Ogu sagatavošana
- Pašu dārzā salasītās vai pirktās ogas atbrīvo no kātiņiem.
- Ogas liek caurdurī un noskalo vēsā ūdenī, notecina.
Trauku sagatavošana
- Burkas un pudeles izmazgā ar sodas ūdeni. Izskalo.
- Pēc tam tās ar verdošu ūdeni izplaucē.
- Nedaudz apžāvē, tad pilda ziemai sagatavotās ogas.
Padomi!
- Ogas jāievāc pilngatavībā, kā arī jāseko, lai tās būtu vienādā gatavības pakāpē.
- Pērkot ogas tirgū, pievērs uzmanību tam, lai ogas nebūtu plankumainas.
Zini!
- Vienā litrā ietilpst 600–700 gramu ogu.
- Svaigas ogas 0 grādu temperatūrā var uzglabāt līdz septiņām diennaktīm.
Kompots
- Sagatavo cukura sīrupu. Uz 1 litru ūdens ņem 800 gramu cukura, katlā karsē, kamēr cukurs izkūst.
- Tīri noskalotas un nosusinātas svaigas upeņu ogas liek katlā, pārlej ar sagatavoto sīrupu un vāra piecas minūtes.
- Verdošu kompotu lej tīrās burkās.
- Uzliek vāku, aizskrūvē un apgāž otrādi. Ļauj atdzist.
Ievārījums
- Ogas atdala no kātiņiem. Noskalotas ogas ber katlā, kurā vārīs ievārījumu.
- Pieber cukuru – uz 1 kg ogu ņem 1 kg cukura, 0,350 litru ūdens. Noliek vēsā vietā un ļauj ievilkties 12 stundas.
- Katlu liek uz uguns. Uz mazas liesmas vāra. Nosmeļ radušās putas un viegli apmaisa. Vāra gatavu (uz šķīvīša uzlikta ievārījuma pile neizplūst, bet saglabā formu).
- Karstu ievārījumu pilda tīros traukos un noslēdz.
- Izmanto desertiem, pie pankūkām, tējām.
- Upeņu ievārījumu nedrīkst pārvārīt, jo tad ogas kļūst cietas un sausas.
Jāņogu un aveņu ievārījums
- Avenes pārlasa un apber ar cukuru, novieto uz trim četrām stundām vēsumā.
- No jāņogām izspiestajai sulai pievieno atlikušo cukuru. No avenēm nolej izdalījušos sulu, uzvāra.
- Pievieno avenes un vāra uz mazas uguns, kamēr ogas gatavas (tās grimst sīrupā).
- Izmanto biskvītu pildīšanai, pie pankūkām.
Liķieris
- Ogām atdala kātiņus, noskalo. Ogas liek traukā, pārlej ar degvīnu, noslēdz ar plastmasas vāciņu un ļauj stāvēt siltā vietā (istabas temperatūrā) četras nedēļas.
- Tad ogas saspaida, pievieno cukuru un labi izmaisa. Uz 1,5 kg augļu ņem 1 litru degvīna, 1 kg cukura. Glabā siltā vietā četras nedēļas.
- Sīrupam jābūt dzidram, tad ir īstā gatavība.
- Nogatavināto masu izkāš un pilda pudelēs.
Želeja
- Vislabāk izmantot jau izspiestu ogu sulu. Sulu var izspiest arī no baltajām jāņogām.
- Uz vienu litru jāņogu sulas ņem vienu litru cukura. Uz vienu litru upeņu sulas ņem 800 gramu cukura.
- Pilda karstu burkās, aizvāko.
Sula
- Jāņogu sulas iegūšanai izmanto gan baltās, gan sarkanās jāņogas.
- Jāņogas sablendē vai saspaida, masu liek marlē un ar rokām izspiež. Var izmantot arī sulu tvaicējamo katlu.
- Sagatavoto sulu uzkarsē līdz 95 grādu temperatūrai, nosmeļ radušās putas, pilda tīros traukos un aizvāko. (Sulu pilda līdz trauku malām tā, lai līst pāri, jo atdziestot sula samazinās.)
- Upenes sablendē vai saspaida, tad karsē 20 minūtes 60 līdz 70 grādu temperatūrā un tikai tad izspiež. Ar vienu piegājienu nav iespējams uzreiz izspiest sulu.
- Ogu atliekām uzlej ūdeni, visu samaisa un vēlreiz izspiež sulu.
- Abas iegūtās sulas samaisa, uzkarsē (95 grādos) un lej burkās.