CUKUROTAS ROŽU ZIEDLAPIŅAS:
- svaigas dažādu krāsu rožu ziedlapiņas (der tikai ekoloģiski audzētas, ķīmiski neapstrādātas rozes)
- olas baltums
- smalks cukurs
Olas baltumu atdala no dzeltenuma, nedaudz sajauc, to nesaputojot. Olas baltumā pa vienai apmērcē rožu ziedlapiņas.
Apmērcētās rožu ziedlapiņas no abām pusēm apbārsta ar cukuru.
Cukurotās ziedlapiņas liek pannā uz izklāta cepamā papīra, ja vajag, vēl papildus pārkaisa ar cukuru.
Pannu liek līdz 50 grādiem sakarsētā krāsnī ar pavērtām krāsns durtiņām. Tā žāvē vienu stundu un vienu stundu patur izslēgtā krāsnī.
Vēl 24 stundas pažāvē, tad liek traukos uzglabāšanai.
Var izmantot dāvināšanai, konditorejas izstrādājumu greznošanai.
ŠOKOLĀDES ROŽU LAPAS:
- rožu zaļās lapas
- šokolāde
Šokolādi izvēlas bez piejaukumiem, ar lielāku kakao saturu – vismaz 60 procentu. To sasmalcina, liek kausējamā trauciņā. Nedaudz mazākā trauciņā ielej ūdeni, liek uz uguns. Tam virsū liek trauciņu ar šokolādi, tā, lai tas nesaskartos ar ūdeni.
Uz nelielas liesmas karsē, līdz šokolāde izkususi. Šokolādi drīkst karsēt tikai līdz 30–40 grādu temperatūrai.
Šokolādi biezā kārtā klāj uz sausām rožu zaļajām lapiņām.
Ar šokolādi pārklātās rožu lapiņas liek uz cepamā papīra un ledusskapī sastindzina.
No sastingušās šokolādes atdala zaļās lapiņas.
Šokolādes lapiņas uzglabā aukstumā, izmanto konditorejas izstrādājumu, saldējuma rotāšanai.
Lapiņas var gatavot arī no baltās šokolādes. Pievienojot tai pavisam nedaudz pastveida vai pulverveida konditorejas krāsas, var iegūt krāsainas lapiņas.