-
Ēd svaigus!
Ēd kā ābolu, griez ripiņās un liec uz svaigas baltmaizes – kā bērnībā. Sarkanos, dzeltenos, lillīgos, strīpainos un vienkrāsainos!
-
No brokastīm līdz vakariņām
Tomāts šajā laikā cienīgs atrasties katrā ēdienreizē. Brokastu omletē, pusdienu sautējumā, launaga kišā un vakariņu salātos. Dod tomātam iespēju! -
Konservē!
Tomāti želejā, skābēti vai marinēti tomāti, pašu apēšanai vai ciemkukulim – pareizi ir visi varianti. -
Vāri!
Zupā, lečo, vīriešu zaptē, vienkārši biezenī vai sulā. Ziemā pūles atmaksāsies. -
Žāvē!
Ja vēlies žāvēt saulē, tad tik ātri kā pie Vidusjūras, kur saule sirsnīgi cepina, tas nenotiks, tādēļ sauc talkā cepeškrāsni vai speciālo žāvēšanas aparātu. Tiesa, ja tomātu novākšana sakrīt ar karstuma vilni Latvijā, tad uz priekšu – trīs karstas dienas, un delikatese gatava!
-
Mal un saldē!
Ja reiz tomātu ir tik daudz, ka aptrūkušās burkas un apnikusi stāvēšana pie plīts, vienkārši samal vai sablendē, bet iegūto masu sapildi saldēšanas maisos. Šādas sagataves ļaus ātri tikt gan pie aukstās, gan karstās tomātu zupas. -
Prasi padomu!
Gribas izmēģināt jaunu tomātu recepti? Apmeklē portāla Santa.lv sadaļu Receptes. Tur atradīsi pārbaudītas receptes un bezgala daudz ideju, ko iesākt ar tomātu ražu!
Noderīgi padomi tomātu ražas laikam
- Neliec tomātus ledusskapī!
- Glabā tos istabas temperatūrā! Aukstums iznīcina tomātu spēcīgo aromātu.
- Konservēšanai izvēlies stingros, mazos un ovālos tomātus.
- Lečo un vīriešu zaptei piemērotākās būs sulīgās un gaļīgās šķirnes.
- Lai ieplaisājuši tomāti pēc novākšanas nesapelētu, apkaisi tos ar sāli.
- Atceries, ka tomāti, kas novākti ar visu ķekaru, saglabāsies labāk un pārstrādi varēs gaidīt ilgāk.