Par ozola mucām un to kvalitāti
Mucinieks Dins Sumerags, kurš ar ozolu darbojas jau 20 gadu, atzīst, ka ar to strādāt ir viegli. Tas labi liecas, ir elastīgāks nekā, piemēram, osis. Latvijas ozolu mucās sanākot ļoti garšīgs vīns. No mucas tas paņem vajadzīgos tanīnus, iegūst krāsu un rūgteno piegaršu. Ozola mucas der arī alus glabāšanai, dārzeņu skābēšanai. Šāda muca kalpos 30 gadu, bet varbūt pat visu cilvēka mūžu.
Taču kvalitatīvu ozola kokmateriālu pie mums gan esot grūti dabūt. Ozoli netiekot laicīgi atzaroti, tāpēc koksne ir ļoti zaraina. Rūpnieciskai ražošanai tāda vispār nederot.
Dins Sumerags ozola baļķus iepērk no privātpersonām. Meistars uzsver, ka labākie ir tie, kas zāģēti ziemā, jo pavasara vai vasaras zāģējums sulojas un slikti žūst. Tad materiāls tiek žāvēts trīs četrus gadus. Tomēr nupat, kā atzīst mucinieks, ozolkoksnes cenas esot neadekvātas. Kad no baļķa izzāģē zarus, kā arī noņem mucas izgatavošanai nederīgo aplievas koksnes daļu, nemaz tik daudz derīgas koksnes nepaliek.