Kad sākt lietot, un cik ilgi?
Magnijs ir viens no būtiskākajiem vitamīniem, ko nepieciešams uzņemt grūtniecības laikā. To ieteicams lietot jau no paša grūtniecības sākuma, kad topošā māmiņa stājas uzskaitē pie sava uzraugošā ārsta. Parasti ārsts grūtniecei iesaka lietot magniju līdz aptuveni 30. grūtniecības nedēļai. Dzemdes tonuss grūtniecēm mēdz būt pirmajā un otrajā trimestrī. Magnijs darbojas arī kā dzemdes atslābinātājs, kas trešajā trimestrī nav nepieciešams.
Kāpēc magnijs ir svarīgs?
Magnijs nodrošina enerģētisko vielmaiņu grūtniecības laikā. Ja tā trūkst, var rasties sūdzības par krampjiem kājās, nervozitāti, sliktu miegu, arī sliktu dūšu. Magnija trūkuma dēļ var rasties arī dažādi muskuļu sasprindzinājumi un muskuļu vājums. Magnijam ir būtiska nozīme arī kaulu, skrimšļu un zobu veidošanās procesā. Tas lieliski palīdz grūtniecēm, kurām ir paaugstināts holesterīna līmenis vai neregulāra sirdsdarbība.
Kā uzņemt dabiski?
Magnija nepieciešamība grūtniecības laikā būtiski pieaug, jo arī bēbītis no mammas uzņemtā magnija daudzuma sev paņem 6–8 miligramus dienā. Magnijs tiek patērēts visu grūtniecības laiku, un to uzņemt tikai ar ēdienu ir ļoti grūti. Arī izvēloties magniju saturošus produktus, jāatceras, ka ēdiena gatavošana un termiska apstrāde magnija daudzumu krietni samazina. Tāpēc magniju parasti iesaka dzert ar kompleksajiem vitamīniem – kopā ar B6 vitamīnu.
Produkti, kas satur magniju:
- Tumšā šokolāde
- Jūraszāles
- Zaļie lapu dārzeņi
- Kviešu klijas
- Mandeles
- Indijas rieksti
- Griķi
- Lazdu rieksti
- Prosa
- Kviešu graudi
- Valrieksti
- Rudzi