Bērnību Dons atceras pozitīviem notikumiem un mūzikas bagātu – bieži ģimenes sanākšanās tika dziedātās dziesmas, jo mamma spēlēja akordeonu, bet tētis – ģitāru. Tomēr bērnībā neiztikt arī bez piedzīvojumiem! Dons bērnībā bijis īsts palaidnis, un viņa mamma Dona darbu un nedarbu dēļ, ieguvusi ne vienu vien sirmu matu. Toties tagad mamma iedvesmojas no Dona dziesmām un ļoti lepojas ar savu dēlu. Pateicībā savai mammai Dons pagatavoja trīs gardus ēdienus, kuru receptes meklē zemāk!
Pirmā kārta: pupiņu un kūpinātu liellopa ribiņu biezzupa
Sastāvdaļas:
- Kūpinātas liellopa ribiņas – 1 kg
- Burkāni – 4 gab
- Kartupeļi – 4 gab
- Sīpoli – 1 gab
- Ķiploki – 5 daiviņas
- Selerija - 2 kāti
- Lauru lapas
- Smaržīgie pipari
- Olīveļļa
Pagatavošana:
Sagriež lielos gabalos 1 sīpolu, 2 burkānus, 1 selerijas kātu, 5 ķiploku daiviņas un liek katlā karstā eļļā un visu kārtīgi apdedzina. Visam pievieno kūpinātas liellopu ribiņas, to mazliet apcep, pielej karstu ūdeni, pievieno lauru lapas, sāli un piparus. Kad buljons uzvārījies, nogriež mazāku uguni un uz mierīgas uguns visu vāra apmēram 40 min. Gatavo buljonu nokāš, noskrubina gaļu no kauliem un to smalki sagriež. Katlā liek sagrieztus kartupeļus, 2 burkānus, 1 selerijas kātu un pielej visam klāt buljonu, tad pievieno iepriekš izmērcētas pupiņas un liellopa gaļu, visu uzvāra. Zupu pasniedz ar krējumu
Otrā kārta: liellopa steiks ar timiānu un ķiploku, kartupeļu sviesta biezeni un mammas dārza zaļumu salātiem
Sastāvdaļas:
- Liellopa steiks- 3 gab
- Kartupeļi – 12 gab
- Piens – 150 ml
- Sviests – 80 g
- Cietais siers – 80g
- Rozmarīns
- Sāls
- Pipari
Pagatavošana:
Kartupeļus vāra ar visu mizu. Kad kartupeļi gatavi, tos nomizo un sastampā, izberž caur sietu. Kartupeļiem pievieno uzsildītu pienu ar sviestu, visu samaisa, pievieno sāli. Sarīvē sieru un to pievieno biezenim, kārtīgi samaisa. Liellopa steiku apber ar sāli un pipariem un ļauj tam ievilkties. Uz pannas uzkarsē eļļu, pievieno dauzītu ķiploku, rozmarīnu, sviestu un cep steiku no abām pusēm, ik pa laikam uzlejot virsū eļļu ar sviestu no pannas. Ja steiku vēlas asiņaini ceptu, tad to pasniedz uzreiz, ja vēlas vidēji ceptu, tad turpina to gatavot cepeškrāsni apmēram 4 minūtes. Gatavo steiku pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigiem salātiem pēc pašu izvēles.
Trešā kārta: ogu jukas debesmanna
Sastāvdaļas:
- Dažādas ogas – 400g
- Ūdens – apmēram 500ml
- Manna – 100g
- Piens
Pagatavošana:
Blenderī liek ogas, medu , ūdeni un sablendē. Kopējai ogu masai ar ūdeni ir jābūt apmēram 1 litrs. Visu silda katliņā. Kad sāk burbuļot, pievieno mannā. Visu vāra uz mierīgas uguns un bieži maisa, lai manna uzbriest un veidojas viendabīga masa. Visam ļauj atdzist un ar mikseri saputo, lai veidojas gaisīga un krēmīga masa. Debesmanna pasniedz ar aukstu pienu.
Dzēriens: Fake champagne
Uzvāra stipru karkadē un Jasmīna tēju. Pievieno cukuru, pagatavo sīrupu un atdzesē. Glāzē lej apmēram 30 ml sīrupa un tam pievieno toniku.
Lai baudpilns garšu ceļojums Dona bērnībā! Kādus bērnības stāstus atklās Dons un kā viņam izdosies pārsteigt mammu, skaties raidījumā “Vakariņas mammai” kanālā TV3 plkst. 21.40!