Bijusī ministre Dana Reizniece-Ozola slavē vīra degsmi rosīties pa virtuvi, cepot maizi un gatavojot itāļu pastu. Šovasar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas priekšsēdētāja vietnieks Andris Ozols nostiprina savas prasmes kulinārijā. «Viņš izmēģina jaunas receptes, dažādus miltus. Sanāk ļoti garšīgi, tikai pēc tam biežāk ir jāvingro. Ir ēdieni, kurus tik labi mūsu ģimenē spēj pagatavot tikai vīrs, piemēram, mocarellas salāti un tartars,» stāsta Dana.
Viņa atceras – pirms pāris gadiem Andra bijusī kolēģe no Itālijas uzdāvināja speciālos makaronu miltus. «Īsti nezinājām, ko ar tiem iesākt, un uzcepām pankūkas. Tagad neko tādu mēs neatļautos,» smejas politiķe.
Andris atklāj – makaroniem izmanto itāļu īpašā maluma miltus, bet der arī Dobeles dzirnavnieka ražojumi.
Pēc pāris izmēģinājuma reizēm viņš piešāvis roku, bet, ja kaut kas nogājis greizi, allaž spējis glābt rezultātu.
«Ārā nekad nekas nav izmests,» atzīmē Andris, kurš savā hobijā iesaistījis visu ģimeni. «Mīklas mīcīšana ir baigā relaksācija, tur ir kaut kas īpašs! Jā, sanāk radoši, un milti iet pa gaisu, bet kā teica Ļeņins – kas tas par zinātnieku, kam rakstāmgalds ir kārtībā?» pasmaida viņš.
Pirms ķērās pie makaronu gatavošanas, ģimenes galva bija aizrāvies ar rauga maizes gatavošanu, un tam noderēja maizes mašīna, kuru sieva saņēmusi dāvanā dzimšanas dienā. Ozols pat devies uz kursiem, lai, kā pats atzīstas, tur dabūtu ierauga gabaliņu un varētu eksperimentēt tālāk. «Savai sirdslietai atvēlēju 500 eiro Ankarsrum maizes aparāta iegādei. Tas ir fantastiski, ka maizes krāsnī var iestatīt taimeri un astoņos no rīta visa māja smaržo pēc svaigi ceptas maizes. Nākotnē sapņoju iemācīties cept kruasānus. Jau nopirku recepšu grāmatu,» teic Andris.
Ozolu Itālijas garša
Recepte 4 porcijām
500 gramu miltu izber uz galda vai lēzenā bļodā. Vidū uztaisa caurumu, kur ielej piecus liela izmēra olu dzeltenumus, pievieno šķipsniņu sāls un ēdamkaroti olīveļļas. Pakāpeniski iemaisa miltus. Mīca 10 minūtes, tad ietin plēvē un pusstundu atstāj atpūsties.
«Makaroniem, kurus var kaltēt un uzglabāt ilgstoši, ir cita recepte. Neaizraujos ar krāsainiem spinātu vai biešu sulas makaroniem. Manuprāt, dabiski siltā krāsa tiem piestāv vislabāk,» ir pārliecināts Ozols.