Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT! ABONĒT!
  • «Aizvien ir situācijas, kad šis zaudējums tiek uzjundīts…» Rita Trence maigi glabā vīra Imanta Skrastiņa piemiņu

    Piemiņas stāsts
    Evija Kalnbērza
    Marta Kalniņa
    12. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības «Žurnāls Santa» arhīva
    Šodien, 12. aprīlī, kādreizējās estrādes dīvas Ritas Trences domas jau atkal kavēsies pie viņas mīļā, talantīgā vīra Imanta Skrastiņa. Šodien būtu aktiera 84. dzimšanas diena, taču jau sešus gadus viņš dzīvo Ritas sirdī un atmiņās. Skumju brīžos Rita mierinājumu rod, lasot vīra dienasgrāmatas.

    Mieru rod vīra dienasgrāmatās

    «Tiem, kas paliek, ir grūti, bet laiks tiešām ir brīnumdaris. Tas visu dziedē,» žurnālam Privātā Dzīve pirms pāris gadiem sacīja Rita Trence. Viņi bija patiesām skaists pāris. Kādreizējā estrādes dīva un aktieris Imants Skrastiņš. Viņas mīļais un talantīgais vīrs šo pasauli pameta 2019. gada rudenī. 9. septembra vakarā Rita saņēma ziņu, ka viņas Imanta vairs nav. Ļauna slimība, kura bija mocījusi Imantu jau ilgu laiku, ņēma virsroku. «Protams, cilvēks, ar kuru esi pavadījis vairākus gadu desmitus, domās vienmēr būs tev līdzās. Nevaram aizmirst neko, kas noticis pagātnē. Vēl

    aizvien ir situācijas, kad šis zaudējums tiek uzjundīts vairāk, un ir brīži, kad to jūt mazāk.

    Jā, diemžēl tā ir noticis, bet tu to atceries ne vairs ar sāpēm un dziļu nostalģiju, bet ar viegli gaišām skumjām,» pirms trim gadiem sacīja Rita Trence.

    «Šo gadu laikā vislielāko gandarījumu man sniedzis darbs pie divām grāmatām, kas veltītas režisoram, aktierim, manam vīram Imantam Skrastiņam,» atzinās Rita. Pirmā grāmata bija Kamolā tinējs. Vēstules Imantam, kuru Rita veidoja kopā ar ģimenes ilggadējiem draugiem – žurnālisti Liu Guļevsku un publicistu Ēriku Hānbergu. Dažus mēnešus vēlāk pie lasītājiem nonāca arī Imanta Skrastiņa dienasgrāmata Mani dienas krikumi. «Mana pārliecība ir tāda – ir jāuztur Imanta piemiņa, jo viņš bija publisks cilvēks, aktieris, Radioteātra režisors. Viņš atstājis paliekošas pēdas teātrī. Nozīmīga ir Dzejnieka loma Pētera Pētersona izrādē Spēlē, spēlmani,» uzskata Rita.

    Viņa ir gandarīta, ka grāmatas par Imantu raisījušas lielu interesi. Tas viņu iedvesmoja izdot arī Imanta dienasgrāmatas Mani dienas krikumi turpinājumu. Darbošanās ap vīra atstātajiem tekstiem Trencei ir gan mierinājums, gan gandarījums. «Man piemīt Dvīņu aizrautība un arī nespēja novest aizsākto darbu līdz galam. Tomēr piespiest sevi varu. Redz, ir izdevies pabeigt jau divas grāmatas,» priecājas Trence.

    No skatuves atteikusies, lai būtu līdzās vīram 

    Rita stāsta – pēc vīra aiziešanas spēkus smeļas skaistajā, un tāda noteikti ir mūzika. Viņu kā bijušo vijolnieci sevišķi uzrunā kvalitatīvi vijoļu koncerti. «Man patīk baudīt mūziku dzīvā izpildījumā, kad redzu mūziķu mirdzošās acis, cik aizrautīgi viņi to dara. Mums ir tik daudz talantīgu dziedātāju – Elīna Garanča, Marina Rebeka,» priecājas Trence.

    Ritas Trences muzikālā vizītkarte vienmēr būs Raimonda Paula slavenā dziesma Pie jūras dzīve mana. Spilgtas kompozīcijas viņai veltījuši arī Uldis Stabulnieks, Aleksandrs Kublinskis, Ivars Vīgners un citi lieliski komponisti. Viņa uzstājusies duetā ar Žoržu Siksnu, Ingu Pētersonu, Andri Daņiļenko, Viktoru Lapčenoku, pēc tam – ar savu vīru Imantu. Taču nu jau daudzus gadus Rita Trence uz skatuves nekāpj. Par savu aiziešanu no estrādes māksliniece ir teikusi – tas noticis mierīgi, bez lielām sirdssāpēm. Viņa jutusies privileģēta, ka naudas dēļ savulaik nebija jādzied ballītēs, korporatīvos pasākumos. Daudz svarīgāks viņai bijis pašas sirdsmiers, iespēja diendienā būt blakus savam vīram.

    Svētkos lutinājusi ar Imanta īpašo ēdienu 

    Šodien ir Imanta dzimšanas diena. Un tādās reizēs Rita viņu allaž lutinājusi. Aktieris vienmēr slavējis sievas pavārmākslu. «Imants bija liels gardēdis, un es viņam labprāt gatavoju,» atceras Rita. saka. Lai palutinātu mīļoto,

    viņa svētku reizēs gatavoja Skrastiņa iecienītāko ēdienu – cepeškrāsnī ceptu, ar baravikām pildītu cūkgaļas kakla karbonādi.

    «Kad mājās ir auksti un apkure dārga, šad tad uzcepu biezpiena ābolu pīrāgu, lai ir omulīgi un jauki smaržo. Mēdzu uzaicināt ciemos kādu draugu, jo viens pats jau pīrāgu neēdīsi. Ir vajadzīga kompānija,» teic Rita.

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk