• 10 padomi saziņai ar cilvēku, kuram ir dzirdes problēmas

    Reklāmraksts
    14. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Šķiet, katram no mums paziņu, draugu vai radu vidū ir kāds, kuram sadzirdēt sacīto ir grūtāk nekā pārējiem. Iespējams tā ir Tava mamma vai kāds cits tuvs radinieks, ar kuru satiekoties un runājot, Tu vienmēr pieliecies tuvāk un centies runāt lēnāk, skaidrāk un skaļāk. Bet vai tas ir viss, ko vari darīt?

    Šeit būs daži padomi, kā vari atvieglot uztveres spējas cilvēkam ar dzirdes traucējumiem!

    1. Runā vidējā skaļumā! Lai arī instinktīvi Tev gribas runāt skaļāk, tas nav nepieciešams. Gluži pretēji – skaļāka balss un augstākas frekvences var izkropļot vārdus un traucēt uztvert Tevis teikto.
    2. Runā lēni un skaidri, uzsverot atslēgas vārdus, un izmanto žestus! Sarunas biedrs, kas dzird sliktāk nekā pārējie, novērtēs uzsvērtu intonāciju un rokas žestus vai mīmiku, kas var palīdzēt uztvert informāciju. Ne velti saka, ka, samazinoties vienai maņai, spēcīgākas kļūst pārējās. Uzsveriet sarunas atslēgas vārdus – sevišķi situācijās, kad notiek sarunas tēmas maiņa!
    3. Sarežģītos vārdus uzrakstiet! Cilvēkam ar dzirdes traucējumiem ir grūtāk uztvert sarežģīti strukturētus vārdus, jo daudzie viens otram sekojošie līdzskaņi var saplūst un skanēt vienādi. Tāpēc brīžos, kad stāstāt kādu svarīgu informāciju ar komplicētiem svešvārdiem, vēlams tos pierakstīt un pēc tam parādīt sarunas biedram.
    4. Ja vien iespējams, izmantojiet mazāk sarežģītas frāzes, kā arī saīsiniet teikumus. Tas atvieglos klausītāja uztveri un vienlaikus neliks sarunu biedram justies neērti.
    5. Domā par vidi, kurā runā ar cilvēku, kuram ir problēmas sadzirdēt. Apkārtējie trokšņi un kņada ne tikai rada emocionālu stresu šim cilvēkam, bet arī fiziski ietekmē viņa dzirdes uztveršanas spējas, jo fona trokšņi bez speciālām ierīcēm dzirdes uzlabošanai, var radīt pilnīgu haosu un nespēju atšķirt runātāja skaņu no fona skaņas. Vispiemērotākā telpa sarunai ar cilvēku ar dzirdes problēmām (ja netiek lietoti profesionāli dzirdes aparāti), ir telpa, kurā nav citu fona trokšņu.
    6. Tava seja un mīmika – ļoti svarīgi elementi sarunā! Tev jāsēž vai jāstāv pietiekami tuvu, lai Tavs sarunas biedrs spētu redzēt Tavas acis un lūpas, jo cilvēki ar pasliktinātu dzirdi bieži lasa runu no grimasēm un lūpām, kas palīdz viņiem uztver sacīto.
    7. Runas virziena fokuss – ja zini, ka cilvēks, ar kuru ir saruna, dzird labāk vienā vai otrā ausī, fokusē savu runu vairāk uz labo vai kreiso pusi.
    8. Sarunas sākšana – lai uzsāktu sarunu ar cilvēku, kas saskaras ar dzirdes pasliktināšanos, ir būtiski sarunu sākt ar saruna biedra skaidru nosaukšanu vārdā, lai saņemtu viņa uzmanību. Gadījumos, kad netiec sadzirdēts, atrodi veidu, kā pamāt vai viegli pieskarties sarunas biedram, lai pievērstu sev uzmanību.
    9. Seko līdzi sarunas biedra reakcijai! Pievērs uzmanību grimasēm un ķermeņa reakcijām, ko pauž klausītājs, jo cilvēki ar dzirdes traucējumiem bieži jūtas neērti, nesadzirdot un lūdzot atkārtot vai precizēt. Ja sarunas biedrs izskatās apmulsis, atrodi taktisku un situācijai atbilstošu veidu, kā pajautāt, vai viņš/viņa Tevi saprata!
    10. Izvairies pārtraukt vai runāt vienlaicīgi ar otru! Mēs, protams, dzīvojam dinamiskā un gana straujā laikmetā, kas mums visiem reizēm sagādā neērtības, tomēr cilvēkam, kas teikto uztver audiāli vājāk, tas var izvērsties par īstu izaicinājumu. Tādēļ, runājot vairāku cilvēku lokā, izvairies otru pārtraukt vai runāt vienlaicīgi! Tas liecinās ne tikai par Tavu takta sajūtu, bet arī atvieglos apkārtējiem, sevišķi cilvēkam ar dzirdes problēmām, uztvert būtisko no Tevis sacītā.

    Dzīvojot 21. gadsimtā, daudzas no uzskaitītajām situācijām spēj risināt mūsdienu tehnoloģijas un viedierīces, kas, iebūvētas jaunākās paaudzes dzirdes aparātos, spējot ne tikai uzlabot dzirdi, izšķirt un noklusināt fona trokšņus, bet arī organizēt tā nēsātāja individuālās vajadzības, akcentējot veselīgāku un apzinātāku ikdienu un dzīvesveidu.

    Pamanot dzirdes problēmu, labāk neatlikt tās risināšanu un pierakstīties uz dzirdes pārbaudi, lai kopā ar zinošu speciālistu varētu uzsākt ceļu uz dzirdes uzlabošanu. Un atcerieties, ka veiksmīga dzirdes uzlabošana ir tieši atkarīga no dzirdes tehnoloģijas līmeņa un dzirdes speciālista kvalifikācijas, jo tikai pieredzējis speciālists palīdzēs individuāli izvēlēt un pielāgot Jums piemērotāko tehnoloģiju.

    Informācija sagatavota sadarbībā ar Labākas Dzirdes Centru, kas nodrošina modernākās digitālās dzirdes uzlabošanas tehnoloģijas un kvalificētu speciālistu konsultācijas. Lai pieteiktos konsultācijai apmeklējiet Labākas Dzirdes centra mājas lapu vai piesakieties konsultācijai pa tālruni 20550286.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē