• Domā par sunīti? Suņu šķirnes, kas visvieglāk padodas dresūrai

    Reklāmraksts
    30. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Uzņemoties rūpes par sunīti, jaunajiem saimniekiem jāizvērtē gan savi ikdienas paradumi un finansiālā situācija, gan iespēja veltīt laiku mīluļa aprūpei un apmācībām. Suņu apmācības ir process, kas ne vien stiprina saikni starp saimnieku un mīluli, bet veicina arī drošu un pozitīvu suņa mijiedarbību ar apkārtējiem.

    Tomēr, lai gan katrs suns ir individuāls, un ar laiku, pacietību un mūsdienīgām apmācību metodēm iespējams apmācīt jebkuras šķirnes suni, neatkarīgi no dzīvnieka vecuma, tomēr zināšanas par šķirnes īpašībām var būtiski atvieglot apmācības procesu.

    Par to, kāpēc suņu skolas nodarbības nepieciešamas katram sunim un kādas suņu šķirnes ir vieglāk apmācāmas, stāsta Dino Zoo kinoloģe Tatjana Bodricka.

    Audzināts suns – laimīgs saimnieks

    Uzturs un veselīga, sabalansēta suņu barība, regulāras fiziskās aktivitātes, kā arī atbilstoša veselības aprūpe ir galvenie faktori, kas palīdz nodrošināt četrkājainā drauga veselību, labklājību un ilgu mūžu. Taču ne mazāk nozīmīgs ieguldījums mīluļa nākotnē ir suņa apmācības, kas, neatkarīgi no suņu šķirnes, ideālā gadījumā tiek veiktas jau kucēnu vecumā. Tas gan nenozīmē, ka nav iespējams apmācīt pieaugušu suni – apmācīt iespējams arī seniora vecuma mīluļus, taču saimniekam jābūt pacietīgam un apmācību procesu vēlams veikt pieredzējuša kinologa uzraudzībā.

    Suņu apmācības kinologa uzraudzībā tiek rīkotas suņu un kucēnu skolās, kur suns, kopā ar saimnieku apgūst svarīgākās komandas, iemaņu iet pie pavadas, socializācijas prasmes un citas iemaņas.

    Vērtīgākie ieguvumi suņa dresūru veicot profesionāla kinologa vadībā – tiek stiprināta saimnieka un dzīvnieka savstarpējā saikne un uzticība, saimnieks iemācās izprast un tulkot mīluļa vajadzības, noskaņojumu un ķermeņa valodu, tāpat tiek apgūtas arī dažādas mūsdienīgas, dzīvniekam draudzīgas apmācību metodes, kas noder arī tālākajā audzināšanas gaitā.

    • Individuāla pieeja: katrs suns ir individuāls, ar savām stiprajām un vājajām pusēm, atšķirīgu raksturu un temperamentu. Profesionāls kinologs apmācību procesā spēj izvērtēt katru suni individuāli, nepieciešamības gadījumā pielāgojot apmācību programmu konkrētā suņa īpašībām un vajadzībām. Individuāla pieeja ir īpaši svarīga gadījumos, kad dzīvnieks adoptēts no patversmes, mantots no aizgājuša radinieka vai dzīvnieks piedzīvojis kādu spēcīgu, psiholoģisku traumu. 
    • Mūsdienīgas apmācību metodes: darbā ar suņiem kinologi izmanto mūsdienīgas, dzīvniekam draudzīgas apmācību metodes, kas ļauj sasniegt vēlamos rezultātus, neizmantojot vardarbību, iebiedēšanu vai citus dresūras paņēmienus, kas ne tikai nav efektīvas, bet dzīvniekam rada stresu, bailes un vairo agresiju.
    • Problēmu novēršana: ja sunim novēro uzvedības problēmas, piemēram, agresiju, pārlieku bailīgumu, nepaklausību, apmācību procesā kinologs šīs problēmas spēj identificētas un ar pareizām apmācību metodēm – novērst.
    • Strukturēta vide: suņu apmācības suņu skolā notiek speciāli tam ierīkotā apmācību arēnā, kas ir aprīkota ar visu nepieciešamo inventāru treniņu procesam. Suņu skolā ir noteikta kārtība un noteikumi, secīga apmācību programma un nākošo nodarbību mājās veicamie uzdevumi, līdz ar to apmācību process ir raitāks un veiksmīgāks.

    Vieglāk apmācāmās suņu šķirnes

    Kā stāsta Dino Zoo suņu skolas kinoloģe Tatjana Bodricka: «Suņa mācīšanas spēju līmeni nosaka tas, cik daudz atkārtojumi ir nepieciešami, lai suns iegaumē jaunu komandu. Vienam sunim, atkarībā no komandas vai trika sarežģītības, var būt nepieciešami 5 atkārtojumi, citam – 20. Jo mazāk atkārtojumu nepieciešams, jo suns tiek uzskaitīts par vieglāk apmācāmu.

    Tieši šī nianse ļauj secināt, kura konkrētā suņu šķirne dresūrai pakļaujas vieglāk. Taču svarīgi atcerēties, ka dzīvnieka mācīšanās spēja ir atkarīga ne tikai no šķirnes, bet arī no kontakta ar saimnieku, rakstura un temperamenta.

    Tāpat nevajadzētu izdarīt secinājumus par kādu konkrētu suņu šķirņu grupu. Piemēram, vācu aitu suns jauno komandu iegaumēs krietni ātrāk, nekā čau čau šķirnes pārstāvis, neskatoties uz to, ka abas suņu šķirnes pieder pie sargsuņiem. Katrai šķirnei apmācību process norit individuāli. Tomēr apmācīt var visus suņus – gan ganu suņus, gan sargsuņus, gan cīņu suņus. Galvenais ir secīgs apmācību process un pareizā pieeja konkrētam dzīvniekam.»

    Pie īpaši viegli apmācāmām suņu šķirnēm pieder papiloni, pūdeļi, šeltiji, borderkolliji, vācu aitu suņi, dobermaņi, zeltainie retrīveri, labradori retrīveri, rotveileri, austrālijas aitu suņi. Šie suņi jaunas komandas apgūst vidēji 5 atkārtojumos, tiem piemīt augsts intelekts, spēja ātri apgūt jaunas iemaņas, tie ir īpaši orientēti uz savu saimnieku un apmācību process tiem sagādā prieku. Izmantojot pareizās apmācību metodes, šo šķirņu pārstāvji praktiski vienmēr, bez ierunām pakļaujas savam saimniekam.

    Labi apmācāmi, gudri un saprotoši ir arī japāņu un vācu špici, angļu un amerikāņu kokerspanieli, beļģu aitu suņi, korgiji, kavaliera karaļa Čarlza spanieli, šnauceri. Šiem suņiem komandu iegaumēšanai ir nepieciešami 10–15 atkārtojumi un tie izceļas ar spēju ilgi un cītīgi strādāt ar savu saimnieku. 

    Apmācībās spējīgas suņu šķirnes ir arī stafordšīras un citu šķirņu terjeri, setteri, samojedi, briari un dalmācieši. Šiem suņiem jaunu komandu apguvei būs nepieciešami 15–20 atkārtojumi, kā arī periodiski jāatkārto treniņi, lai neaizmirstu iegūtas zināšanas.

    Dinozoopasaule.lv – portāls topošajiem un jaunajiem suņu saimniekiem!

    Interesantākie suņu vārdi, suņu sterilizācijas plusi un mīnusi, kā rīkoties ja mīlulim ir parazīti, kāpēc sunim nepieciešams GPS – šos un citus interesantus un noderīgus rakstus lasi dinozoopasaule.lv! Šeit uzzini arī aktuālo informāciju par Dino Zoo suņu un kucēnu skolas nodarbību un citiem Dino Zoo veterinārajiem pakalpojumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē