Ledus dekori
Kamēr vecāki iekārto piknika galdiņu un salej buljonu, tikmēr bērni var izkarināt ledus dekorus tuvējos koku zaros. Ledus dekoru pagatavošanai nepieciešamas virtuļu formiņas un dažādas krāsainas ēdamlietas – popkorna graudi, laima, apelsīna miziņas, saldētas upenes vai mellenes, sārtās godži ogas, apelsīna šķēlītes.
Kārums putniņiem
Meža zvēri būs priecīgi par zemos krūmu zaros iekārtiem dārzeņiem, savukārt putniem var pagatavot glītas graudu mājiņas. Vajadzēs 0,5 kg graudu maisījuma putniem, 100 g kausētu cūku tauku, cepumu formiņas. Graudus sajauc ar taukiem. Formiņas liek uz paplātes, piepilda ar graudiem, piespiež, aukliņas cauruma vietā iesprauž, piemēram, salmiņu vai zīmuli un liek aukstumā sastingt.
Sildošs vistas buljons ar medus grauzdiņiem
Buljonam vajadzēs:
- 300–400 g vistu kaulu (vai ragū)
- pastinaku
- burkānu
- 1/2 saldā kartupeļa
- nelielu sīpolu
- ķiploka daiviņu
- 1/2 purava
- lauru lapu
- 1–2 tējkarotes jūras sāls
- 1/3 tējkarotes veselu melno piparu
- 3 ēdamkarotes vīnogu kauliņu eļļas
- 2 l ūdens
Medus grauzdiņiem:
- tumšo čabatas maizi
- 100 g sviesta
- 2–3 ēdamkarotes medus
Pagatavošana
Vistu kaulus liek cepamtraukā, pārslaka eļļu un cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram pusstundu. Tikmēr nomizo pastinaku, burkānu, saldo kartupeli, visus dārzeņus sagriež palielos gabalos. Ķiploka daiviņu ar naža plakano daļu saspiež. Tad dārzeņus liek katlā, kur vārīsiet buljonu, un eļļā apcep. Pievieno ceptos vistu kaulus, laura lapu un garšvielas, pielej verdošu ūdeni un vāra uz mazas liesmas apmēram stundu, putas un taukus nokāšot. Kad buljons gatavs, to izkāš caur smalku sietu un lej termosā.
Pagatavo medus grauzdiņus. Čabatu sagriež šķēles, nogriež garozu un sagriež kubiņos. Sviestu kopā ar medu izkausē, tad apviļā grauzdiņus un ber uz cepampannas, kas pārklāta ar cepampapīru. Cep 180 grādos apmēram 6–8 minūtes. Grauzdiņus īsi pirms maltītes pārkaisa buljonam.
Saldas un trauslas kanēļmaizītes
Mīklai (apmēram 30 nelielām maizītēm) vajadzēs:
- 100 g kausēta sviesta
- 1/2 glāzi brūnā cukura
- šķipsniņu jūras sāls
- 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
- 300 ml silta piena
- 2 ēdamkarotes (40 g) svaigā rauga
- 5 glāzes (500 g) miltu
Pildījumam:
- 2/3 paciņas (140 g) sviesta istabas temperatūrā
- 1/2 glāze (50 g) cukura
- 2 tējkarotes kanēļa
- 1 ola pārziešanai
Pagatavošana
Sviestu sakuļ ar jūras sāli un vaniļu. Siltajam pienam pievieno raugu un maisa, līdz raugs izšķīdis. Pievieno sviestu. Miltus ber lielā bļodā, pievieno piena un sviesta masu. Samīca mīklu, līdz tā gluda un elastīga. Mīklas bļodu pārklāj ar dvielīti un atstāj siltā vietā uz stundu, līdz mīkla dubultojusies izmērā.
Tikmēr sagatavo pildījumu, sakuļot visas pildījumam nepieciešamās sastāvdaļas.
Mīklu sadala divās daļās un katru daļu plāni izrullē (apmēram 30 × 40 cm lielu). Vienmērīgi pārziež pildījumu, mīklu pārloka uz pusēm, viegli piespiež. Ar asu nazi sagriež mīklas strēmeles apmēram 1 cm platumā. Tad ņem katru strēmeli un sagriež kā spirāli, kuru, cieši sagriežot aplī, izveido vēlamas formas smalkmaizītes. Liek uz cepampannas, kas pārklāta ar cepampapīru un atstāj vēl uz 20–30 minūtēm. Pārziež ar olu un cep cepeškrāsnī 200 grādos 10–12 minūtes.