• Britu superzvaigzne dalās sirdi plosošā stāstā, kā viņa vectēvs aizmuka no padomju Latvijas

    Vēsturisks stāsts
    Estere Jansone
    10. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Stephen Keable/Shutterstock
    Britu šova X-Faktors, Olijs Mūrs BBC dokumentālajā raidījumā Who Do You Think You Are? veica padziļinātu savu dzimtas koka izpēti. Viņam par lielu izbīli, atklājās smeldzīgs stāsts, kurš risinājies tepat Latvijā.

    Britu mūzikas superzvaigzne Olijs Mūrs allaž ir lepojies par savām saknēm – jau karjeras sākumā, tālajā 2009. gadā viņš medijiem teicis, ka ir puisis no Eseksas, kurā rit arī latviešu asinis. Taču BBC dokumentālajā seriālā  Who Do You Think You Are? Olijs izteica vēlmi uzzināt vairāk par sava vectēva Edija dzīves līkločiem un noskaidrot, kā latvietis kara laikā varēja nokļūt Lielbritānijas dienvidaustrumu apgabalā Eseksā.

    Plašāk par Olija izcelsmi raidījumam pastāsta viņa tēvs Pīts. Viņam Edijs par savu dzīvi Latvijā atklājis vien 2002. gadā, kad kopā ar dēlu devies ceļojumā uz Rīgu. Tolaik Edijs atminējies, ka Otrā pasaules kara kulminācijā viņa bioloģiskā māte Veronika aizvedusi pie tēva un pamātes, un tur arī puisēnu atstājusi. Tā bijusi pēdējā reize, kad Olija Mūra vectēvs redzējis savu mammu. Šī šķiršanās bijusi ļoti sāpīga – Edijs visu dzīvi nodzīvojis ar domu, ka māte viņu nav mīlējusi un ar vieglu sirdi pametusi, taču Olijam izdevās atklāt krietni smeldzīgākus stāsta zemūdens akmeņus.

    Cirka mākslinieki no Latvijas

    Olijs Mūrs izpētes nolūkiem devās uz Rīgas Cirku, kur pagājušā gadsimtā strādājuši viņa vecvectēvs Eduards Mūrs un viņa sieva Katrīna. Cirka arhivāre Elvīra Avota Mūram atklāja, ka Eduards un Katrīna bija precēts pāris, kas tandēmā uzstājās ar akrobātikas priekšnesumiem. Abi bijuši ļoti pieprasīti mākslinieki un pat devušies viesizrādēs visā Eiropā.

    Savukārt Latvijas Nacionālajā arhīvā britu mūziķis uzzināja, ka arī Mūra vevecmāmiņa Veronika ir bijusi cirka māksliniece, kurai bijusi dēka ar precēto Eduardu. Viņš kopā ar arhivāri Ritu Bogdanovu atklāja, ka Veronikai un Eduardam bijušas vienas un tās pašas Somijas vīzas, kas netieši liecina, ka dēka notikusi tieši šajā braucienā. Drīz pēc komandējuma cirka māksliniece pasaulē laidusi Mūra vectēvu Ediju. Zināms, ka dēka neizjauca Eduarda un Katrīnas laulību – abi palika precēti, bet Veronikai nācās mazulīti audzināt vienai.

    Māte spiesta atdot bērnu

    Dzīvesvietu reģistrs atklāj, ka Olija vecvecmāmiņa Veronika ar zīdaini mitinājusies Rīgā, taču jau pēc dažiem mēnešiem savu bērniņu atdeva audzināt vecākiem. Dziedātājs pieļauj, ka tajos laikos dzīve vientuļajai mātei bijusi īpaši smaga, tāpēc pieņemts šāds lēmums. Mūrs noskaidrojis, ka Veronika drīz vien atgriezusies cirkā un turpinājusi uzstāties, bet mazo Ediju līdz septiņu gadu vecumam auklējuši vecvecāki.

    Tikai Otrā pasaules kara priekšvakarā Veronika savā dzīvesvietā uzņēmusi savu dēlu, taču jau 1944. gadā viņa pieņēmusi vēl vienu smagu lēmumu. Sieviete atdevusi dēlu viņa bioloģiskajam tēvam Eduardam un viņa sievai, bet pati palikusi Latvijā. Ģimene sākotnēji aizbēgusi uz Vāciju, bet pēcāk pārcēlusies uz Lielbritānijas pilsētu Hārviču, Eseksā. Okupācijas muzejā Olijam skaidro, ka Veronikai, visticamāk, netika piešķirta vīza izceļošanai, tāpēc viņa bija spiesta palikt tepat. 

    Atrod vecvecmāmiņas atdusas vietu

    Tomēr pretēji vectēva Edija pieņēmumiem, Olijs ar latviešu arhivāres Dainas Bleieres palīdzību uzzinājis, ka Veronika tomēr centusies meklēt savu pazudušo dēlu. 1951. gadā Veronika tika tiesāta par pretpadomju propagandu un atzīta par vainīgu. Sieviete tika nosūtīta uz astoņiem gadiem darba nometnē, kur viņa izcieta piecu gadu ilgu sodu un tikusi atbrīvota. Pēc atbrīvošanas Veronika izlikusi sludinājumus avīzēs, kur lūgusi atsaukties kādu, kas zinātu, kur varētu atrasties viņas Edijs. Sieviete pat sazinājusies ar Sarkano krustu, taču viņas pūles palikušas bez rezultāta. Veronika mira 1988. gadā, tā arī nekad vairs nesatiekot pazudušo dēlu.

    Britu mūziķim izdevās atrast arī Veronikas kapu. Vecvecmāmiņa tikusi apglabāta neatzīmētā kapā, jo neviens no viņas tuviniekiem nav varējis atļauties Veronikai pienācīgu atdusas vietu. «Viena no lietām, ko man tēvs īpaši vēlējās bija kādreiz sameklēt vecmāmiņas kapavietu, tāpēc šis notikums man ir ļoti nozīmīgs,» raidījumā saka Olijs. «Tas bija saviļņojoši redzēt tēti ar asarām acīs. Es nekad nebiju redzējis tēvu raudam. Viņa emocijas lika man aptvert, ka esmu paveicis ko īpašu – esmu devis viņam mieru un pats jūtos piederīgāks Latvijai.»

    Visu Who Do You Think You Are? Sēriju ar Oliju Mūru varēs noskatīties 19. septembrī, kanālā BBC One.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē