• FOTO: Elīna Maligina parāda savu skaisto lauku īpašumu Gaujas krastā

    Dodamies ciemos
    Evija Kalnbērza
    23. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Elīna Maligina
    Foto: Picture Agency
    Elīna Maligina
    Māksliniece Elīna Maligina jau trešo gadu iedvesmu smeļas Gaujas tuvumā pašas atjaunotajā privātmājā. Tās galvenā vērtība ir daba – takas, dižkoku audze un Gaujas loks starp Valmieru un Strenčiem.

    Elīna Maligina savas lauku mājas Cīruļi vietu nodēvējusi par Beverīnas noslēpumu, jo, veicot pētījumus, noskaidrojies, ka pirmā apdzīvota vieta šajā apvidū datēta ar 13. gadsimtu. Vēsturiski te bijusi seno latgaļu valsts Tālava ar Beverīnas pili.

    Cīruļu mājās Elīna visbiežāk ir vasarās un lielākoties bauda neskarto dabu sešu hektāru plašumā. Mājas ieskauj trīs upes – Badupe, Cīruļupe un Gauja.

    Stāstot, kā tikusi pie šī īpašuma, Elīna Maligina atminas, kā meklējusi lauku mājas un apbraukājusi teju visu Latviju. «Un tad es ieraudzīju šo vietu ar dižkokiem visapkārt. Uzreiz sapratu – te ieguļ mana dvēsele. Te ir tik daudz apslēpta potenciāla un arī kaimiņi ir tālu un netraucē,» žurnālam Privātā Dzīve stāsta Maligina.

    Kad atradusi savus laukus, te viss bija aizaudzis. «Sākumā, kamēr māju remontēju, gulēju teltī, jo vietu, kur to uzsliet, ir gana. Attīrot apkārtni, izrādījās, ka mājas tuvumā ir sens ābeļdārzs un ogulāji,» atminas Elīna.  Dzīve te esot vienkārša.

    «Ja sagribas ēst, iemetu kartupeli ugunskurā, lai izcepas.

    Bet vispār daudz laika pavadu ārā strādājot. Tieši tagad gatavoju darbus savai izstādei. Bet joprojām arī kopju mājas – tīru, kāpju uz traktoriņa un pļauju zāli. Daudz arī staigāju pa takām, kur var sastapt zalkšus, klausīties putnus un izbaudīt neskartās dabas brīnumu.»

    Pie mājas, kas celta padomju laikos, izveidota pakāpeniska dobe puķēm un garšaugiem. Elīna to sauc par vietējo Maču Pikču. To uzmeistarojis mākslinieces bijušais vīrs režisors Reinis Kalnaellis, kurš Cīruļos palīdz saimniekot un uzņemt viesus.

    Mājai ir izbūvēta terase, kurā sēžot ir iespēja vērot dabu, klausīties putnus. Turpat arī ierīkota burbuļvanna, kur sildīties jebkurā gadalaikā.

    Patlaban Elīnas īpašumā šobrīd tiek atjaunota būve, par kuru māksliniece saka – tā ir viņas sapņu māja. Vecā ēka tikusi nojaukta, un tagad, izmetot satrunējušos materiālus, pa dēlītim vien māja tiek likta kopā. «Nupat nosvinēju spāru svētkus,» priecājas māksliniece.

    Ir arī no Vecpiebalgas atvesta sena pirtiņa, kas savulaik darbojusies kā melnā pirts.

    Savukārt mājas pagalmā ir akmens ar erotisku noskaņu. «Runā – ja tam pieskaras, varot gaidīt ģimenes pieaugumu,» mistiku piesauc Elīna.

    Vairāk lasi un skati žurnālā Privātā Dzīve!

    • Pauls mīļajai Lanai uzlicis pieminekli
    • Frizieris Pērs svinēs kāzas
    • Krištopans aizmūk no 70. jubilejas dzīrēm; tirgo māju par miljoniem un zaudējis 30 kg 
    • Baiba Sipeniece-Gavare par attiecībām, fotografēšanos apakšveļā un humoru
    • Kā nosvinēt Jāņus bez alus? Stāsta slavenības, kas vairs nedzer
    • Režisore Zane Kreicberga apprecējusies divas nedēļas pirms nāves
    • Vai Latvijas sirdsdziesmas uzvarētāji ir pāris
    Privātā Dzīve nr25/2024

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē