• Grūtniecības tests – mīti un patiesība

    Reklāmraksts
    11. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Grūtniecība reizēm ir gaidīts, reizēm, gluži pretēji, negaidīts notikums.

    Par to var liecināt dažādi simptomi, piemēram, slikta dūša, reiboņi, pastiprināta apetīte, taču visprecīzāko atbildi pirms došanās pie ārsta sniedz grūtniecības tests. Kā izvēlēties sev atbilstošāko testu, cik precīza ir šī grūtniecības noteikšanas metode, kā arī uz citiem svarīgākajiem jautājumiem atbild ginekoloģe endokrinoloģe Ineta Vasaraudze (vairāk informācijas par Dr. Vasaraudzi: www.vasaraudze.lv).

    Kādi simptomi un izmaiņas sievietes ikdienā liecina par to, ka viņa, iespējams, ir stāvoklī?

    Dzīvē nenotiek kā Kolumbijas seriālos, kur sieviete krīt ģībonī un visiem ir skaidrs – viņa ir stāvoklī. Krūšu piebriešana, krūšgalu krāsas maiņa no rozā uz brūnu, slikta dūša – šīs izmaiņas parasti uzskata par agrīnas grūtniecības simptomiem. Tas viss notiek, taču daudz, daudz, daudz vēlāk, kad sievietes urīnā ir izveidojies grūtniecības hormons augstā koncentrācijā. Agrīnajā stadijā sievietei nebūtu jājūt nekas. Galvenais rādītājs ir aizkavējušās mēnešreizes.

    Kad veidojas grūtniecības hormons HCG?

    Grūtniecības agrīnajā stadijā apaugļota olšūna izdala īpašu hormonu – HCG (cilvēka horioniskais gonadotropīns), kas, nokļūstot urīnā, ir grūtniecības indikators.

    Būtiskākais, kas ir jāzina, – augļa ola apaugļojas 24 stundu laikā pēc ovulācijas un pēc tam septiņas dienas ceļo no olvada viena gala līdz dzemdei. Grūtniecības hormons HCG rodas tad, kad apaugļotā olšūna saskaras ar dzemdes sieniņu un cenšas ielauzties tajā. Tikai tajā brīdī hormons HCG parādās sievietes urīnā. Sievietes ir dažādas, un vidēji tas notiek 7 līdz 14 dienas pēc apaugļošanās. Tomēr ļoti reti cilvēks zina, kad apaugļošanās ir notikusi. Ir nepareizi domāt – ja pārim ir sekss Jāņu naktī, un uzreiz pēc tam tiek gaidīta grūtniecība. Parasti cilvēks nezina, kura bijusi īstā reize, tāpēc galvenais rādītājs ir hormona HCG klātbūtne urīnā, kad ir aizkavējušās mēnešreizes.

    Aptiekās un veikalos piedāvā daudz grūtniecības testu. Ar ko tie atšķiras?

    Atšķiras pēc konstrukcijas (strip, plate un pildspalvas veidā) un jutīguma uz HCG hormonu (20 mIU/ml, 25 mIU/ml).
    Jo zemāka mIU/ml vērtība, jo augstāka ir testa jutība, kas ļauj precīzāk noteikt agrīnu grūtniecību.

    Strip testa strēmelīte, kas rezultāta iegūšanai ir jāiemērc urīna paraugā. Testēšanai ir nepieciešams tīrs, sauss plastmasas vai stikla trauks urīna savākšanai. Testa veikšanai var izmantot rīta urīnu.

    Plate – rezultāta iegūšanai jāuzpilina četri urīna parauga pilieni uz testa plates. Testēšanai ir nepieciešams tīrs, sauss plastmasas vai stikla trauks urīna savākšanai. Testa veikšanai var izmantot rīta urīnu.

    Pildspalvas veidā zem urīna strūklas. Testēšanai nav nepieciešams nekāds papildu aprīkojums. Testa veikšanai var izmantot urīnu, kas savākts jebkurā diennakts laikā.

    Vai grūtniecības testa rezultāts vienmēr ir 100% precīzs?

    Ir bijuši gadījumi, kad sieviete veic testu, nogaida vajadzīgo laiku (ne ilgāk kā piecas minūtes) un tas ir negatīvs. Paiet 10 minūtes, tests nav izmests ārā, un pēkšņi parādās pozitīvs rezultāts. Kā tad īsti ir? Protams, ka tests ir negatīvs, jo testeris ir izžuvis un uzrādījis viltus pozitīvu rezultātu. Ja tests veikts pareizi, tas būs precīzs.

    Maria Express – ātrs un ērts grūtniecības tests. Testa veikšanai var izmantot urīna paraugu, kas savākts jebkurā diennakts laikā. Pildspalvas veida testu ērti lietot zem urīna strūklas. Ar šī testa palīdzību grūtniecību var noteikt agrīnajā stadijā, sākot ar pirmo dienu pēc gaidāmās menstruācijas datuma aizkavēšanās.

    Maria Strip grūtniecības tests – īpaša, ar reaģentu piesūcināta strēmelīte, kas rezultāta iegūšanai ir jāiemērc urīnā. Testa veikšanai ieteicams izmantot rīta urīna paraugu. Ar šī testa palīdzību grūtniecību var noteikt agrīnajā stadijā, sākot ar pirmo dienu pēc gaidāmās menstruācijas datuma aizkavēšanās.

    Augustā interneta veikalā www.medplaza.lv grūtniecības testus Maria var iegādājieties ar 25% atlaidi.

    Akcijas piedāvājumu atradīsi šeit.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē