• Andra Grūtupa slavenais brāļa dēls izstāsta, kādu atvadu dāvanu viņam atstāja advokāts

    Slavenības
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Picture Agency, no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Jaunā Rīgas teātra aktierim Jānim Grūtupam šo jautājumu uzdod bieži – vai viņš ir slavenā advokāta Andra Grūtupa radinieks? Varbūt pat mazdēls?

    JRT aktiera Jāņa Grūtupa uzvārds daudziem saistās ar savulaik slaveno advokātu Andri Grūtupu. Izrādās – ne velti. «Andris bija mana tēva pusbrālis. Kad piedzimu,

    viņš tika aicināts būt par manu krusttēvu, bet pēdējā brīdī no šā titula atteicās – esot par vecu,»

    žurnālam Ieva atklāja aktieris. «Tomēr Andri vienmēr jutu kā savu gara krusttēvu un tā arī saucu. Kad viņš aizgāja, man bija 13 gadu. Žēl, ka nesatikāmies pieauguši. Kad esmu Meža kapos, vienmēr aizeju gan pie opja, gan Andra. No viņa var daudz mācīties – šobrīd mums tādu personību trūkst. Lasu senās intervijas un saprotu, ka viņš runā par pro­blēmām, kas aktuālas joprojām,» saka Jānis.  «Ir brīži, kad viņiem gribētos lūgt padomu, jo tieši uz šiem abiem dzimtas vīriem lielā mērā balstās mana dzīves filozofija.  


    «Andris atstāja ļoti skaistu atvadu dāvanu.

    Gadu pirms aiziešanas viņš man uzdāvināja pilnīgi jaunu mežragu. Andra tēvs, mans vectēvs Jūlijs Grūtups, Latvijā savulaik zināms mūziķis, spēlēja klarneti, bet es – mežragu,» stāsta aktieris. «Būdams spītīgs puika, ļoti negribēju tādu dāvanu pieņemt, jo likās, ka tas ir spiediens – man obligāti jākļūst par mūziķi! Andris zvanīja, lai nedusmojos, jo dāvana esot no labas sirds.

    Bet es – nē un nē, man nevajag!

    Tagad saprotu – tas bija ļoti skaists krusttēva žests. Mežrags ir mūsu ģimenes instruments. Pašlaik Andra gādāto mežragu spēlē mana jaunākā māsa Gundega, savukārt vecākā māsa Dzintra ir mežraga pasniedzēja Jelgavas Mūzikas skolā. Dāvanā saņemto mežragu esmu spēlējis gan Zalcburgā, gan Vīnes filharmonijā un citur.»

    Vairāk lasi digitālajā žurnālā Santa+!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē