Kā pagatavot cienastu, ko bērni novērtēs?
Vienu brīdi bērns ēd visu, ko viņam piedāvā, bet ap četriem pieciem gadiem viss mainās. Tāpēc, gatavojot cienastu bērnu ballītei, no savas pieredzes šefpavārs Ingmārs Ladigs iesaka pieturēties pie šiem četriem pamatprincipiem:
- Nemaisīt kopā daudzus produktus. Labāk pasniegt atsevišķi novārītu kartupeli un gaļas gabaliņus, nevis vienu rasolu.
- Lai gan visiem skaidrs, ka fast food našķi nav tie veselīgākie, vērts papētīt, kāpēc bērni labprāt tos izvēlas, un aizņemties ātro uzkodu restorānu nekaitīgākās idejas, piemēram, pasniegt ēdienu mazos daudzumos, skaisti iesaiņotu, saliktu nelielos trauciņos vai kastītēs.
- Nelikt uz galda pārāk lielu ēdiena klāstu. Askētismu bērni novērtēs daudz augstāk.
- Izvēlēties bioloģiski audzētus pašmāju produktus. Tas vecākiem dos gandarījumu, ka līdz ar uzkodām bērns ir apēdis patiešām ko vērtīgu.
Ķirbis šokolādē
Vajadzēs:
- bioloģiski audzētu ķirbi
- piena šokolādi
- ūdeni, citronskābi un cukuru sīrupam
Kas jādara?
Sagriež ķirbi vienādos kubiņos. Katlā lej ūdeni, pēc garšas pievieno cukuru un citronskābi, uzvāra un pāris minūtes sīrupā novāra ķirbja gabaliņus (taču nedrīkst pārvārīt, lai ķirbji nebūtu pārāk mīksti!). Ūdens peldē izkausē šokolādi. Ķirbi atdzesē, tad katru gabaliņu uzdur uz koka irbulīša, iemērc šokolādē. Uzkodas kārto glāzē, kur iebērtas žāvētas ogas vai augļi (lai koka irbulīši noturētos glāzē).
Baltās šokolādes pogas
Vajadzēs:
- sauju auzu pārslu
- piciņu sviesta
- nedaudz cukura
- kanēli
- balto šokolādi
Kas jādara?
Sviestā uz pannas apcep auzu pārslas, pievieno cukuru, kanēli. Ūdens peldē izkausē balto šokolādi, tajā iemaisa apceptās auzu pārslas, masu ar karoti lej silikona formiņās (kas paredzētas ledus sasaldēšanai) un sastindzina. Šokolādītes uzdur uz zobu bakstāmajiem, ko sasprauž uz pusi pārgrieztā apelsīnā vai citā auglī.
Ābolu saldā pica
Vajadzēs:
- ābolu
- vārītu kondensēto pienu
- sasmalcinātus riekstus
- dažādas sēkliņas
Kas jādara?
Ābolu nomizo, sagriež kvadrātos, iesprauž katrā uzkodu irbulīti un pārsmērē ar vārītu kondensēto pienu jeb gotiņu. Izkārto uzkodas traukā un pārkaisa ar riekstiem vai sēkliņām.
Graužamburkāni saldajā zemē
Vajadzēs:
- mazos burkāniņus
- gabaliņu brokoļa
- rupjmaizes rīvmaizi
- cukuru
- kanēli
- saldu sīrupu
Kas jādara?
Burkānus sadala vienādās daļās. Vienā pusē iegriež ķīli un iestiprina tur gabaliņu brokoļa (tie būs burkānu laksti). Pagatavo saldo zemi – samaisa rīvmaizi ar cukuru, kanēli un pievieno mazliet sīrupa, lai zeme nav pārāk sausa. Servējamā traukā ieber zemi, kurā iestāda burkānus.
Vīnogu tārpiņi
Vajadzēs:
- labas kvalitātes vīnogas
- upeņu sukādes
- apelsīnu miziņu
- bezē cepumu
- vafeles (iesakām izmantot saldējumam paredzētās vafeļu glāzītes, kas salauztas uz pusēm)
Kas jādara?
Pa trīs četrām vīnogām saver uz koka irbulīša. No upeņu sukādēm tārpiņiem izveido acis, no apelsīnu miziņām – ūsas; uzliek bezē cepuma cepurīti un izkārto tārpiņus vafeļu lapās.
Siera sniegavīri
Vajadzēs:
- kazas sieru
- burkānu
- diļļu kātus
Kas jādara?
Mīksto kazas sieru saveļ lielākās un mazākās bumbās, tās ar koka irbulīšiem sastiķē kopā. No burkāna gala izgriež cepuri un degunu, no diļļu kāta – acis, un izveido sniegavīru.
Vismazākie biezpiena plācenīši
Vajadzēs:
- 200 g biezpiena
- 2 olas dzeltenumus
- ēdamkaroti cukura
- 2 ēdamkarotes miltu
- ēdamkaroti mannas
- vaniļas cukuru
- olu un rīvmaizi panēšanai
Kas jādara?
Sajauc biezpienu, miltus, mannu, olas, cukuru un vaniļas cukuru, visu samīca, izrullē garā desā, ko pēc tam sagriež ripiņās. Katrā ripā no sāna iesprauž koka irbulīti, katru plācenīti uzmanīgi apviļā sakultā olā, tad rīvmaizē un cep uz pannas no abām pusēm. Dekorē ar bezē cepumiem.
Peles krēmsierā
Vajadzēs:
- svaigu gurķi
- redīsu
- krēmsieru
- vistas fileju
- olu un rīvmaizi panēšanai
Kas jādara?
Gurķi gareniski pārgriež uz pusēm, mazliet izgrebj viduci. Krēmsieram pievieno pavisam nedaudz cukura, samaisa un iesmērē gurķī. Vistas fileju cep uz pannas gatavu, pēc tam no tās ar formiņu izspiež mazākus gabaliņus. Katru gaļas gabaliņu vispirms apviļā olā, tad rīvmaizē un viegli apcep uz pannas no abām pusēm. No redīsa izgriež peles ausis, asti. Virs siera kārto vistas filejas.
Dārzeņu un siera kuģis
Vajadzēs:
- ķirštomātiņus
- gurķi
- sieru
Kas jādara?
No siera izgriež trijstūrus, kopā ar tomātiem sprauž uz koka irbulīšiem un iestiprina no gurķa izgrieztā pamatnē.
Gurķmaizītes
Vajadzēs:
- ķimeņu maizīti
- gurķi
- tomātu
Kas jādara?
Sviestmaizei pa vidu ir gurķa šķēlīte, bet no abām pusēm – tomāts. Lai maizīte glīti turētos kopā, to sasprauž ar koka irbulīti.