Kuras šķirnes stādīt?
Ja bumbierus vēlas saglabāt ilgāk, jāstāda nevis vasaras, bet rudens un ziemas bumbieres. Piemēram, ja iestādīsi vasaras bumbieri ‘Alise’, augusta beigās 1–2 nedēļas varēsi palielīties ar pirmajiem bumbieriem, taču ar to arī viss beigsies. Tie būs pārgatavojušies. Ļoti ražīga šķirne ir ‘Durbes Vasaras’, kas ienākas augusta otrajā pusē. Bumbieri ir skaisti un garšīgi, bet ēdami tikai apmēram trīs dienas, pēc tam tie kļūst miltaini un der vienīgi sulai.
Turpretim, ja iestādīsi rudens šķirni ‘Mramornaja’, kuru vāc septembra otrajā pusē, bumbieri glabāsies mēnesi, bet ‘Conference’ augļus varēsi grauzt no septembra līdz novembra vidum, līdz tiem sāks brūnēt serdes un tie kļūs mīksti. Savukārt, ja vēlies ar bumbieriem mieloties līdz pat marta beigām, tad jāstāda ziemas šķirnes, piemēram, ‘Belorusskaja Pozdņaja’, ‘Strijskaja’, ‘Bere Kijevskaja’ un citas tām līdzīgas.
Un vēl – iesaku priekšroku dot šķirnēm, kas nav ieņēmīgas pret kraupi. Kraupis bojā bumbieru izskatu un samazina ražu. Tādi bumbieri arī slikti glabājās.
Raksta turpinājumā lasiet kuras ziemas bumbieru šķirnes glabājas visilgāk!