• Atgūt formu pēc dzemdībām

    Reklāmraksts
    19. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kad jaunā māmiņa pēc dzemdībām sāk atgūt iepriekšējo fizisko formu un ir noslēgta mazuļa zīdīšana, bieži vien bažas rada krūtis, kas zaudējušas apjomu un tvirtumu, kā arī vēders, kas vairs nav tik gluds un stingrs kā pirms grūtniecības. Kā ar plastisko operāciju palīdzību iespējams atgūt krūšu un vēdera skaistumu un kas jāņem vērā, pirms pieņem lēmumu par operāciju, skaidro plastikas ķirurģe Nonna Tomiševa.

    Konsultē Nonna Tomiševa, sertificēta plastikas ķirurģe, mikroķirurģe Dermatoloģijas klīnikā

    Pirms lemt par operāciju

    Plastikas ķirurģe Nonna Tomiševa uzsver, ka bērna zīdīšanas laikā jaunajai māmiņai nekādas medicīniskas un ķirurģiskas manipulācijas, kas nav dzīvību glābjošas, nedrīkst veikt. «Kad jaunā māmiņa ir beigusi bērnu barot ar krūti un pēc zīdīšanas noslēgšanas ir pagājuši seši mēneši, sievietes hormonālais stāvoklis ir stabilizējies un arī svars ir stabils, var apsvērt domu par ķermeņa konturējošu operāciju vai krūšu palielināšanu. Jāņem vērā, ka pirms tam krūtis obligāti jāpārbauda ultrasonogrāfiski. Kad notiek zīdīšana, krūts dziedzera vadi ir paplašināti un tajos ir mātes piens. Ja pēc zīdīšanas noslēgšanas krūtīs vēl ir piena atliekas un ultrasonogrāfijas pārbaudē redz, ka krūts dziedzera vadi ir paplašināti, tad nekādā gadījumā nedrīkst likt krūts implantus! Kāpēc? Jo pienā ir baktērijas, kas pēc ķirurģiskas iejaukšanās krūtīs var radīt iekaisumu. Tas nozīmē, ka pirms operācijas obligāti ir nepieciešams ultrasonogrāfijas speciālista vērtējums. Savukārt sievietēm pēc 40 gadu vecuma ir jāveic arī mamogrāfijas izmeklējums. Pirms operācijas būs nepieciešams veikt arī elektrokardiogrammu un plaušu rentgenu, būs jānodod asinsanalīzes, nepieciešamības gadījumā arī urīna analīzes.»

    Vēl ļoti būtiski, lai sievietes vēlmes attiecībā uz krūšu palielināšanu, ir salāgotas ar viņas anatomiju un vispārējo veselības stāvokli. «Biežākā vēlme pacientēm, kas izlemj par labu šādai operāciju, ir krūtis palielināt pēc iespējas kardinālāk. Taču mēs nevaram krūtis palielināt uzreiz par četriem izmēriem. Te ļoti nozīmīga ir sievietes sadarbība ar ārstu un tas, lai viņas vēlmes sakrīt ar realitāti. Protams, tikpat būtisks ir arī sievietes vispārējais veselības stāvoklis. Ja ir hroniskas saslimšanas, piemēram, nekontrolēts cukura diabēts, neārstēts paaugstināts asinsspiediens, hroniskas aknu saslimšanas, hepatīts, nieru mazspēja, problēmas ar asins recēšanu, kad nevar atcelt antikoagulantu lietošanu, plastikas operāciju nevar veikt. Ja sievietei ir bijušas kādas sirds problēmas vai saslimšanas, tad pirms operācijas obligāti nepieciešams kardiologa slēdziens,» skaidro daktere Tomiševa.

