Ozollapu hidrolāts var noderēt gan tev pašai, gan kā lieliska dāvana mīļam cilvēkam Jāņos.
3 jautājumi par hidrolātu
-
Kā veidojas hidrolāts?
Destilēšanas procesā caur augiem plūst karsts tvaiks, kas paņem līdzi ēteriskās eļļas un citus auga ķīmiskos savienojumus, kas ir vieglāki nekā ūdens. Tvaikam kondensējoties, rodas hidrolāts. -
No kādiem augiem var gatavot hidrolātu?
No visiem! Protams, intensīvāka smarža būs tieši tiem augiem, kuriem jau no dabas tā ir īpaši spēcīga. Inese Mekša stāsta, ka viņai pašai ļoti patīk ievziedu hidrolāts, labi ir arī madaras, āboliņa, pelašķu, biškrēsliņu, liepziedu hidrolāti. Var izmantot arī ugunszāli, taču ar tās lietošanu gan jābūt piesardzīgiem, pirms lietošanas ieteicams hidrolātu atšķaidīt ar ūdeni. -
Kā izmantojami hidrolāti?
To var izmantot gan kā dziedējošu ekstraktu, gan kā toniku sejai. Hidrolāti arī ārstē nobrāzumus, sīkus apdegumus, insektu kodumus. Ar hidrolātu var skalot muti, lietot kompresēm, dezinficēt un atsvaidzināt gaisu. Tos arī var izmantot kā bāzi krēmam, pievienot vannai, ēdienam.
Ozollapu hidrolāts
Mūsu tautasdziesmās ozols ir vīrišķā spēka, varenības un nelokāmības simbols. Enerģētiski ozols vīrietim (un arī sievietei!) dod spēku un apņēmību, palīdz atveseļoties sasirgušajiem. To var lietot kā antiseptisku pretiekaisuma līdzekli gan pēc skūšanās, gan tad, ja gadījusies kāda brūce, – ozollapu hidrolāts apturēs asiņošanu un veicinās brūces dzīšanu.
Kas jāsagādā?
- Katls ar augstām malām (lieliski noder 10 litru spageti vārāmais katls)
- Plata metāla bļoda, kuras diametrs atbilst katlam
- Maza stikla bļodiņa (vēlams uz mazām kājiņām – tādas nopērkamas IKEA)
- Ledus
- Svariņi
- 100 g ozola lapu
- 4 tumša stikla pudelītes hidrolāta iepildīšanai
- 4 dozatori
Pēc pagatavošanas hidrolāts jāglabā tumsā un jānogatavina (jāļauj pastāvēt) aptuveni mēnesi. Jo ilgāk tas gatavināts, jo intensīvāka, tuvāka augam ir hidrolāta smarža.
Hidrolāta pagatavošanas gaita:
Katlā ielej ūdeni (10 l katlā – aptuveni 2 l ūdens). Teorētiski proporcijai augs pret ūdeni vajadzētu būt 1:3, taču Ineses pieredze liecina, ka atsevišķiem augiem šī proporcija ir pārāk intensīva.Katla vidū novieto stikla trauciņu uz kājiņām, bet tam apkārt ūdenī saliec ozola lapas – tā, lai lapas neskartu stikla trauciņu, citādi sanāks novārījums, nevis destilāts. Uz katla vāka vietā liec metāla bļodu, piepildi to ar ledu (var arī iepriekš saldētavā sasaldēt bļodu ar ūdeni).
Ja mājās ledus nav, nemitīgi būs jāmaina bļodā ūdens – tam jābūt aukstam. Tiklīdz ūdens sasilst, tas atkal jānomaina.
To uzmanīgi (trauciņš ir karsts!) izcel no katla. Tvaikos izdezinficē stikla traukus, kuros pildīsi hidrolātu – to var izdarīt vai nu tā paša katla tvaikos, vai uzvārot ūdeni metāla bļodā.
Hidrolāta glabāšanai Inese iesaka izvēlēties tumšas stikla pudelītes ar izsmidzinātāju (arī tas iepriekš jādezinficē).