• Ceļā uz skaistu ķermeni

    Reklāmraksts
    8. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja tauku polsterus un atslābušo ādu vairs nespēj novērst ne regulāras fiziskās aktivitātes, ne perfekti izvēlēts uzturs, ne jaudīgas kosmētiskās procedūras, bet joprojām negribas pakļauties gravitācijas un laika diktātam, vienīgais risinājums ir plastiskā ķirurģija. Meklējam atbildes, kā rīkoties pareizi, lai gūtu vislabāko rezultātu.

    Klīnikas Aesthetica plastikas ķirurgs, mikroķirurgs ARGUTS KEIRĀNS

    Kā atgūt labu ķermeņa formu?

    Noteicošais ir tikai viens kritērijs – sievietes vēlmes. Mēs varam novērst vai uzlabot to, kas viņai nepatīk savā ķermenī, – efektīvi risināt nokarenas un atslābušas ādas problēmas, mazināt tauku polsteru apjomu, uzlabot krūšu izskatu un ķermeņa aprises. Praktiski tas ir iespējams visās ķermeņa daļās, vienīgi sievietei ir jārēķinās ar rētām. Tās tiek labi noslēptas ādas krokās, matainajās un citu acīm neredzamajās zonās. Rētas ar laiku kļūst neuzkrītošākas, taču pavisam neredzamas tās nekļūst. Mēs piedāvājam mainīt to, kas nepatīk, pret rētu. Ir iespēja izvēlēties.

    Kā tas notiek?

    Korekcijas princips visā ķermenī ir vienāds – likvidē lieko vai piepilda trūkstošo.

    Rokas

    Nokareno ādu un peļu vēderiņus, kas veidojas roku augšdelmos, mēs varam likvidēt ar vairākiem paņēmieniem. Parasti pievelk tikai ādu. Rēta tiek paslēpta augšdelma iekšpusē, lai tā būtu novietota pret ķermeni. Bieži vien šajā zonā ir ievērojami tauku depozīti, tad ādas nostiepšanu veic kombinācijā ar liposakciju – tauku atsūkšanu. Ja ādas tonuss ir labs, pietiek ar tauku atsūkšanu un āda saraujas pati. Lai paātrinātu šo procesu, ieteicams papildus veikt vakuuma masāžas un citas procedūras, kas palīdz uzlabot ādas elastību, muskuļu tonusu, un rezultāts ir ļoti labs, bez rētām.

    Kad gadu gaitā uz plaukstu virsmām pazūd zemādas taukaudu slānis, kļūst redzams zemādas vēnu tīklojums un cīpslas, atslābst āda, tāpēc rokas izskatās kaulainas. Zudušo apjomu mēs aizpildām ar taukaudiem, ko iegūst liposakcijas ceļā, atsūcot no problēmzonām, un caur mazu griezienu iepildām plaukstu virsmās, tā padarot plaukstas apaļākas un jauneklīgākas.

    Krūtis

    Lai likvidētu krūšu dziedzeru noslīdējumu, ādas atslābumu vai jebkuru asimetriju krūšu zonā, iegūstot tilpumā vienādas un simetriskas krūtis, variā-ciju ir daudz. Varam veikt krūšu pacelšanu, samazinot liekās ādas apjomu. Ja ir vēlme iegūt lielākas krūtis, operāciju kombinējam ar silikona implantu ievietošanu. Metodes izvēli nosaka sievietes vēlmes.

    Vienlaikus var novērst arī estētisko problēmu, kuru rada tauku polsteri un atslābusi āda, kas veidojas pie padusēm un karas pāri krūšturim. Ja tā ir taukaudu problēma, veic tauku atsūkšanu un/vai ādas savilkšanu, nostiepšanu.

    Vēders

    Ir dažādi risinājumi, atkarībā no tā, kur ir pro-blēm-zona – arī virs nabas vai tikai zem tās. Veicot pilno vēdera plastiku, koriģē vēdera priekšējo sienu, ķirurģiski samazina lieko audu un ādas apjomu, novērš diastāzi (spraugu) starp vēdera muskuļiem. Mazo vēdera plastiku veic zem nabas, likvidējot atslābušo ādu un savelkot muskuļus. Operāciju taktiku nosaka arī liekās ādas un taukaudu apjoms. Ja nepieciešams, veic arī tauku atsūkšanu. Ar liposakcijas metodi var ļoti labi koriģēt arī tauku polsterīšus sānos. Vēdera plastikas laikā var atbrīvoties arī no citu operāciju rētām, kas ir zonā zem nabas.

