• «Vecums mani nesatrauc – man taču nav 100!» Itāļu kinodīva Sofija Lorēna svin 90. jubileju

    Jubilāre
    Marta Kalniņa
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Itāļu kino dīva Sofija Lorēna šodien, 20. septembrī, svin savu 90. jubileju.

    Ieradīsies itāļu ģimenīte

    Itāļu kino dīva ikdienu vada Šveicē. Apmetusies Ženēvā – tālu prom no abiem saviem dēliem – režisora Eduardo Ponti un diriģenta Karlo Ponti –  un četriem mazbērniem, kuri dzīvo ASV. Taču šajā nedēļas nogalē visi satiksies Šveicē, un viņas mājās valdīs itāļu omulīgā kņada.

    Tā būšot pārsteiguma ballīte. Pirms neilga laika vaicāta, kā plāno svinēt savu jubileju, aktrise izdevumam Corriere della Sera sacīja: «Mana ģimene visas detaļas tur stingrā noslēpumā. Taču

    esmu pārliecināta, ka būs daudz mīlestības, smieklu, mūzikas un laba ēdiena.»

    Atklājusi jaunības avotu

    «Jaunības avots pastāv – tas ir jūsu prāts, jūsu talants, jūsu māksla, kuru ienesat savā un savu tuvo cilvēku dzīvē. Kad jūs iemācīsieties dzert no šī avota, jūs patiešām uzvarēsiet vecumu,» saka Sofija Lorēna.

    Lorēna arī cienījamā vecumā turpina vadīt aktīvu radošo dzīvi. Aizvien bauda uzmanību, mīlestību un arī novērtējumu kino vidē.

     Par godu viņas jubilejai uz ekrāniem nonāca biogrāfiska filma Sofija Lorēna – dzīvot, filmēties, mīlēt! , un tās nosaukums varētu būt arī aktrises dzīves moto. Tajā atainota Lorēnas dzīve un cilvēki, kuri atstājuši nospiedumu aktrises liktenī.

    Lorēna saka – viņa vēl aizvien no sirds mīl kino un vēlas filmēties. Īpaši – sava dēla režisora Eduardo darbos. 2020. gadā viņa pēc 11 gadu pauzes atkal parādījās uz lielā ekrāna sava dēla filmā Visa dzīve vēl priekšā.

    Kadrs no filmas Arabeska 1966. gadā.
    Kadrs no filmas Arabeska 1966. gadā.

     

     «Es dievinu filmēties pie sava dēla, jo mēs ļoti labi pazīstam viens otru,» jūsmoja aktrise un izteica cerību, ka viņai būs vēl daudz lomu. Sofija gan apzinās, ka atrast viņai piemērotas lomas kļūst arvien izaicinošāk. Taču viņa nekur nesteidzoties, gatava gaidīt īsto!

    «Vecums mani nesatrauc. Man taču vēl nav 100 gadi!

    Turklāt aktrises īstais kapitāls ir nevis viņas ķermenis, bet gan prāts.

    Es skatos uz sevi savu dēlu acīm un redzu tajās pasaulē skaistāko sievieti,» tā nesen intervijā Entertainment Weekly sacīja Sofija Lorēna.

    Viņa ir vienīgā slavenā sieviete, kas 73 gadu vecumā bildējusies prestižajam Pirelli kalendāram. Līdz tam kompānija par modelēm aicināja tikai sievietes jaunākas par 40 gadiem.

     

    Nepārspējamā Sofija Lorēna redzama vairāk nekā 100 kino lomās, un 1999. gadā viņu iekļāva 25 pasaulē dižāko aktrišu sarakstā.

    Aizliegtā mīlestība

    Lorēna allaž teikusi – par savu dzīvi visvairāk pateicīga savam vīram. Abi itāļu kino dīvas dēli dzimuši viņas vienīgajā laulībā ar producentu Karlo Ponti, kurš bija 22 gadus vecāks par aktrisi.

    Viņu iepazīšanās bija visai banāla. Viņai bija 16, viņam – 38 gadi. Lorēna bija skaistumkonkursa dalībniece, un Ponti viņai piedāvāja atnākt uz kastingu.

    Pēc vairākām nenozīmīgām lomiņām Lorēna 19 gadu vecumā sagaidīja savu lielo iespēju – Džīna Lolobridžida atteicās no galvenās lomas filmā Aīda, un tā tika Sofijai. Tad arī tapa zināms, ka Lorēna un Ponti slepeni tiekas, jo viņš tolaik bija precēts vīrs.

    Gan Lorēnas māte, gan pati Lorēna ar šo situāciju nebija īsti mierā. Sofija bija dzimusi ārlaulībā un negribēja šādu likteni saviem bērniem. «Viss, ko es vēlējos, bija normāla ģimene – vīrs un bērni – kā visiem,» atminas Sofija.

    Ponti bija ar mieru saraut attiecības ar sievu, taču tolaik Itālijā šķirt laulību nebūt nebija vienkārši. Viss ievilkās…  

    Kad Lorēnai jau 23 gadi, viņa filmēšanas laukumā savaldzināja tā laika zvaigzni Keriju Grantu. Redzot, kā aktieris aplido Sofiju, Ponti bija šausmīgi greizsirdīgs. Lorēnai nācās izvēlēties, ar kuru būt kopā.

    «Es negribēju atteikties no savas mūža mīlestības tikai tāpēc, ka satiku lielu zvaigzni, brīnišķīgu aktieri un vīrieti,» atzinās Sofija.

    Padzīti no Itālijas

     Ponti darīja visu iespējamo un neiespējamo, lai izšķirtos ar sievu un uzvilktu Sofijai pirkstā gredzenu. Viņa laulība tika šķirta Meksikā, un turpat viņš apņēma arī nākamo sievu – Sofiju Lorēnu. Šī viltība neizdevās. Itālijā viņu laulību ne tikai paziņoja par spēkā neesošu, bet arī asi ļoti nosodīja. Ponti pārmeta daudzsievību, bet Lorēnai – netiklību. Kristieši aicināja aizliegt viņu filmas un izdzēst netiklo mīlnieku vārdus no atmiņas.  

    10 gadus Sofija un Karlo dzīvoja Francijā un Šveicē. Romas pāvestam tika sūtītas neskaitāmas vēstules ar lūgumu atzīt viņu laulību un izbeigt šo ārprātu, taču nekas nemainījās. Visbeidzot Lorēna un Ponti pieņēma Francijas pilsonību.

    Viņu laulība stājās spēkā tikai 1966. gadā. Ponti un Lorēnas mīlestība bija gana stipra, lai izturētu visas vētras. Arī to, ka viņi ilgu laiku nevarēja tikt pie bērniem. Sofija pārdzīvoja vairākus spontānos abortus, līdz viņu ģimenē ienāca divi puisēni.

    Sofija un Karlo bija laimīgi kopā pusgadsimtu. Karlo nomira 2007. gadā.

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē