Idejas saldējuma ballītei
- Ja gribi jau uzaicinot draugiem pavēstīt, ka varēs pieēsties saldējumu, izgatavo ielūgumu kā saldējumu uz kociņa. Ballītes tēmu var saglabāt arī kā intrigu un vienkārši uzaicināt uz meiteņu ballīti, kur saldējums būs salds pārsteigums.
- Saldējuma ballītes noformējumu lieliski papildinās mākslīgā saldējuma konusiņi. No ietinamā papīra pagatavo konusu (malas nostiprini ar līmi), bet no krāsaina kreppapīra veido stilizētas saldējuma bumbas.
- Bērniem patiks saldējuma kafejnīca, kurā var pasūtīt tādu saldējumu, kādu vien sirds kāro. Saldējuma servēšanai var izmantot veikalos nopērkamas vafeles glāzītes/konusus. Bet mājās ceptas vafeles var pasniegt kā vafeļu bļodiņas. Dari tā: tikko izceptu karstu vafeli uzliec uz otrādi apgrieztas glāzes, virsū kā slogu liec lielāku bļodiņu. Pēc pāris minūtēm vafeļu bļodiņa gatava.
Mango, zemeņu un melleņu sorberts
Vajadzēs:
- 1 gatavu mango
- 200 g svaigu vai saldētu melleņu
- 100 g zemeņu
- tējkaroti vaniļas cukura
- 2 ēdamkarotes baltā cukura
- citrona sulu
Kas jādara?
Nomizo mango, sagriež to gabaliņos, pievieno cukuru, citrona sulu un visu sablendē viendabīgā masā. Atsevišķi sablendē mellenes, kam pievienots vaniļas cukurs, un atsevišķi blendē arī zemenes. Visas trīs masas pamīšus pilda saldējuma trauciņos (tie nopērkami lielveikalos) un liek saldētavā, lai sastingst.
Spirgtais citronu saldējums
Vajadzēs:
- 250 ml piena
- 6 olu dzeltenumus
- 120 ml saldā krējuma
- 2 ēdamkarotes citronu sulas
- miziņu no 3 citroniem
- 100 g cukura
Kas jādara?
Pienu lej katliņā un karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru un lēnām lej karstajā pienā, visu nemitīgi maisot, lai masu nesarauj kunkuļos. Kad piena olu masa sabiezējusi, tai ļauj atdzist. Saputo saldo krējumu ar cukuru. Putukrējumu iemaisa olu – piena masā, pievieno arī citrona sulu un citronu miziņas. Ja nepieciešams, pievieno vēl mazliet cukura saldumam. Tad masu pārlej traukā un liek saldētavā. Ik pēc pusstundas apmaisa, līdz saldējums gatavs.
Uz veselību!
Mākslīgas krāsvielas, aromatizētāji, pārmērīgi liels cukura daudzums un piena tauki – sliktās vielas, kas veikalā pirktu saldējumu neļauj ierindot veselīgāko produktu sastāvā. Sevišķi svarīgi, lai saldējums nesaturētu transtaukskābes. Tomēr, ja saldējumu gatavo mājās, mammai ir iespēja saldo krējumu aizstāt ar pienu, gatavot sorbertu no svaigiem sezonas augļiem un ogām, pievienojot tikai mazliet vai nemaz cukura – tas būs veselīgs našķis karstai dienai. Galu galā visi saldējumi kā viens izraisa ēdāja organismā laimes hormona endorfīna salūtu!