    Ja ir liels nokarenās ādas apjoms un biezi tauku depozīti, vēdera plastiku labāk sadalīt divos posmos. Pirmajā pēc individuāli izstrādāta plāna uztura speciālista un fizioterapeita vadībā iesakām samazināt svaru, veikt tauku atsūkšanu un dažādas procedūras, jo dzīšanas process risinās labāk, ja ir mazs tauku slānis. Turklāt svaram jābūt stabilam apmēram pusgadu. Otrajā posmā veic pilnu vēdera plastiku. Tomēr ir jāsaprot, ka tauku atsūkšana nav tievēšanas metode, tā paredzēta ķermeņa proporciju maiņai.

    Dibens

    Sievietes parasti neapmierina dibena forma vai audu noslīdējumi, kas mēdz veidoties gan gadu gaitā, gan pēc ķermeņa svara izmaiņām. Lejup noslīdējušos audus nostiepj ķirurģiski, tos samazina un izveido jaunas kontūrlīnijas. Tilpuma trūkumu varam aizpildīt ar implantiem, reizēm atsevišķās zonās, kur vajag samazināt tauku depozītus, veicam tauku atsūkšanu, bet tas ir reti, jo visbiežāk sievietes tiecas uz apaļīgām formām.

    Gurni, galifē un ceļi

    Tāpat kā citās zonās, tauku sakopojumu likvidēšanai un vēlamo formu veidošanai vislabāk der liposakcija. Ja nepieciešams, var ievietot implantus, savilkt un nostiept atslābušo ādu. Rētas noslēpj kāju iekšpusē vai ādas krokās, lai tās būtu nemanāmākas. Liposakciju sekmīgi var izmantot arī apakšstilbu daļā, ja tur veidojas tauku depozīti, tā padarot kājas slaidākas, kas ir būtiski, izvēloties piemērotus zābakus.

    Cik bieži drīkst veikt liposakciju – atsūkt taukus?

    Tam nevajadzētu būt kā ikgadējai badošanās kūrei vai diētai pirms vasaras. Katrā gadījumā tas ir individuāli, cik daudz tauku var atsūt vienā reizē. Operācijas laikā zemādā ievada šķidrumu, kas šķīdina taukus, un tam ir atbilstība – noteikts daudzums uz katru kilogramu ķermeņa svara. Vienam maksimālais tauku apjoms, ko var atsūkt, ir trīs litri, citam – seši. Liekāks apjoms var radīt veselības riskus. Liposakciju var veikt arī katru gadu, bet katru reizi citā zonā, dalīt vairākos posmos, piemēram, pirmajā gadā – uz vēdera, nākamajā gadā – uz sēžas, pēc tam – uz gurniem. Vietā, kur tauki ir atsūkti, tauku šūnas vairs neatjaunojas. To ir tik, cik ir, un var palielināties tikai apjomā. Skaita ziņā tās vairs nepalielinās.

    Kādā vecumā labāk pievērsties plastiskās ķirurģijas iespējām? Kad sākt, lai uzturētu ķermeni formā?

    Vecuma robežu nav, tie ir tikai skaitļi pasē, bioloģiskais vecums bieži svārstās. Mūsdienās sieviete četrdesmit gadu vecumā var izskatīties gan kā piecdesmit, gan divdesmit piecus gadus veca. Tas ir atkarīgs no dzīvesveida, no tā, cik daudz ir nodarījuši kaitīgie faktori – sauļošanās, nakts darbs, smēķēšana, slimības, mazkustīgs dzīvesveids utt. Tomēr, protams, četrdesmit vai piecdesmit gadu vecumā ādas kvalitāte parasti ir labāka nekā pēc septītā vai astotā gadu desmita, arī rētas sadzīst ātrāk.

    Itin bieži pases vecums neatbilst ķermeņa stāvoklim. Par šo jau sen runā gan Hārvarda universitātes, gan citu pasaules vadošo universitāšu ģenētiķi, kuri pēta šūnu novecošanu ģenētiskā līmenī. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, ka mūsu izskatu un slimību attīstību par 70–80% nosaka ģenētiskais kods, zinātnieki jau sen apgalvo, ka gēnu loma ir pārspīlēta. Patiesībā tie nosaka tikai 20–30%, galvenais ir dzīvesveids. Tāpēc nav tik svarīgi, cik gadu rāda pase, tāpat nav tik svarīgi, cik ilgi mēs spēsim nodzīvot, svarīga ir tagadējā dzīves kvalitāte. Protams, katram ir savi dzīves notikumi, kas ietekmē veselību un izskatu, bet nekad nav par vēlu sākt labi vadīt savas dienas. Ikdienā redzu daudz pacientu, un aizvien biežāk, saliekot ķermeni kopā ar seju, ir milzīgas pretrunas, jo ķermenis joprojām izskatās kā 25 gados, bet seja ir tāda, kāda ir 60 gados. Mēs varam fiziski uztrenēt ķermeņa masu un uzturēt lokanību, lietot piemērotus uztura bagātinātājus un darīt daudzas citas lietas, kas palēnina novecošanu. Piemēram, neēst tik daudz. Ir labi jāguļ. Miegs ir pamatu pamats. Un, ja ir iespējams un vēlme, var izmantot plastiskās ķirurģijas palīdzību, lai uzturētu labu izskatu.

    Komandas darbs dod labākos rezultātus

    Lai gūtu iespējami labāko rezultātu, sagatavošanās operācijai sadarbībā ar uztura speciālistu un fizioterapeitu var sākties pat vairākus mēnešus iepriekš un turpināties vēl ilgi pēc tam. Ir vairāki iemesli.

    Guna Havensone, ārste, uztura speciāliste

    Itin bieži pirms vēdera plastikas un ķermeņa konturēšanas sievietēm ir pārāk daudz liekā svara, tāpēc plastikas ķirurgs iesaka pirms operācijas konsultēties ar uztura speciālistu un fizioterapeitu, lai iegūtu optimālu ķermeņa svaru un noturētu to vismaz sešus mēnešus.

    Straujai svara samazināšanai ir negatīvi blakusefekti – mēs zaudējam ādas tvirtumu, īpaši jau gados vecākām dāmām āda tik ātri nesavelkas. Straujas tievēšanas sekas ir redzamas arī sejā, pēc neapdomīgas diētas dažkārt ir nepieciešams arī sejas liftings.

    Ja priekšā ir nopietna operācija, svara samazināšanai jābūt ļoti veselīgai un līdzsvarotai, lai organismā būtu labs olbaltumvielu, vitamīnu un minerālu līmenis, – tas garantē labāku dzīšanu. Uzturs, kas neatbilst organisma prasībām, rada augstāku komplikāciju risku. Tāpēc pacientiem iesaka zaudēt lieko svaru uztura speciālista uzraudzībā.

    Ļoti svarīgi pirms operācijas atmest smēķēšanu, kas ļoti negatīvi ietekmē mikrocirkulāciju un rētu dzīšanu. Atmetot smēķēšanu, samazinās nikotīna stimulējošā ietekme uz vielmaiņas ātrumu, tāpēc daudziem ir raksturīga tendence pieņemties svarā.

    Cilvēkiem ir dažādi tauku izvietojuma veidi. Piemēram, kad veidojas pirmais liekais kilograms tauku, vienai tas izvietojas uz gurniem, citai – uz vēdera. Visbiežāk ar uzturu to īsti kontrolēt nevar – ir kāda apjomīga vieta, kas nepakļaujas nekādām procedūrām. Kad ar liposakciju lokāli tiek samazināts tauku šūnu skaits, turpmāk tauku uzkrāšanās ir vienmērīgāka, nav tā, ka viena vieta uzpildās ātrāk. Tauku atsūkšanu iesaka arī tad, ja pēc vājēšanas kādā vietā ir palikuši pēdējie tauciņi, ko ar uzturu un procedūrām nav iespējams dabūt nost. Liposakcija nav vājēšanas metode, tā ir paredzēta silueta apjoma un līniju veidošanai.

    Sievietei pašai pirms operācijas ir jāpaveic mājas darbs – jāizvēlas pareizs uzturs, kas tiek kombinēts ar atbilstošu fizisko slodzi. Tās nav kampaņveida diētas, bet gan dzīvesveids. Pirms vēdera plastikas operācijas un pēc tās sievietei bieži vien papildus ir vajadzīga arī fizioterapeita konsultācija. Komandas darbs nodrošina kompleksu pieeju problēmai, bet galvenais aktieris šajā procesā ir pati sieviete.

    Fizio-terapeite Zita Kriškāne

    Ja sievietei pēc 45+ sapnis ir skaists ķermenis, jārēķinās, ka tā īstenošana ir ļoti darbietilpīgs un disciplinējošs process. Lai uzturētu stabilu svaru šajā vecumposmā, 80% ir atkarīgi no mūsu ēšanas, bet 20 procenti – no kustību daudzuma un intensitātes. Jaunībā mēs zinājām, ka pēc Ziemassvētku mielastiem vienkārši ir jāēd mazāk un jākustas vairāk, taču pēc 45+ šī shēma vairs nedarbojas un svaru samazināt ir grūti. Ir mainījušies hormoni, dzīvesveids, darba specifika, un dažādu traumu ietekmē mums katrai ir savas individuālās ķermeņa īpatnības, kas jāņem vērā, izvēloties fiziskās aktivitātes.

    Pirms ķermeņa korekcijas operācijas sievietes nosacīti varētu sadalīt divās grupās. Pirmajā ir kalsnās un slaidās, kurām pēc dzemdībām vai pēc liela svara zuduma ir atslābusi, nokarena āda. Otrajā grupā ir sievietes, kurām ir liekais svars un plastikas ķirurgs iesaka vispirms atgūt optimālu svaru un noturēt to vismaz sešus mēnešus. Te sākas izaicinājumi, jo katrai ir savas īpatnības: vienai sāp celis, nevar veikt pietupienus, ilgi staigāt, citai sāp plecs, nevar nūjot. Tad ir nepieciešama fizioterapeita palīdzība. Pirms lielām operācijām ir svarīgi noturēt šo optimālo svaru vēl ilgāk. Tas nozīmē ielikt sevi rāmjos, mainīt dzīvesveidu un ieradumus, kontrolējot sevi, kā ēdam un cik daudz kustamies. Iesaku ideālo svaru noturēt 2–3 gadus, tad diezgan droši varam ķirurģiski ņemt nost visu lieko un saglabāt svaru arī pēc operācijas. Tā būtu ideālā skatījumā. Svaru nav tik grūti nomest, liels izaicinājums ir to noturēt ilgtermiņā.

    Pēc operācijas fizisko slodzi drīkst atsākt soli pa solim, ir precīzi norādījumi, ko drīkst darīt un kad var sākt kaut ko darīt. Ja ir sašūta diastāze, mums ir jāatgādina vēdera muskuļiem, kā tie darbojās agrāk, pirms grūtniecības, jo tagad atkal viss ir savās vietās. Pēc operācijas ir jāstrādā ar ķermeni, lai būtu harmonisks skats. Piemēram, lai pēc vēdera plastikas nav tā, ka vēders nu ir plāns, bet mugurpuse – bieza. Ir jāstiprina muskuļu korsete. Svarīgi, lai ķermenis būtu ne tikai skaists, bet arī veselīgs.

    Pēdējos gados ir izveidojusies tendence – izvēlēties fiziskās aktivitātes, kas sievietei pašai patīk, ko viņa veic ar prieku. Ja viņai nepatīk staigāt, nav vērts likt to darīt. Tāpat sievietei, kam ir jutīgi ceļi, gūžas, būtu labi vingrot ūdenī, bet, ja viņai nepatīk slapjums un hlora smaka, skaidrs, ka laba rezultāta nebūs. Tāpēc pielāgojamies sajūtām. Daudzām patīk mīties ar velotrenažieri mājās, skatoties TV vai filmas, cita labi jūtas jogas nodarbībās Zoom.

    Sākums fiziskajām aktivitātēm vienmēr ir grūts, bet, kad tiekam tam pāri, ķermenis ar labsajūtu piedalās izaicinājumā turēties formā.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē