• Foto: Čigāne izrāda savu glauno lauku māju. Tur visas senās mēbeles beidzot restaurētas!

    Ciemos
    Zane Piļka- Karaļeviča
    30. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lolita Čigāne savās lauku mājās.
    Foto: Picture Agency
    Lolita Čigāne savās lauku mājās.
    Kopš 1990. gada bijušās Saeimas deputātes Lolitas Čigānes ģimene saimnieko Zemgales pusē. Lai īpašums iegūtu veidolu, kāds tas ir šobrīd, vajadzējis vairāk nekā 30 gadus.

    «Tie, kam ir lauku īpašums, lieliski zina, ka māja, gluži kā Rīga, nekad līdz galam nav gatava. Nemitīgi ir idejas, kā un ko varētu uzlabot, ar ko papildināt. Nebeidzamais stāsts. Taču vismaz lielākie darbi mūsu nelielajā Mazelejas muižiņā nu ir paveikti,» žurnālam Privātā Dzīve stāsta starptautiskā konsultante pretkorupcijas un vēlēšanu jautājumos Lolita Čigāne.

    Tā celta 1926. gadā, un par Mazelejas muižu šo vietu sauca līdz Otrajam pasaules karam, jo vārds muiža padomju varai šķita pārāk grezns nosaukums. «Pēc kara muiža kļuva par mājām ar nosaukumu Ielejas, tika pārvērsta par komunālo dzīvokli, kur izmitināja cilvēkus, kuriem nebija, kur dzīvot. Viņi aizņēma lielāko daļu mājas, bet saimniece Elza Bilkina bija spiesta mitināties mazā ūķītī pie virtuves,» stāsta Lolita.

    Par to, ka viņa ar vīru Nilu Studentu var saimniekot tik skaistā vietā Jelgavas pusē, Lolitai jāpasakās vecākiem, kas, sākoties Atmodai, realizēja sapni par savu māju un no dzīvoklīša Ozolniekos varēja pārcelties uz lauku māju Ielejas. Lolita teic, ka te joprojām valda muižas gars un atmosfēra. «Kā es saku – tā ir lauku māja ar muižas perspektīvām,» bilst Lolita. Viņai ar vīru kādu brīdi bijusi doma atgriezt mājām Mazelejas muižas vārdu. «Taču sapratām, ka tas šai mājai īsti vairs nepiestāv. Tā tagad ir pilnīgi kaut kas cits, muižas laiks ir pagājis,» konstatē Lolita.

    «Kad mēs te ievācāmies, māja un apkārtne bija drausmīgi nolaista.

    Bija vajadzīgi daudzi gadi un lielas finanses, lai to visu savestu kārtībā. Žēl, ka man no tiem laikiem nav saglabājusies neviena fotogrāfija, lai varētu salīdzināt šīs mājas pirms un pēc. Ārpuses sakopšana vien ir 30 gadu darbs,» atklāj saimniece. «Tādu pamatīgāku remontu mājas iekštelpās mēs sākām tikai 2019. gadā. Jāatzīst, nekas tāds nemaz nebija plānots, taču mums bija izpuvusi viena kroņa brusa, mājā sāka nākt iekšā grauzēji, kļuva bīstami te uzturēties. Piecu gadu laikā soli pa solim esam atremontējuši visu māju,» stāsta Lolita.

    Ikdienā ģimene mīt dzīvoklī Rīgā, bet uz lauku īpašumu brauc bieži. «Mūsu mājas atrodas vien nepilnas stundas braucienā no galvaspilsētas, tāpēc var teikt, ka ar vienu kāju esam Rīgā, ar otru – šeit. Tas mums ir tāds labs modelis,» skaidro viņa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē