• Uztaisīju pats: štābiņš bērniem

    Praktiski padomi
    Liene Millere
    14. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Rozenbergu personiskā arhīva
    Kad gads iegriežas uz vasaras pusi, rotaļu stūrītis pagalmā gluži kā magnēts vilina bērnus laukā, lai tur radītu savu mazo, tikai viņiem piederošo pasauli. Mūsu lasītāju konkursa «Uztaisīju pats!» šī mēneša favorīts – ar nelieliem līdzekļiem izgatavots rotaļu namiņš un āra virtuve.

    Projekta dosjē

    • Idejas autori un izpildītāji – Sanita un Ivo Rozenbergi. Audzina meitu Keitu un dēlu Ričardu, bet brīvajā laikā veic remontu un iekārto savu mājvietu.
    • Ikdienā Sanita strādā par saimniecības speciālisti uzņēmumā Orkla Biscuit Production, bet Ivo nodarbojas ar inženiertīklu un īpašumu apsaimniekošanu. 
    • Instagram @rozenbergi_rada

    Keitas un Ričarda namiņš tapis no materiāliem, kas palikuši pāri no mājas būvniecības, tāpēc tie, kuri šo ideju vēlas realizēt savā pagalmā, var rīkoties līdzīgi un izmantot to, kas saimniecībā vairs nav nepieciešams.

    A frame namiņš

    Ideju par koka namiņu Rozenbergi aizguvuši vietnē Pinterest. Jau no sākuma zinājuši, ka vēlas bērniem radīt ko īpašu, tādēļ doma par klasisko štābiņu netika izskatīta. Ģimene nolēma, ka A frame stila namiņš būs interesantāks un praktiskāks risinājums, jo ir pietiekami liels, lai to varētu izmantot ilgtermiņā: tagad kā vietu, kur spēlēties, bet nākotnē – kur atpūsties ar draugiem. Starp citu, šobrīd namiņu labprāt izmanto arī abi vecāki – lai rotaļātos ar mazajiem vai nedaudz atpūstos no ikdienas skrējiena.

    Soli pa solim

    1. Pamatiem izmantotas koka brusas, kurām pāri pārlikta dēļu grīda. Lai bērniem vieglāk iekļūt namiņā, izveidots pakāpiens, kas kalpo arī kā lāde, kurā salikt rotaļlietas. 
    2. Koka daļu apstrāde nepieciešama, lai pasargātu tās no laikapstākļu ietekmes un namiņš kalpotu pēc iespējas ilgāk, tāpēc visas koka detaļas eļļotas pelēkā tonī ar Tikkurila Valtti Terrace Oil
    3. Kad grīda bija gatava, uz tās tika veidota kon­strukcija trīsstūra jumtam no iepriekš eļļotām koka brusām. Tā kā jumts vienlaikus ir arī sienas, tad konstrukcija nav sarežģīta – galvenais, lai viss tiek precīzi nomērīts un tikpat precīzi piegriezts. 
    4. Pie koka brusām tika stiprinātas caurspīdīgas viļņotā polikarbonāta plāksnes. Te svarīgi pievērst uzmanību marķējumam uz polikarbonāta, jo tikai viena materiāla puse ir apstrādāta pret saules UV staru iedarbību. Ja polikarbonāts tiek uzlikts otrādi, visdrīzāk jau nākamajā sezonā tas būs jāmaina.
    5. Pēdējā izbūvēta gala siena ar logu. To Ivo veidoja no spundētiem apdares dēļiem, bet logam izmantots organiskais stikls. Loga izmēru un rāmi katrs var veidot, kā vēlas. Ja tas šķiet pārāk sarežģīti vai arī saimniecībā nav atrodams organiskais stikls, bez loga var arī iztikt.
    6. Lai piešķirtu namiņam romantisku noskaņu, durvju vietā izmantoti caurspīdīgi aizkari, taču tikpat labi arī šajā pusē var veidot sienu no spundētiem dēļiem un ielikt durvis.
    7. Kad namiņš gatavs, laiks to labiekārtot. Te katrs var veidot interjeru pēc savas gaumes. Rozenbergu ģimene namiņu papildināja ar interjera dekoriem, pufiem, paklāju un ziediem.
    8. Āra virtuvīte

      Kad no sakrātajām koka paletēm bija tapušas dārza mēbeles, dzima ideja par bērnu stūrīša papildinājumu. Arī šī ideja noskatīta Pinterest. Virtuvītes aizmugurei jeb galvenajai sienai izmantota viena lielā palete. Pie tās stiprināti virtuves sāni, kas izveidoti no vienas uz pusēm pārzāģētas standarta paletes, bet virtuves virsma izgatavota no citu palešu dēļiem, kas vienkārši saskrūvēti kopā.

      Izlietnei virsmā tika izgriezts caurums, bet par izlietni kalpo IKEA Trofast plaukta kaste. Interesanti, ka spēļu plīts tapusi no burku vākiem, kas ar aerosola krāsu nopūsti melnā krāsā, bet ūdens maisītājs – no lielās limonādes burkas ar krāniņu, kādas parasti izmanto dārza svētkos. Visas koka konstrukcijas eļļotas ar to pašu pelēko toni, kas izmantots namiņa apstrādei.

      Izmantotie in­strumenti: ripzāģis, leņķa slīpmašīna, āmurs, elektriskais skrūvgriezis. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē