki Mellužu estrādē. 21.00 – 1.00 Ieva Sutugova, Mārtiņš Kanters, Rūta DūdumaĶirse, Dainis Skutelis un Jelgavas bigbends Raita Ašmaņa vadībā, 1.00 – 2.00 Dīdžejs.
Vairāk par restorāniem un atpūtu Jūrmalā visitjurmala.lv. Laiks vasarai Jūrmalā!
Materiāls tapis sadarbībā ar