• Modes ikonai Tvigijai – 75. Kā viņa izskatās šodien?

    Personības
    Santa.lv
    Santa.lv
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ekrānuzņēmums no video
    Leslijas Hornbijas jeb tagad Lovsone vien 16 gadu vecumā kļuva par pasaulslavenu modes ikonu. Trauslā meitene ar miegaino acu skatienu burtiski apbūra ikvienu, kas uzlūkoja viņas fotoattēlus žurnālos vai reklāmās. Viņas unikālo grimu un matu sakārtojumu centās atkārtot tūkstošiem meiteņu visā pasaulē, bet kalsnā figūra drīz vien kļuva par skaistuma standartu rietumos. Atšķirībā no citām tā laika modelēm, Leslija jeb Tvigija spējusi saglabāt savu labās meitenes tēlu līdz pat sirmam vecumam.

    Liktenīgs pavērsiens

    Kādu dienu pusaudze Leslija smalkā Londonas salonā šķīrās no saviem līdz pleciem garajiem, blondajiem matiem un atgriezās skolā. Pēc pāris dienām viņas fotogrāfiju ar avangardisko frizūru Twiggy turpat salonā ievēroja The Daily Express modes redaktore un nekavējoties lūdza meiteni sameklēt. Bija 1966. gads, un apburošā Tvigija – trausla, ar lielām acīm un modernu matu griezumu – bija piedzimusi!

    Drīz viņa parādījās uz Elle, britu Vogue un vairāku citu vadošo modes žurnālu vākiem, kā aktrise un dziedātāja piedalījās mūziklā The Boy Friend (1971) un par to saņēma divus prestižos «Zelta globusus» Tvigija bija viena no pirmajām modelēm, kas iesaistījās arī citos biznesa veidos – jau 1967. gadā viņa ieradās ASV, lai reklamētu savu jauno apģērbu līniju, un iedvesmoja pat slaveno Bārbijlelli.

    1970. gadā viena no pasaulē pirmajām supermodelēm negaidīti paziņoja, ka beidz savu spožo karjeru. Pēc gada iznāca viņas pirmais dziesmu albums. Tvigija sāka piedalīties televīzijas raidījumos un vairākas sezonas bija tiesnese modeļu sacensībā America’s Next Top Model.

     

     

    Ak, atmiņas…

    «Esmu uzaugusi trīsdesmitajos gados celtā dvīņumājā Nīsdenā, ziemeļrietumu Londonā. Tolaik mājas galvenokārt īrēja, bet mans tēvs bija viens no pirmajiem savu kolēģu vidū, kas to iegādājās. Viņi teica: «Normen, tu esi traks!» Taču tēvs bija pārliecināts par to, ko dara, jo bija augstas klases galdnieks,» par bērnību Tvigija atminējās laikrakstam The Guardian.

    «Mēs nebijām turīgi, bet man vienmēr bija viss, ko vajadzēja. Man bija ļoti laimīga bērnība.  Mamma – viņu sauca Nella – bija rūpnīcas darbiniece, bet, kad pieteicos es, kļuva par mājsaimnieci. Kad man bija pieci vai seši gadi, viņa piepelnījās, rīkojot dzimšanas dienu ballītes turīgu kaimiņu atvasēm. Atceros, kā vakaros tētis mani, pidžamā un gulošu, iekārtoja automašīnā un brauca pretim mammai,» atklāj modele.

    «Es dievināju tēti. Viņš bija laipns, mīlošs, vārdu sakot, burvīgs džentlmenis. Svētdienās mēs rīkojām «tēva un meitas pēcpusdienas»: viesistabā našķojāmies ar viņa gatavotajām sviestmaizītēm; ja bija auksti, iekūrām kamīnu un spēlējām «karātavas» vai «krustiņus un nullītes». Tikai tētis un es. Tas bija kolosāli!»

    Tvigijas māte nodzīvoja līdz cienījamam 91 gadam, tēvs – līdz 81. «Labākās īpašības, ko viņi manī ieaudzināja, – būt laipnai, uzticīgai, neļauties muļķu nicinājumam, kā arī to, ka ģimene ir ļoti nozīmīga. Mana vecākā māsa Šērlija ir piecpadsmit gadu vecāka par mani. Pols viņai piedzima astoņpadsmit gadu vecumā, un mēs ar māsasdēlu uzaugām kopā. Otra māsa Viva ir septiņus gadus vecāka par mani. Viņa šuva apģērbu un vienmēr izskatījās stilīgi. Viva man iemācīja šūt un ieinteresēja par modi,» atklāj Tvigija.

     

    Tvigija ar savu menedžeri Džastinu de Vilenuevu 1973. gadā.
    Tvigija ar savu menedžeri Džastinu de Vilenuevu 1973. gadā.

     

    Labākā draudzene – meita 

    Tvigijas dzīve krasi mainījās, kad The Daily Express publicēja viņas fotogrāfiju. «Telefons mūsmājās zvanīja bez mitas – tik daudzi mani gribēja rezervēt! Tētis prātīgi teica: «Tāda iespēja gadās tikai reizi mūžā, un tā ir jāizmanto.» Ja viņš būtu mani atturējis, es laikam viņu tik ļoti nemīlētu… Tomēr, ilgstoši esot prom no mājām, es gandrīz katru nakti aizmigu raudot. Kad 1967. gadā pirmo reizi bija jābrauc uz Japānu, es prātoju, ka labāk būtu palikt mājās kopā ar tēti un mammu. Taču man nebija izvēles, un beigās tas bija burvīgs brauciens… Tas viss mani norūdīja, un es ātri kļuvu pieaugusi,» par dzīves lielo pagriezienu atklāja Tvigija.

    1977. gadā Tvigija apprecējās ar amerikāņu aktieri Maiklu Vitniju, un pēc gada piedzima meitiņa Kārlija. Kamēr meita bija maziņa, britu modele paņēma garāku atvaļinājumu un kļuva par pilnas slodzes mammu. «Mans sapnis piepildījies – Kārlija ir talantīga māksliniece, strādā pie modes dizaineres Stellas Makartnijas (eksbītla Pola Makartnija meita ) un ir arī mana labākā draudzene,» priecājas Tvigija.

    1983. gadā Tvigija piedzīvoja smagu triecienu – no sirdstriekas mira viņas vīrs Maikls. Taču jau gadu vēlāk viņai izdevās sastapt savu mūža mīlu, pie kura sāniem Tvigija dzīvo vēl šodien – aktieri Lī Lovsonu. «Mēs esam laimīgi precējušies, mums kopā ir jautri, un man ir paveicies, ka Lī nepatīk sports (smejas). Es kļuvu par pamāti viņa dēlam, bet tas nebija sarežģīti, jo viņš bija tik jauks zēns! Arī Kārlija priecājās: viņai bija seši gadi, un pēkšņi – vecākais brālis (Džeisonam bija astoņi gadi)! Viņi joprojām ir tuvi – kā jebkurš brālis un māsa, abi ir radoši (audžudēls ir teātra direktors) un… Ak, es esmu laimīga!» sacīja modele.

     

    Tvigija un viņas vīrs Lī Lovsons.
    Tvigija un viņas vīrs Lī Lovsons.

     

    Dzīve turpinās!

    Sešdesmito gadu modes ikona Tvigija dzīvo Londonas centrā, viņas māja ir eleganta dārza ieskauta un gaumīgi iekārtota. Viņi ar vīru šeit mīt divatā, jo bērni jau ir savā dzīvē. Tvigija šeit labprāt uzņem viesus, arī preses intervijas notiek te, nevis kādā restorānā vai bezpersoniskā birojā. Soļus klusina krāšņi austrumu paklāji, lustrās atmirdz Bohēmijas kristāls, pie sienām ir eklektiskas gleznas un skulptūras no Bali, ir daudz telpaugu, uz klavierēm fotogrāfijas sudrabotos rāmīšos, un draudzīgs kaķis glaužas viesiem pie kājām.

    Tvigija joprojām izskatās pievilcīga – smalka, blondie mati sniedzas līdz pleciem. Tvigija labprāt rosās virtuvē, jūsmo par Džeimiju Oliveru un viņa receptēm, atturas no ceptiem ēdieniem, bet dievina desertus un šokolādi.

    Tvigijas ikoniskā grima noslēpums

    «Tolaik grima mākslinieku profesija nebija aktuāla. Mans grims ir tikai manis pašas radīts. Skolas laikā es neliku grimu, taču nedēļas nogalēs ar draudzenēm eksperimentēju ar kosmētiku,» Tvigija par savu ikonisko izskatu atklāj kosmētikas ražotājai Šarlotei Tilburijai.

     Tvigijas vizītkarte allaž bijusi uz apakšējā acu plakstiņa uzvilktas līnijas, kas radījušas biezu, retinātu skropstiņu ilūziju. «Man istabā stāvēja lelle un viņai zem acīm bija uzzīmētas mazas skropstiņas. Es izdomāju uzzīmēt sev tādas pašas,» saka Tvigija. «Savukārt lūpas nekad nekrāsoju ar lūpukrāsu. Es dažkārt tās ietonēju ar tonālo krēmu. Man grima uzklāšana prasīja aptuveni pusotru stundu, jo vēl acs plakstiņā rūpīgi iezīmēju banāna formas līnijas, kas dramatiski izcēla manas acis. Vēl līmēju trīs mākslīgo skropstu pārus un pa virsu izpludināju pelēkas acu ēnas,» atklāj leģendārā modele. Viņa uzskata, ka ikvienas sievietes somiņā jābūt skropstu tušai un acu ēnai.

    Tvigija allaž bijusi arī liela plastiskās ķirurģijas pretiniece. «Es nekad neļautu sev sejā injicēt fillerus un uztaisīt tos dīvainos vaigus, kas izskatās it kā zem ādas vate būtu sabāzta. Tas mani biedē,» portālam Daily Mail sacīja bijusī modele. Arī runājot par botoksa injekcijām, Tvigija ir kritiska. «Tas ir botulisms, ne? Man nekad nav patikusi doma, ka manā sejā plūst inde,» sacīja Tvigija.

    Viņa aicina sievietes pieņemt krunciņas, kuras ir dabiska parādība cienījamā vecumā. 60. gadu modes ikona neslēpj, ka viņa ikdienā nodarbojas ar pilatēm – tās palīdzējušas atbrīvoties no muguras sāpēm un uzturēt ķermeni vingru.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē