• Ekskluzīvas baļķu guļbūves ķieģeļu māju vietā: vai tās ir tā vērtas?

    Reklāmraksts
    10. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Publicitātes foto
    Publicitātes foto

    Krasi mainoties laikam un attieksmei pret darbu attālināti, mēs varam viegli atrast daudzus draugus un paziņas, kas daudzus gadus koptas luksusa mājas nomaina pret ekskluzīvas baļķu guļbūves variantu tuvāk dabai. Lai gan daudzus šī ideja aizrauj, joprojām pastāv uzskats, ka, pieņemot šo lēmumu, ir jāatsakās no daudzām ērtībām, kas ir svarīgas ikdienas komfortam.

    Tomēr, pēc ekspertu domām, pārdoto ekskluzīvas baļķu guļbūves variantu var pārspēt daudzas mājas komforta un dizaina ziņā, tāpēc nav jāuztraucas par ērtībām. Lai atvieglotu mājokļa maiņas iespēju izvērtēšanu, šajā rakstā apspriedīsim guļbaļķu māju galvenās priekšrocības.

    Ekskluzīvas baļķu guļbūves – ne tikai vasaras brīvdienām

    Pirms detalizēti apspriest lielo ķieģeļu māju nomaiņas pret citām priekšrocības, ir svarīgi uzsvērt, ka labi zināmās guļbaļķu mājas nav paredzētas tikai vasaras atpūtai. Profesionāļi, kas jau daudzus gadus specializējas koka māju ražošanā, uzsver, ka baļķu guļbūve var lieliski pielāgt abām sezonām – vasaras un ziemas. Ir arī daudzi piemēri, kad šīs ēkas ir pārvērstas par modernām un mājīgām mājām pastāvīgai dzīvošanai.

    Individuāla dizaina koka mājām raksturīgs ļoti moderns interjers, oriģināla, nebūt ne koka āriene, lieli panorāmas logi, dažādu formu un izmēru terase un līdzīgi lauku kotedžas stilam neraksturīgi risinājumi. Tāpēc tas, kā izskatīsies jūsu baļķu guļbūve, ir atkarīgs tikai un vienīgi no jūsu iztēles un finansiālajām iespējām.

    Lieliskas dizaina iespējas

    Daudzi ķieģeļu māju īpašnieki koka mājas joprojām uzskata par primitīvām, četrstūrveida baļķu guļbūvēm, kas spēj apmierināt tikai dzīves pamatvajadzības, tomēr realitāte ir pretēja. Ja domājat, ka tikai ķieģeļu vai bloku māja varētu sniegt visas iespējamās priekšrocības, iespējams, jūs nekad neesat izjutuši dabisku atmosfēru koka mājā, kas celta pastāvīgai dzīvošanai.

    Jūs varat izveidot ekskluzīvas baļķu guļbūves, pilnībā pielāgojot tās savām personīgajām vajadzībām. Koka mājas var būt arī daudzstāvu, ar lieliem logiem, modernu, māju paplašinošu terasi, ar vai bez garāžas. Šādu kotedžu var veidot arī kā ēku, kas sastāv no daudz mazākām telpām, kas parasti ir raksturīgi ķieģeļu tipa vai senāka dizaina mājām. Tomēr, ja jums patīk lielākas telpas un vēlaties vairāk gaismas, ērta izvēle var būt bēniņu tipa baļķu guļbūve, ļaujot izveidot ultramodernu interjeru tuvāk dabai.

    Tiem, kuri vēlas unikālu un personīgām vajadzībām atbilstošu mājokļa variantu, bet nav laika ilgākiem projektēšanas un pielāgošanas darbiem, lielisks risinājums var būt sagatavots, individuāli pielāgots pārvietojamās mājas projekts. Pirmkārt, šādā veidā jūs varēsiet iegādāties savu, nevis kāda cita, sapņu māju un pats projektēšanas process neaizņems ilgu laiku. Vērts uzsvērt, ka mūsu partneri, kas jau daudzus gadus specializējas koka māju ražošanā, piedāvā ekskluzīvas baļķu guļbūves pielāgošanu pārdošanai pilnīgi bez papildus maksas.

    Celtniecība bez atļaujas

    Jautājums, kas joprojām bieži tiek apspriests celtniecības forumos, ir vai tiešām baļķu guļbūves var būvēt bez atļaujas? Tomēr šeit jāuzsver, ka celtniecības prasības šādām mājām praktiski neatšķiras no tām, kas attiecas uz jebkura cita veida ēkām.

    Būvatļauju vajadzēs, ja mājas ar pamatiem platība pārsniedz 25 m2. Ir svarīgi atzīmēt, ka bēniņu platība ir iekļauta kopējā platībā, pat tad, ja tā netiek apdzīvota. Kopējās platības aprēķinā ietilpst arī pagraba un terases platības. Apsverot ekskluzīvas baļķu guļbūves būvniecību, svarīgs ir arī plānotais būvlaukums. Iepriekš minētās prasības mājai ar atļauju ir spēkā tikai tad, ja tā nav uzcelta uz zemes gabala, kas ietilpst aizsargājamā teritorijā.

    Ņemiet vērā, ka pat tad, ja ēka atbilst noteikumos noteiktajām prasībām, kas nosaka būvniecību bez atļaujas, tai tik un tā jāatbilst sabiedrības prasībām ievērot noteikto trīs metru attālumu līdz zemes gabala robežai, ja šajā sienā nav logu, vai ne tuvāk par četriem metriem no zemesgabala robežas, ja konkrētajā ēkas sienā ir logi, kā arī būvēt saskaņā ar ugunsdrošības un sanitāri higiēniskajām prasībām.

    Īss celtniecības laiks

    Ja ķieģeļu un bloku dzīvojamo māju celtniecība var ilgt no vairākiem mēnešiem līdz vairākiem gadiem, tāda paša laukuma koka pārvietojamo māju var samontēt vien dažās dienās. Pēc speciālistu domām, iespējams, galvenie iemesli tik īsam guļbūvju celtniecības laikam ir ārkārtīgi vienkāršas, saliekamas, viegli montējamas konstrukcijas un iespēja veikt celtniecības darbus jebkādos laikapstākļos.

    Ja ķieģeļu vai blokmājas gadījumā ēkai ir nepieciešami īpaši masīvi pamati un smagas grīdas, koka māju tās salīdzinoši vieglā svara dēļ var būvēt uz vienkāršiem, ātri uzstādāmiem pamatiem. Arī šāda tipa ēkas būvniecību var pabeigt daudz ātrāk un tās laikā atšķirībā no ķieģeļu mājas celtniecības netiek veikti daudz slapjo būvdarbu – piemēram, nav jāgaida, līdz izžūs mūra maisījums.

    Vienkārša dekorācija

    Ķieģeļu mājas un blokmājas gadījumā nav vajadzīgs piemērots sienu apdares slānis, kas prasa ievērojamas papildu izmaksas. Savukārt koka mājas var vienkārši pārklāt ar aizsargmateriāliem. Ņemot vērā to, ka kotedžas sienas pastāvīgi ir pakļautas dažādiem laikapstākļiem un ārējiem faktoriem, piemēram, nokrišņiem vai UV stariem, un koks ir dabisks materiāls, ir jāpievērš īpaša uzmanība šo aizsardzības pasākumu kvalitātei.

    No tehniskā viedokļa ekskluzīvas baļķu guļbūves galvenās priekšrocības ir īpaši laba pašizolācija un gaisa cirkulācija, kā arī zemās ekspluatācijas izmaksas. Taču ir vērts atzīmēt, ka koka mājas īpašības ietekmē ne tikai izvēlētais koksnes veids, bet arī atbilstoša, pastāvīgi kopta fasādes aizsardzība, kas arī nav īpaši lēts risinājums.

    Ķieģeļu māju gadījumā jautājums par apdares kārtu ir nedaudz vienkāršāks – parasti tiek izmantota mitra fasāde vai klinkera flīžu apdares slānis. Tomēr, salīdzinot ar koka mājas apdares izmaksām, mitrā fasāde vai klinkera plāksnes izmaksās daudz dārgāk.

    Uzstādot slapjo fasādi, ierasts izmantot tikai vienu galveno materiālu, kas nodrošina siltumizolāciju, lai pasargātu māju no apkārtējās vides negatīvās ietekmes, tāpēc šāda izvēle var nedaudz samazināt pašas siltināšanas izmaksas. Lai gan mājām ar šāda veida fasādi nav laba gaisa ventilācija, tās, pateicoties īpaši augstajam izolācijas īpašību līmenim, ļauj būtiski samazināt mājas apkures izmaksas un to cena ir viena no cenas ziņā vispieejamākajām tirgū.

    Elastīga cena

    Turpinot būvniecības tēmu, svarīgi uzsvērt, ka daudz ātrāks ekskluzīvas baļķu guļbūves būvniecības process tieši ietekmē būvniecības izmaksas. Mazāka darba sarežģītība neprasa izmantot dārgu tehniku, būvmateriālus var nogādāt pat grūti sasniedzamās vietās ar vieglāku transportu. Pārvietojamajām mājām lielākas priekšrocības ir arī rekonstrukcijas gadījumā, kad, piemēram, vajag papildu sienu konstrukcijā, to var vienkārši ievietot. Ķieģeļu mājas gadījumā, lai veiktu šādas izmaiņas vajadzēs veikt papildu sienas betonēšanu, kas vairāk atgādina būvniecības procesu, nevis vienkāršu rekonstrukciju.

    Ir viegli saprotams, ka koka mājas arī pēc cenas atšķiras no ķieģeļu vai blokmājām būvmateriālu dēļ. Ņemot vērā šo faktu, šādas ēkas celtniecība visos gadījumos ir daudz vieglāka nekā ķieģeļu mājas celtniecība. Tas ietekmē arī plašāku mājas pamatu izvēli. Koka mājas celtniecībai iespējams izmantot vienkāršākus un lētākus pamatus – pāļu pamatus, kas parasti ir urbti vai iespraužami. Ķieģeļu mājas vai blokmājas gadījumā ir jābūt daudz izturīgākiem pamatiem, piemēram, plakani. To ierīkošana izmaksās vairāk nekā pāļu pamatu – ar cokola apdari un labu izolāciju, tas būs vidēji no 60 € līdz 70 € par m2.

    Vēl viens faktors, kas būtiski ietekmē ķieģeļu un koka mājokļu celtniecības izmaksas, ir siltināšanas darbi. Vērts atzīmēt, ka, salīdzinot ķieģeļu un koka māju, kas nav siltināta, koka ēka no ķieģeļiem krietni pārsniedz savu dabisko sienu siltuma izturību. Tas nozīmē, ka, ja vēlaties iegūt tādu pašu siltuma ietaupījumu, kāds ir nesiltinātai koka mājai, ķieģeļu mājas siltināšanai būs jāiegulda daudz naudas.

    Tiesa, lai gan dažādos informācijas avotos koks nereti tiek minēts kā materiāls, kas nodrošina izcilu siltuma un skaņas izolāciju, laba pārvietojamas koka mājas izolācija prasa īpašu uzmanību detaļām. Tas tādēļ, ka no atsevišķām daļām būvēta baļķu guļbūve atšķirībā no ķieģeļu mājas nav izgatavota no cieta materiāla, kas sniedz hermētiskumu. Ir vērts atzīmēt, ka baļķu guļbūvju, tāpat kā ķieģeļu māju vai blokmāju siltumizolācija, ir atkarīga ne tikai no siltinātajām sienām. Pēc vispārējiem aprēķiniem, pat 25% siltuma zudumu rada nekvalitatīvus logus un durvis, un 10–15% – griesti.

    Tiem, kas vēlas saprast, cik varētu izmaksāt ekskluzīvas baļķu guļbūves, der zināt, ka tirgū ir pieejami daudz piedāvājumu katram budžetam. Taču vienkāršu ap 30 m2 kotedžu, kurā nav mūsdienīgu risinājumu, var iegādāties par aptuveni 5000 eiro, neskaitot papildus siltināšanu un iekšdarbus. Ja uzskatāt, ka guļbūves mājai jābūt nedaudz lielākai, varat izvēlēties no otrās kategorijas ēkām, kas maksā no 5000 līdz 7000 eiro. Tiem, kas meklē alternatīvas dzīvojamajai telpai, vajadzētu izpētīt augstāku griestu variantus, iespējams, pat divstāvu baļķu guļbūves, kuru cenas šobrīd tirgū sākas no aptuveni 10 000 eiro. Šādas ēkas var aprīkot ar kvalitatīvu apkures sistēmu, un dzīvojamā platība nebūs ierobežota.

    Videi draudzīgi risinājumi

    Veidojot savu sapņu māju, mēs parasti dodam priekšroku dažādām lietām. Dažiem svarīgs ir guļbūves stiprums un izturība, kas nereti pat vizuāli izpaužas caur ēku masīvu. Ir arī citi, kurus iepriecina vieglās, bet ne mazāk izturīgās ekskluzīvas baļķu guļbūves plašums un vieglums. Tomēr, lai gan vairumā jomu koka un ķieģeļu mājas var apmierināt vienādas iedzīvotāju vajadzības, nevar ignorēt baļķu guļbūvju īpašās ekoloģiskās un dabas īpašības.

    Laikā, kad mūsu dzīvē arvien lielāku nozīmi iegūst dabiskums un dabas draudzīgums, arvien lielāku popularitāti iegūst koka mājas, kas rada dabai tuvu atmosfēru. Īsāk sakot, koka sienas rada atmosfēru, ko nevar radīt ķieģeļu sienas. Lai gan no tehniskā viedokļa tas var nešķist svarīgs faktors, pētījumi liecina, ka koka dabiskums un vieglums ietekmē vispārējo dzīves kvalitāti.

    Ja jūs piešķirat priekšroku dabiskumam un plānojat būvēt koka māju, jūs varat saglabāt dabiskā koka sienas. Tas ne tikai izdaiļos jūsu dzīves telpu, bet arī lieliski saderēs ar citām modernām interjera detaļām. Svarīgi arī pieminēt, ka koks dabiski elpo un tam ir pastāvīga gaisa cirkulācija. Līdz ar to arī liels dabīgā koka daudzums neradīs lielu nepieciešamību pēc kondicionēšanas sistēmas mājoklī. Ne mazāk vērtīgas ir koka baļķu guļbūvju dabiskās skaņas izolācijas īpašības, kas slāpē lielāko daļu āra trokšņa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē