• Pipars, Rukšāne un Grende atklāj savu iemīļotāko rasolu receptes. Gatavošanas nianses pārsteidz!

    Receptes
    Lauma Lapsa
    31. decembris, 2024
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Daces Rukšānes-Ščipčinskas rasoli.
    Foto: No izdevniecības «Žurnāls Santa» arhīva
    Daces Rukšānes-Ščipčinskas rasoli.
    Latviešu ģimenēs svētki bez rasola ir tikpat kā neiedomājami. Sabiedrībā zināmi ļaudis atklāj savas īpašās receptes.

    Rakstniece izmanto senču receptes

    Dace Rukšāne-Ščipčinska.
    Dace Rukšāne-Ščipčinska.

    Dace Rukšāne-Ščipčinska rasolu mēdz gatavot Ziemassvētkos, Jāņos un reizēs, kad notiek lielākas ģimenes sanākšanas. «Galdā ceļu divus rasolus – balto un rozā. Baltā rasola recepti aizguvu no vecmāmiņas. Tajā ir marinēti gurķi, zirņi, kartupeļi, āboli, olas un doktordesa. Savukārt rozā rasola recepti esmu aizguvusi no vectētiņa. Tajā ir viss, kas vecmāmiņas taisītajā, bet klāt vēl arī bietes. Tās šos salātus padara saldākus,» teic Dace. Rakstniece rasolam pievieno daudz krējuma un majonēzes.

    Atradis vietu pat priekš spageti

    Rasols ar spageti.
    Rasols ar spageti.

    Kulinārijas blogeris Pipars, jeb Rojs Puķe izmēģinājis dažādus rasolus, kur ierastās sastāvdaļas – kartupeļi, doktordesa, olas, burkāni, zirņi un marinēti gurķi – tiek aizstātas, piemēram, ar spageti, marinētiem cīsiņiem, šašliku vai pat siļķi. «Ja kartupeļus aizstāj ar spageti, nav vajadzīgi arī zirņi. Kamēr makaroni vārās, kubiciņos sagriež marinētus gurķus, kūpinātu desu vai doktordesu, olas, liek bļodā un pievieno krējumu. Tad nāk kārta atdzisušajiem makaroniem, vēl klāt sāli un piparus, apmaisa, un rasols gatavs,» recepti atklāj Pipars. Viņš sniedz padomu: «Tā kā ēdienā ir makaroni, rasolu labāk neglabāt ledusskapī, bet turēt istabas temperatūrā.»

    Kartupeļu vietā – selerijas sakne

    Imanta Ziedoņa fonda Viegli vadītāja Žanete Grende atzīst, ka ikdienā nelieto cukuru un cenšas izvēlēties veselīgus produktus. «Bet man ļoti garšo rasols, bet diemžēl kartupeļos ir daudz ogļhidrātu. Tad, lūk, tēva sieva man iemācīja, ka kartupeļus rasolā var aizstāt ar seleriju sakni. Sākumā šķita, tas ir neiespējami, bet patiesībā cepeškrāsnī tā iegūst maigi samtainu garšu,» uzsver Žanete.

    Viņas rasolā ir tikai trīs pamata sastāvdaļas – selerijas sakne, kūpināta vistas fileja un marinēti šampinjoni. Mērcē viņa izmanto ne pārāk treknu majonēzi, kas uz pusi sajaukta ar kubiciņos sagrieztiem marinētiem gurķiem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē