• Tas trakais konservēšanas laiks! Noderīgi padomi un receptes

    Praktiski
    Aiva Alksne
    30. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Konservēšanas prasmes nupat atkal tiek celtas godā. Paša gatavots ievārījums vai marinējums – tas taču ir tik garšīgi un praktiski! Turklāt, salīdzinot ar laikiem, kad čakli konservēja mūsu mammas un vecmāmiņas, ir daudz vairāk dažādu ērtu un noderīgu gadžetu, klāt nākušas arī jaunas, interesantas receptes.

    Noderīgas lietas iesaka un labas receptes piedāvā pavārs Ingmārs Ladigs.

    Konservējot noderēs

    • Burciņa ar aizskrūvējumu vāku
      Mūsu mammu un vecmammu izmantotā visai piņķerīgā metode ar metāla vāciņu aizvalcēšanu uzskatāma par vakardienu. Daudz ērtāk ir izmantot burkas ar aizskrūvējamiem vākiem, kas hermētiski piegulst burkai.
    • Pašlīmējošās etiķetes pudelēm un burciņām
      Izmantojot šīs etiķetes, varēsi ļoti ērti un ātri nomarķēt burciņas un kārbiņas, lai zini, kas kurā iekšā un kurā gadā gatavots.
    • Ierīce ķiršu kauliņu izņemšanai
      paprika.lv. Foto: no publicitātes materiāliem
      Augšējo trauku piepilda ar ķiršiem un nospiež rokturi. Kauliņi iebirst lielajā savācējtraukā, bet atkaulotie ķirši pa reni izslīd zem tā novietotā traukā.
    • Sulas tvaicējamais katls
      Depo. Foto: no publicitātes materiāliem
      Tvaicējot pārstrādāt ogas sulā ir ļoti ērts veids, kā ātri un bez lielām pūlēm tikt pie veselīgas sulas. Process notiek tā: tvaiks ogas apvalku lēnām sašķeļ, un sula iztek. Atliek tikai to saliet pudelēs un varbūt drošībai arī pasterizēt.
    • Putu karote
      IKEA. Foto: no publicitātes materiāliem
      Laba putu karote no nerūsējošā tērauda, tā kalpos ilgi un uzticami.
    • Kapara katls ar vāku 
      virtuveslietas.lv.
      virtuveslietas.lv.
      Ievārījumiem vislabākie ir kapara katli, jo kapars atšķirībā no pārējiem metāliem notur vienmērīgu temperatūru. Vārot kapara katlā, izdodas patiešām izcili ievārījumi, marmelādes un sīrupi. Kapars arī palīdz saglabāt augļu un ogu dabīgo krāsu košu un izteiksmīgu. Tikai noteikti jāņem vērā, ka augļu vai ogu skābes reaģētu ar kapara trauku, taču šo procesu novērš cukurs. Tātad – nedrīkst šajā katlā gatavot ievārījumus bez cukura, toties viss, kam pievienots cukurs, izdosies izcili labi.
    • Nerūsējošā tērauda katls
      G PROFESSIONAL katls, Gemoss. Foto: no publicitātes materiāliem
      Zems un plats katls no nerūsējošā tērauda, ļoti piemērots ievārījumu vārīšanai.
    • Koka karote 
      Ievārījuma vārīšanai vajadzīga laba, ērti satverama koka karote, lai var kārtīgi apmaisīt.
    • Knaibles burkas satveršanai
      paprika.lv. Foto: no publicitātes materiāliem
      Ergonomiskas formas rokturis labi iegulst rokā un, pateicoties neslīdošajam pārklājumam, pēc pasteri­zēšanas karstās burkas (diametrā no 4 līdz 16 cm) no ūdens peldes var izņemt viegli, droši un bez riska applaucēties.
    • Vakuumvārītājs jeb cirkulators
      Caso SousVide cooker SV 1200 Pro Smart, 220.lv. Foto: no publicitātes materiāliem
      Paredzēts lēngatavošanai vakuumā, bet var izmantot arī pasterizēšanai. Cirkulatoru var piestiprināt pie jebkura katla un noregulēt nepieciešamo temperatūru, kādā ūdens jāuztur, cirkulators katlā uzturēs vienmērīgu temperatūru, nebūs jāstāv pie plīts ar termometru rokā.
    • Digitālais termometrs ar zondi
      Noderēs, ne tikai pasterizējot konservus, bet arī ikdienā gatavojot ēst – vajadzīga lieta katrā virtuvē.

    Ražas laika receptes

    Baklažāni tomātu sulā

    Šajos konservos baklažāni smuki saglabā savu krāsu. Var ēst pie zivs, pie gaļas, pie siera un tāpat vien. Gan siltus, gan aukstus.

    • No tomātiem izspiež sulu (bez mizām un sēklām), baklažānus sagriež ripiņās.
    • Pārlej baklažāniem tomātu sulu (proporcijā 1:1), pievieno sāli (uz litru sulas 10–15 g) un dažas bazilika lapiņas.
    • Uz lēnas uguns karsē, līdz baklažāni gatavi (gatavību pārbauda ar termometru – ja, iedurot mīkstumā, temperatūra ir 85–95 grādi, tad baklažāni ir gatavi).
    • Liek burciņās un pasterizē (puslitra burciņu – 30 minūtes), lai būtu pilnīga drošība, ka visi sliktie mikroorganismi iznīcināti.

    Latvijas skābo ķiršu ievārījums

    Izmanto ķiršus, kuriem izņemti kauliņi. Ogas ar cukuru (cik ogu, tik cukura) ber katlā un uzvāra – līdz uzmet burbuli. Tad katlu ņem nost no uguns un atstāj istabas temperatūrā. Nākamajā dienā katlu atkal liek uz uguns un vāra, līdz ievārījums gatavs. Gatavību pārbauda, ievārījumu uzpilinot uz šķīvja – ja tas noturas vienā vietā, tātad gatavs. Šādi gatavojot, ķirši nebūs izšķīduši, bet palikuši veseli. Pilda tīrās burciņās un aizskrūvē vāciņu.

    Marinēti redīsi

    • 250 g sarkanvīna etiķa
    • 75 g cukura
    • 2 ēdamkarotes sāls
    • 2 tējkarotes koriandra sēklu
    • 0,5 kg stingru redīsu

    Visas marinādes sastāvdaļas uzvāra, liek tajā redīsus, kam abi gali nogriezti, visu kopā vēlreiz uzvāra un saliek burkās. Pasterizē (puslitra burciņu –
    30 minūtes).

    Sālītie gurķi

    Izvāra marinādi, uz litru ūdens ņemot aptuveni 30 g sāls, pievienojot ķiploka daiviņas un upeņu lapas. Marinādi atdzesē, un aplej ar to gurķus. Gurķus vispirms notur marinādē, kamēr šķidrums sāk rūgt un gurķi maina krāsu. Kad tie ierūguši, marinādi nokāš, gurķus ievieto burkās, marinādi uzvāra, pārlej gurķiem, uzliek vāku un aizskrūvē, pasterizēt nevajag.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē