«Man ļoti patīk taisīt ēst, tāpēc jau aptuveni divus gadus sociālajos tīklos publicēju videorubrikā Gatavo ar Kristianu Brekti!. Par publicētajām receptēm esmu saņēmis labas atsauksmes, cilvēki teikuši, ka sanākot garšīgi ēdieni,» žurnālam Privātā Dzīve par savu vaļasprieku stāsta mākslinieks un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors.
Brektes ēdienu recepšu video vienmēr ir oriģināli un ar pipariņu.
«Kāpēc daru šādi? Tāpēc, ka daudzi kulinārijas šovi, blogeri vai TV raidījumi reizēm ir ļoti garlaicīgi. Lieldienās aicinu eksperimentēt, piemēram, šajā receptē apvienoju trīs lietas – atsauksmes uz literatūru, latgaliešu buramvārdus un kulināriju. Man ir sava simbolu valoda,» viņš stāsta. Šajā Lieldienu receptē Kristians iedvesmojies no Sudraba Edžus stāsta Dullais Dauka: «Svētkos jāeksperimentē un jākopj senču tradīcijas. Dullais Dauka zināja, ka melnām vārnām ir garda gaļa. Kurši sālīja vārnas, mēs tās cepsim elles liesmās!»
Sastāvdaļas:
- melnās vārnas (kukurūzas cāļi)
- Velna mātes piens (kefīrs, kuram ir pievienota melnā pārtikas krāsa)
- dēmona acs (lauru lapas)
- raganu mati un spalvas (rozmarīns un timiāns)
- vampīra zobi (ķiploks)
- ķēma un sumpurņa pirksti (sparģeļi un sagriezti burkāni)
- sāls, pipari pēc garšas
- elles liesmas (cepeškrāsns)
Gatavošana:
Bļodā liec melnās vārnas, pielej Velna mātes pienu, pievieno dēmona aci, raganu matus un spalvas, vampīra zobus, piešauj sāli, piparus un atstāj uz stundu marinēties. Skaiti latgaliešu buramvārdus, kas pasargā māju no pērkona: «Pyupuļus, kurus nūsvētej Pyupuļu dīnā, vajag īspraust kaut kur muojas jumtā, tad vosoru pārkyuns naspers.»
Sagriez gabalos un ar nāves svilpi attīri slikto enerģiju. Sedziņu uz cepešpannas paklāj no ķēma un sumpurņa pirkstiem un tad uz 40 minūtēm liec elles liesmās. Gatavs! Vasali ēduši!»