    Krūšu korekcija

    Ja krūtis pēc bērniņa zīdīšanas ir zaudējušas formu un apjomu, var veikt gan augmentāciju jeb krūšu palielināšanu ar implantu, gan kombinētu procedūru – kad tiek ievietots implants un krūtis tiek arī paceltas. Sievietei ir jābūt gatavai, ka pēc krūšu plastikas operācijas būs jādzīvo saudzīgā režīmā, tāpēc plastikas ķirurģe Nonna Tomiševa iesaka operāciju plānot tad, kad bērniņš jau ir paaudzies, lai saprastu, ka pēcoperācijas laikā mamma nevarēs viņu pacelt, ielikt sev klēpī, nēsāt uz rokām. «Mammas mīlestība ir pats galvenais – nedrīkst būt tā, ka plastikas operācijas dēļ sieviete atgrūž savu bērnu, kurš nesaprot, kāpēc mamma pēkšņi viņu vairs neņem klēpī. Svarīgi bērniņam jau pirms tam mācīt, ka viņš pats var ierāpties mammai klēpī, jo nu jau ir gana liels un prot to izdarīt. Vēl jāņem vērā, ka mēnesi pēc operācijas nedrīkstēs cilāt arī citus smagumus, celt rokas virs galvas, iet pirtī, veikt kontrastprocedūras, sauļoties (saules ietekmē rēta iekrāsojas un veidojas pigmentācija), iet uz treniņiem, kur tiek trenēta krūšu muskulatūra.» Jā, rēta sadzīst vidēji 12 dienu laikā un tad arī tiek izņemti diegi, taču, lai implants būtu noslīdējis un ap to izveidotos dabiskā kapsula (no tā atkarīgs, cik mīkstas būs krūtis), jāpaiet vēl mēnesim līdz diviem mēnešiem. Savu galējo formu krūtis pēc implantu ievietošanas iegūst trīs līdz sešu mēnešu laikā. «Tāpēc pēc operācijas ir vajadzīgs šis saudzējošais režīms. Nav taču tā, ka mēs nopērkam jaunas kurpes, uzreiz ejam uz balli un visu nakti dejojam, tad taču kājas būs noberztas. Jaunas kurpes vispirms vajag ievalkāt, un tāpat ir ar krūšu implantiem – vajag laiku, lai krūts implants iedzīvotos savā jaunajā mājiņā. Ja kapsula veidojas ar sabiezējumu, tad var būt sāpes un krūtis nebūs mīkstas,» skaidro plastikas ķirurģe.

    Vēdera plastika

    Tāpat kā krūšu korekciju, arī vēdera plastikas operāciju var plānot apmēram sešus mēnešus pēc zīdīšanas beigām, kad sievietes hormonālais stāvoklis ir stabilizējies un arī svars ir stabils. «Var veikt gan abdominoplastiku – tā ir ķirurģiska operācija, kuras laikā likvidē lieko ādu un taukus no vidukļa un vēdera lejasdaļas, – gan liposakcija jeb tauku atsūkšana. Ja sievietei ir diastāze, operācijas laikā ar šuvēm tiek fiksēti arī vēdera muskuļi, starp kuriem grūtniecības laikā ir izveidojies atstatums, ja nepieciešams, pie reizes var likvidēt arī nabas trūci,» stāsta Nonna Tomiševa, uzsverot, ka pirms vēdera korekcijas operācijas sievietei ir jāpaveic arī mājas darbi. «Svarīgi, lai māmiņa vismaz pusgadu ir savā vēlamajā svarā, ikdienā viņai ir veselīgs uzturs un regulāra fiziskā slodze. Vēl ļoti būtiski pirms operācijas ar vingrinājumu palīdzību nostiprināt vēdera preses muskuļus. Bet ar to nav jāsaprot klasiskās vēdera presītes, tie ir speciāli vingrinājumi vēdera priekšējās un sānu daļas muskulatūrai. Ļoti iesaku jaunajām māmiņām pēc dzemdībām konsultēties ar fizioterapeitu, kas parādīs vingrinājumus, un pēc tam mājās ar šo vingrinājumu palīdzību stiprināt vēdera un muguras muskulatūru. Var iet arī uz pilatēm vai jogu, kur arī ir iekļauti šāda veida vingrinājumi. Pats galvenais, lai māmiņa būtu vesela, tad ir jāsāk vingrot, jāstabilizē savs svars, un tikai tad var domāt par operāciju. Kamēr nav nostabilizējies svars, doties uz vēdera plastikas operāciju nav prāta darbs.»

    Pirms vēdera plastikas operācijas jāveic arī ultrasonogrāfiskā izmeklēšana, lai pārliecinātos, kāds ir vēdera sienas stāvoklis, vai nav diastāze, ja tāda ir, tad, cik tā ir liela, vai nav vēdera trūce, cik liels ir zemādas tauku slānis. Pēc operācijas ir jābūt gatavai, ka, atkarībā no operācijas apjoma, četras līdz sešas nedēļas būs jānēsā speciālā korsete. «Pirmais mēnesis pēc operācijas ir miera periods – rēta ir jāapstrādā ar silikona gēlu vai jālieto silikona gēla plāksteri, nedrīkst sauļoties, nav ieteicama arī pastiprināta svīšana, piemēram, iešana pirtī. Pirmos trīs mēnešus pēc operācijas nedrīkst veikt vēdera preses vingrinājumus. Lai mazinātos tūska un rēta kļūtu mīkstāka, ieteicams veikt vakuummasāžas, kad brūces ir sadzijušas, tās var apvienot ar ūdens aerobiku, šarko dušu,» stāsta plastikas ķirurģe, uzsverot, ka vēl vienu grūtniecību var plānot tikai pusotru gadu pēc vēdera plastikas operācijas.

    Sadarbībā ar Dermatoloģijas klīniku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē