• Traģiska sakritība. Aktrisi piemeklē ļauns liktenis, kādu viņa izspēlēja filmā «Atmiņu klade»

    Slimība
    Estere Jansone
    2. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Džīna Roulendsa 1967. gadā.
    Foto: 20th Century Fox
    Džīna Roulendsa 1967. gadā.
    Romantikas cienītāji iemīļojuši filmu «Atmiņu klade», kas vēsta par Noa un Elijas beznosacījuma mīlestību. Filmas režisors Niks Kasavetss atklājis, ka viņa mātei, Elijas lomas atveidotājai, gluži kā filmā, patiešām prāta gaišumu atņēmusi Alcheimera slimība…

    Kulta filma «Atmiņu klade» vēsta par Noa un Eliju – jaunībā un vecumdienās. Vecumdienu laika līnijā Eliju piemeklējusi Alcheimera slimība – progresējoša nervu sistēmas saslimšana, kas neatgriezeniski bojā galvas smadzeņu šūnas, pasliktinot atmiņu, prāta spējas un emocionālās reakcijas. Viņas atmiņas ir izdzisušas, tādēļ par vētraino jaunību, ģimeni un citiem piedzīvojumiem Elijai ik dienas atgādina Noa – viņš caur smeldzīgu stāstu, kas pierakstīts prāvā atmiņu kladē, atstāsta sievai, ko abi piedzīvojuši jaunības dienās. Arī īstajā dzīvē Elijas atveidotājai Džīnai Roulendsai ir bijis lemts aizmirst skaistās jaunības dienu atmiņas.

    «Es pierunāju savu mammu atveidot nākotnes Eliju. Lai sagatavotos lomai, daudz pētījām Alcheimera slimību, jo viņa gribēja, lai viss izskatās autentiski. Un nu pēdējos piecos gados viņa pati sirgst ar šo slimību,» atklāj filmas režisors Niks Kasavetss. «Slimība ir viņu pilnībā pārņēmusi. Tas ir tik drausmīgi – mēs ar to sadzīvojām, viņa to atveido un nu tas atkal ir pie mums…»

    Filmas Amiņu klade iznākšanas gadā, Džīna medijiem atklāja, ka viņa lomai iedvesmojusies no savas mātes, Lēdijas Roulendsas. Arī viņa sirgusi ar Alcheimeru. «Es šim izgāju cauri ar savu māti un ja šī filma nebūtu mana dēla Nika projekts, es tajā atteiktos piedalīties. Tas vienkārši ir pārāk smagi,» atklāja Džīna. «Tā bija smaga, bet ļoti skaista filma.»

    Džīna Roulendsa savu karjeru sāka ar maznozīmīgām lomām uz Brodvejas skatuves un televīzijas seriālos, taču drīz vien viņas skaistums un talants tika pamanīts. Jau 1950. gados Roulendsa piedalījās dažādās kinolomās. Viņa divas reizes ir nominēta Oskara balvai par labāko pirmā plāna aktrises sniegumu – 1974. gada filmā Sieviete zem ietekmes un 1980. gada Glorija. 2015. gadā Roulendsa saņēmusi Zelta globusa balvu par mūža ieguldījumu kinoindustrijā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē