Burkānmaize ir maiga rupjmaize, kas cepta, ievērojot senas tradīcijas – no rupjiem un skrotētiem rudzu miltiem un ar dabīgo ieraugu. Lai iegūtu īpaši maigu garšu, tai pievienoti veselīgi Latvijā audzēti burkāni, kas piešķir maizei daudz lielāku vērtību, teicamu un unikālu garšu.
Pēc sentēvu receptēm cepta maize – ar dabīgo ieraugu un maizes krāsnī uz klona
Pēc latviešu sentēvu tradīcijām tapušai rudzu maizei sastāvā nav nekā lieka, tomēr tās cepšanā ir strikti jāievēro gadu simteņos izstrādāti rituāli, lai maizīte vienmēr saglabātu tās vērtīgākās īpašības un nemainīgo kvalitāti. Kā atzīst pārtikas tehnologi, tad tieši rudzu maizei ir viena no visgarākajām un sarežģītākajām maizes gatavošanas tehnoloģijām pasaulē. Tā ilgst no 24 līdz 30 stundām, un noris vairākos secīgos posmos, kurus izlaist nedrīkst.
Tā kā milti tiek pamatīgi apstrādāti – gan plaucēti, gan ilgi raudzēti – ar tiem notiek lielas izmaiņas. Tas ir iemesls, kādēļ rudzu maizes garša un aromāts ir īpaši, un maizes klaipi saglabājas svaigi ilgāk nekā nedēļu bez īpašiem uzglabāšanas paņēmieniem.
Rudzu maizes veselīgums un augstā uzturvērtība – zinātniski pierādīti fakti
Tagad arī zinātnisko pētījumu rezultātā ir pierādīts, ka mīklas raudzēšanas laikā vairāku vitamīnu saturs palielinās. Tādi vitamīni ir riboflavīns (B2), niacīns (B3) un α-tokoferols (E).
Pēc «Lāču» ceptuves īpaša pasūtījuma tika veiktas rudzu maizes sastāva analīzes dažādās laboratorijās un rezultāti pārliecinoši apstiprināja – rudzu maizes rika satur cilvēka organismam tik nepieciešamās uzturvielas un bioloģiski aktīvos savienojumus. Tas izskaidrojams ar to, ka tiek izmantots dabīgais ieraugs, un tikai ilgstošajā raudzēšanas procesā dabīgā veidā rodas šie īpašie savienojumi, nodrošinot maizei augsto uzturvērtību. Līdz ar to ir ievērojami lielāks ogļhidrātu, olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzums, kā arī B, E un PP grupas vitamīni, minerālvielas un organiskās skābes.
Protams, ir vēl daži amata noslēpumi, kurus maizniekmeistari var likt lietā, lai rudzu maizīte kļūtu vēl veselīgāka un vitamīniem bagātāka. Proti, labs meistars šādam mērķim izvēlēsies rupjā maluma miltus, garāku mīklas raudzēšanas laiku un optimālu maizes cepšanas laiku.
Tomēr pats galvenais ir mīlestība, pacietība un rūpīgs darbs. «Lāči» ir pārliecināti, ka tieši attieksme un darba mīlestība ir izcilas maizes garšas pamatā!
Veseli ēduši!
Visplašākais produkcijas klāsts ir visos LĀČU veikalos, izvēlies tuvāko veikalu šeit: https://laci.lv/lv/veikali/ .
Ērti pasūtījumus veikt ir LĀČU internetveikalā: www.laci.lv