• FOTO: Vijas Artmanes meita ļauj ielūkoties leģendārās aktrises vasarnīcā

    Piemiņas stāsts
    Evija Kalnbērza
    21. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ienākot Vijas Artmanes vasarnīcā, var just viņas auru. Te aizvien ir viņas mīļās lietas, viņas stādītie flokši un slavenais krēsls...
    Foto: Picture Agency
    Ienākot Vijas Artmanes vasarnīcā, var just viņas auru. Te aizvien ir viņas mīļās lietas, viņas stādītie flokši un slavenais krēsls...
    21. augustā leģendārā aktrise Vija Artmane svinētu 95. dzimšanas dienu. Gandrīz 14 gadu viņa ir tajā saulē, bet aktrises mājās Murjāņos vēl aizvien zied viņas stādītie flokši un meita māksliniece Kristiāna Dimitere glabā viņas lietas un stāstus. Tur – mājā ar dižās aktrises auru – savulaik paciemojies žurnāls «Privātā Dzīve.»

     

     

    Aktrises stādīti flokši

     

    «Kad mamma pirms 50 gadiem iegādājās šo māju, pirmais, ko viņa izdarīja, – iestādīja flokšus. Tā tie aug, zied rozā ziediem un smaržo joprojām,» stāsta Kristiāna.  

     

    Kafijas kanniņa no Turcijas

     

    Vija Artmane bieži piedalījās Padomju Savienības kinonedēļās, kas tika rīkotas ārvalstīs. No turienes arī tika atvests pa kādam praktiskam suvenīram. No Turcijas vestā vara kafijas kanniņa Murjāņu Dārziņos tiek lietota ik rītu. «Kad iekurinu krāsniņu, uzlieku kanniņu uz tās, lai ilgāk ir silta,» saka aktrises meita māksliniece Kristiāna Dimitere, kas tagad saimnieko Artmanes mājā. Dimitere atceras mammas stāstu par to, ka Padomju Savienības filmu nedēļām ārzemēs tika atlasīta īpaša delegācija. Tādi, par kuriem ir skaidrs – viņi neaizbēgs, pratīs labi uzvesties un pieņemšanās neaizdzersies. Aktrise Vija Artmane, Inokentijs Smoktunovskis, Anatolijs Papanovs, Grigorijs Kozincevs un vēl daži uz šiem pasākumiem brauca regulāri.

     

    Paplāte no tālās Indijas

     

    Kopš 1980. gada aktrise Vija Artmane bijusi Padomju Miera aizstāvēšanas komitejas locekle, un arī tas aktrisei ļāva apceļot pasauli. Viņai bija arī iespēja tikties ar Valentīnu Tereškovu un citiem kosmonautiem. Viens no eksotiskākajiem ceļojumiem bija uz Indiju, no kurienes Artmane atvedusi milzīgu misiņa paplāti. Kad mājās tiek rīkotas ballītes, uz paplātes tiek liktas arbūzu un meloņu šķēles. Tā lieti noder arī turpat Murjāņu mežos salasītajām brūklenēm.

     

    Karotes no Sīrijas

     

    Joprojām ikdienā Kristiāna lieto mammas no Sīrijas vestās arābu rakstiem rotātās salātu karotes. «Tās ir ļoti vieglas, šķiet gatavotas no cipreses.»

     

    Bērnības sapnis

     

    Vija Artmane no katras valsts vedusi lelli. Tā viņa kompensējusi bērnības traumu – viņai tādu tikpat kā neesot bijis. No Meksikas atceļojusī lelle ir smalks roku darbs.


     

     

    Krēsls no kinofilmas Teātris

     

    Pītais vasaras atpūtas krēsls, ko filmā Teātris Vijas Artmanes varonei Džūlijai Lambertei vasaras atpūtā līdzi nēsāja viņas kalpone – Ilgas Vītolas atveidotā Īvija. «Kad mamma filmējās Teātrī, viņai bija 49 gadi, bet, kad filmēšanās beidzās, svinēja 50. dzimšanas dienu. Filmēšanās grupa viņai uzdāvināja šo filmā izmantoto krēslu. Tas ir oriģināls roku darbs no pagājušā gadsimta 20. gadiem,» atklāj aktrises meita.

     

    Mērnieku laiku pūra lāde

     

    Pūra lāde redzama filmā Mērnieku laiki, kur aktrise atveidoja Lienu. Arī to viņai savulaik dāvināja filmēšanās grupa. «Šķiet, tas bija mammas 40 gadu dzimšanas dienā. Filmas mākslinieks bija Herberts Līkums, un viņš kaut kur bija atradis 1827. gadā darinātu pūra lādi,» stāsta Kristiāna. Tagad lādē glabājas dažādi mājas un dārza apavi, un par savu guļvietu to izvēlējies Kristiānas kaķis.

     

    Aktrises iemīļotās plates

     

    Joprojām aktrises mājās ir vesela skaņuplašu kolekcija, no kuras ik pa laikam kādu izvēlas Kristiānas un Artmanes mazmeita scenogrāfe Berta Vilipsone. «Kad mamma kārtoja un tīrīja māju, viņa allaž uzlika plates – klausījās gan džezu, gan kādreizējā Dailes teātra komponista Marģera Zariņa skaņdarbus, arī mūziku no operetes Mana skaistā lēdija. Mammas plašu kolekcijā ietilpa gan tepat Rīgas skaņuplašu rūpnīcā Melodija ražotās, gan no ārzemju ceļojumiem atvestās.»

     

    Uzticīgais kaķītis – Pļavnieces dāvana

     

    «Kad vēl pavisam jaunā aktrise Ieva Pļavniece sāka savu karjeru, viņa mammai rakstīja vēstules un brauca ciemos. Šī ir Ievas dāvana par godu mammas melnajam kaķītim Františekam, kurš pēc viņas aiziešanas sēroja precīzi gadu. Pēc gada viņš nomira tajā pašā dienā un stundā, kad mamma,» atceras Kristiāna. Vija Artmane kaķus īpaši nemīlēja, bet mūža nogalē Murjāņu mājās pieklīda melns kaķītis, kurš labi uzvedās un kļuva par aktrises mīluli.

     

    Porcelāna tasīšu kolekcija

     

    Pagājušā gadsimta 30. gadu bufetes skapis pilns ar aktrisei dāvinātām un no ceļojumiem vestām porcelāna tasītēm un figūriņām. «Mamma gan pati, gan kopā ar viesiem malkoja kafiju no šīm tasītēm. Šad tad arī mēs tās joprojām lietojam,» saka Kristiāna.

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē