Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT! ABONĒT!
  • FOTO: Mākslas akadēmijas profesors Brekte pamāca, kā pareizi gatavot melno vārnu. Tas ir kaut kas!

    Ēdiens
    Lauma Lapsa
    24. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kristians Brekte ar melnās vārnas cepeti.
    Foto: No privātā arhīva
    Kristians Brekte ar melnās vārnas cepeti.
    Lieldienu laikā Mākslas akadēmijas profesors Kristians Brekte, iedvesmojies no Sudraba Edžus stāsta «Dullais Dauka», devās uz Iecavu, kas ir vienīgā vieta Latvijā, kur ligzdo vārnas. Tur tapa pasakaini debešķīga maltīte.

    «Man ļoti patīk taisīt ēst, tāpēc jau aptuveni divus gadus sociālajos tīklos publicēju videorubrikā Gatavo ar Kristianu Brekti!. Par publicētajām receptēm esmu saņēmis labas atsauksmes, cilvēki teikuši, ka sanākot garšīgi ēdieni,» žurnālam Privātā Dzīve par savu vaļasprieku stāsta mākslinieks un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors.

    Brektes ēdienu recepšu video vienmēr ir oriģināli un ar pipariņu.

    «Kāpēc daru šādi? Tāpēc, ka daudzi kulinārijas šovi, blogeri vai TV raidījumi reizēm ir ļoti garlaicīgi. Lieldienās aicinu eksperimentēt, piemēram, šajā receptē apvienoju trīs lietas – atsauksmes uz literatūru, latgaliešu buramvārdus un kulināriju. Man ir sava simbolu valoda,» viņš stāsta. Šajā Lieldienu receptē Kristians iedvesmojies no Sudraba Edžus stāsta Dullais Dauka: «Svētkos jāeksperimentē un jākopj senču tradīcijas. Dullais Dauka zināja, ka melnām vārnām ir garda gaļa. Kurši sālīja vārnas, mēs tās cepsim elles liesmās!»

    Sastāvdaļas:

    • melnās vārnas (kukurūzas cāļi)
    • Velna mātes piens (kefīrs, kuram ir pievienota melnā pārtikas krāsa)
    • dēmona acs (lauru lapas)
    • raganu mati un spalvas (rozmarīns un timiāns)
    • vampīra zobi (ķiploks)
    • ķēma un sumpurņa pirksti (sparģeļi un sagriezti burkāni)
    • sāls, pipari pēc garšas
    • elles liesmas (cepeškrāsns)

    Gatavošana:

    Bļodā liec melnās vārnas, pielej Velna mātes pienu, pievieno dēmona aci, raganu matus un spalvas, vampīra zobus, piešauj sāli, piparus un atstāj uz stundu marinēties. Skaiti latgaliešu buramvārdus, kas pasargā māju no pērkona: «Pyupuļus, kurus nūsvētej Pyupuļu dīnā, vajag īspraust kaut kur muojas jumtā, tad vosoru pārkyuns naspers.»

    Sagriez gabalos un ar nāves svilpi attīri slikto enerģiju. Sedziņu uz cepešpannas paklāj no ķēma un sumpurņa pirkstiem un tad uz 40 minūtēm liec elles liesmās. Gatavs! Vasali ēduši!»

    Brekte gatavo melno vārnu

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk