• FOTO: Uģis Kuģis dēliņam sagādā uguns rituālu. Tamals Krišna no puikas sāk kļūt par vīru!

    Mistika
    Zane Piļka- Karaļeviča
    30. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Uģa Kuģa ģimene piedalās uguns rituālā.
    Foto: no privātā arhīva
    Uģa Kuģa ģimene piedalās uguns rituālā.
    Realitātes šova Ģimene burkā ilggadējie dalībnieki Uģis Kuģis un Linda Livzeniece savai vecākajai atvasei Tamalam Krišnam nupat nosvinējuši piecu gadu jubileju.

    Piektā dzimšanas diena krišnaītiem ir liels notikums, tāpēc Latvijas zināmākā krišnaīta Uģa Kuģa dēla Tamala Krišnas svētki tika atzīmēti, ievērojot visas krišnaītu tradīcijas. «Dienā, kad puisim paliek pieci gadi, tiek veikts vēdiskais uguns rituāls – jagja. Dzīves laikā uguns rituālu ir diezgan daudz – kādi sešpadsmit, bet pirmo reizi tas tiek darīts tieši piecu gadu vecumā,» atklāj Uģis. Uguns ceremonija par godu Tamala jubilejai rīkota krišnaītu komūnas mājas pagalmā. «Mēs te dzīvojam kādas 15 krišnaītu ģimenes, ir plaša terase un īpaša vieta, kur senie uguns rituāli tiek veikti. Kad uguns tika iekurta, vēdisko mantru pavadībā tika piesaukti visi padievi, lai tie būtu labvēlīgi Tamala tālākajā dzīves posmā un novāc no ceļa visus šķēršļus un grūtības,» procesu skaidro Uģis.

    «Šis rituāls simbolizē arī posmu, kad puika sāk pamazām pārvērsties par vīrieti un ir pietiekami nobriedis, lai viens pats dotos ganīt govis. Tas ir simboliski, protams, jo nekādu govju jau mums nav. Taču tas ir vēl viens solis prom no mammas paspārnes, kad sākas apmācības periods patstāvīgai dzīvei,» krišnaītu filozofiju tulko Uģis.

    «Mācību gada sākumā mēs Tamalam ausīs šausim caurumus un liksim tulsi jeb svētā bazilika koka auskariņus, kas ir zinību simbols,» stāsta Uģis.

    Tamala ballīte neaprobežojās ar uguns rituālu vien. Vecāki jubilāram un viesiem bija sarūpējuši bagātīgu mielastu. «Bija gan veģetārie ēdieni, zupas un salāti, gan makaroni ar mājas siera mērci, kas bērniem ir svēta lieta,» smejas Uģis. Neiztika arī bez dzimšanas dienas tortes. «Mums bija pat divas lielas veģetārās tiramisu kūkas,» atklāj Tamala tētis. Jautāts, ko dēls ievēlējies, nopūzdams jubilejas svecītes, Uģis saka: «Pirmkārt, svecīšu pūšanas rituāls mums nav pieņemts, nekad to nedarām. Turklāt mazs bērns ar siekalām visu kūku var piepūst. Otrkārt, krišnaīti cenšas uguni ar muti nepūst nost, jo tas aizvaino padievu Agni.»

    Dāvanās Tamals saņēma to, ko pats vēlējās. «Kā jau puika, sapņoja, lai viņam uzdāvina pistoli. Viņš redzēja, ka kaimiņu zēniem tādas ir, un arī ļoti gribēja. Tā ir pistole, kas šauj ar mazām lodītēm. Tamala sapni piepildīja viņa māsīca,» stāsta Uģis.

    Dāvanu dēlam sarūpēja arī vecāki. «Ar Lindu viņam uzdāvinājām cita veida ieroci – patiešām nopietnu loku ar bultām. Tamalam patlaban ir cīkstēšanās periods, jo mēs lasām eposu Mahābhārata, kurā aprakstīta cīņa starp divām dzimtām. Iepazīstam arī citus senos indiešu stāstus, kuros notiek cīņas ar dēmoniem, tāpēc Tamalu tas viss ļoti interesē un ir aktuāli. No septembra dēls arī pats sāks apgūt kādu no cīņas mākslām. Neesam gan vēl izlēmuši, kas tieši tas būs – džudo, karatē vai kas cits. Jāskatās, kas būs tuvāk mājām,» teic viņš.

    Attiecībā uz spēlēšanos ar ieročiem Kuģim neesot iebildumu. «Esam bērniem iemācījuši, ka uz cilvēkiem nešaujam, bet izmantojam ieročus tikai gadījumos, ja nepieciešams aizsargāties. Tamals to visu ļoti labi zina un vēl ne reizi nav pavērsis ieroci pret kādu,» – tā krišnaīts.

    Plašāk lasiet žurnāla Privātā Dzīve jaunākajā numurā!

    • Jānis Lūsēns par kāzām: «Pēc 10 gadu draudzības sakārtojām attiecības»
    • Aktiera Jāņa Kubiļa pēdējais ceļš: Maestro atvadās no tuvākā kaimiņa
    • Haraldam Sīmanim atklāts grandiozs piemineklis
    • Elitas Patmalnieces pirmais ārzemju ceļojums kopā ar mīļoto
    • Gobzems jau pošas uz Latviju? Viņam esot varens plāns
    • Lolita Novikova izvirza 60. jubilejas mērķi: «Būšu ideālā formā!». Kilogrami kūst
    Privātā Dzīve nr26/2024

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē