Patiesībā Grimbergenas alus darītava Beļģijā ne reizi vien tikusi pakļauta iebrucēju iznīcināt kārei, tā pat trīsreiz atjaunota, tāpēc viņu moto ir Ardet nec consumitur (Sadedzis, bet neiznīcināts), bet simbols – mītiskais putns Fēnikss, kas spēj atdzimt no pelniem. Tagad šī darītava atdzimst modernajai alus ideoloģijai, taču cenšoties saglabāt seno pieredzi.
“Galvenais darbības virziens abatijā bija reliģija, taču alus darīšana bija nepieciešamība, jo viduslaikos ūdens nebija dzerams, un alu izmantoja arī kā maksāšanas līdzekli,” stāsta abatijas priors, tēvs Karels Stautemāss.
“Jaunā darītava ir vieta, kur atdzīvināt pagātnes tradīcijas, tāpat kā mūsu simbolam Fēniksam, kas spējis atdzimt no pelniem, arī mums ir spēks ne tikai piecelties, bet arī pievienot jaunu domāšanu. Mēs vēlamies apvienot savu deviņu gadsimtu pieredzi ar inovācijām, meklējot gardākos un unikālākos jaunos brūvējumus,” stāsta tēvs Karels.
Alus darīšanā izmantos ne tikai modernās tehnoloģijas, inovācijas un modes prasības, bet arī zināšanas un receptes no seniem foliantiem un grāmatām abatijas bibliotēkā. Projekta ietvaros tiks izmantoti vietējie graudi, apiņi un zālītes, kas aug abatijas dārzos.
Grimbergenas mūki sekos Beļģijas Trappist alus darītāju noteikumiem, lai gan viņi nepieder trapistu ordenim. Šie noteikumi pieprasa, lai alus tiktu darīts tikai abatijas teritorijā, visi procesi tiktu uzraudzīti un peļņa novirzīta abatijas uzturēšanai un labdarības mērķiem, vēsta aģentūra Reuters.
Lai arī stāsts par Grimbergenas abatijas nelielo alus darītavu ir jauks, tā nebūt nav pilnībā neatkarīgs uzņēmums. Beļģu mikro alus darītava ietilpst milzu koncernā Carlsberg, un tās ražošanas mērķis ir 10 000 litri alus gadā.
Par alus vārīšanu abatijā atbild Marks Antuāns Sočons – alus darītājs, kurš ļoti aktīvi iesaistījies jaunās alus darītavas iedzīvināšanā. Marks Antuāns ir 28 gadus vecs alus darītājs no Francijas, kurš pirmos soļus arodā spēris vecāku garāžā un kopš tā laika mācījies gan vīna, gan alus darīšanu.
“Jaunā alus darītava ļaus mums gatavot alus partijas, kas iedvesmotas no jaunām un senām alus pagatavošanas metodēm, lai radītu unikālu pieredzi. Šie jaunie dzērieni ļaus izbaudīt garšas, kādas iespējamas tikai unikālajā Grimbergenas abatijas apkārtnē,” viņš norāda. “Tas ir mūsu mērķis – pētīt, eksperimentēt un izmēģināt jaunas lietas – izejmateriālus, nelielus paraugus.”
Atgriešanos alus darītāju apritē Grimbergen atzīmēja ar trim jauniem aliem – Grimbergen Magnum Opus Brut Beer, Grimbergen Ignis Quadruple un Grimbergen Astrum Pale Ale. Pirmajam ir visas iespējas kļūt par dāmu mīluli – maigs, viegli rūgtens un dzirkstošs, un arī paši abatijā to sauc par savu meistardarbu.
Grimbergen Ignis Quadruple ir viduslaiku «bērns» – radīts pēc senas tradicionālas receptes, izmantojot dedzinātu iesalu, kas alum piešķir īpašu dūmu aromātu. Dūmošanā izmantots bērzs, ko parasti lieto viskija iesala radīšanā.
Savukārt Pale Ale jau ir nodeva šodienas modei – augļains, eksotisks, ar izteiksmīgu, svaigu rūgtumu.
Starp citu, tēvs Karels ir apņēmies arī pats pievienoties alus darītavas komandai. Tiklīdz situācija ar pandēmiju atļaus, viņš gatavojas iegūt nepieciešamo oficiālo kvalifikāciju alus darīšanā, kas sniegs iespēju turpināt tēvu paaudžu mantojumu.