• Pasternaka par savu mammu aktrisi Lidiju Freimani: Viņas dzīve bija romāna vērta

    Leģendas
    Marta Kalniņa
    10. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lidija Freimane izrādē Mērnieku laiki. 1950. gads.
    Foto: no Latvijas Nacionālā teātra arhīva
    Lidija Freimane izrādē Mērnieku laiki. 1950. gads.
    Kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka ar siltumu un cieņu atminas savu un aktrises Katrīnas Pasternakas mammu aktrisi Lidiju Freimani. Viņa apbrīno gan mammas talantu, gan spēju tikt pāri ļoti smagiem dzīves brīžiem.

    «Kad esmu pieaugusi, varu arī teikt, ka apbrīnoju savu mammu,» Santas Ančas intervijā žurnālam Pērle saka kostīmu  māksliniece Kristīne Pasternaka. Viņas un aktrises Katrīnas Pasternakas mamma bija Nacionālā teātra prīma un Teātra savienības priekšsēdētāja Lidija Freimane.

    «Viņu apbrīnoju par visu viņas dzīvi. Par to, ko viņa izdarījusi sabiedrībai, – atjaunoja Teātra muzeju, arī par viņas ārkārtīgo godaprātu, nemaz nerunājot par to, ka viņa bija izcila aktrise. Mēs ar Kati (aktrise Katrīna Pasternaka) kādreiz runājām, ka mamma bija maz mājās, bet tas laiks bija ļoti pilnvērtīgs. Savukārt vasarās dzīvojām Zvejniekciemā, un tur bija visas kopā būšanas,» atminas Kristīne.

    «Apbrīnoju, kā viņa mācēja gan ģimeni noturēt, gan māju būvēt, būt aktrise un, kad vajadzēja, būt kopta, bet, kad tas nebija svarīgi, varēja līdzināties jebkurai lauku sievietei. Ar traģēdijām tikt galā. Viņas dzīve tiešām bija romāna vērta. Mammai bija teiciens – viss jādara pēc kārtas. Varbūt tas arī deva spēku izturēt, ka pēc kārtas ir jāiet tālāk,» spriež kostīmu māksliniece.

    Lidijas Freimanes vīra Latvijas PSR Mākslas fonda direktora Jāzepa Pasternaka baisā slepkavība vēl aizvien ir viens no mīklainākajiem noziegumiem Latvijas kriminālistikas vēsturē, un Lidijai ar meitām bija jātiek pāri šai traģēdijai. Lidija no šīs pasaules aizgāja 71 gada vecumā 1992. gadā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē