• Kādam jābūt pagrabam, lai tajā labi glabātos gan zaptes, gan burkāni?

    Pagrabs
    Ance Strade
    20. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kāds tad tas ir – ideālais pagrabs, kurā labi jūtas gan burkāns, gan marinējumu un ievārījumu burkas ?

    Tumšs

    Svarīgi, lai pagrabā neiekļūtu dienasgaisma. Tumsā dārzeņi guļ un nemostas, dzenot asnus. Tumsa gan neizslēdz labu mākslīgo apgaismojumu pagraba apmeklējuma laikā.

    Labi vēdināms

    Dārzeņi elpo un pieelpo pilnu pagrabu, tādēļ, lai tie nesāktu bojāties, regulāri vēdini.

    Mitrs

    Ideālais mitruma līmenis ir 95%, to var noteikt ar īpašu mērierīci. Ja tādu negribi pirkt, vēro pagraba sienas. Ja tās sausas – mitruma trūkst, ja pagraba sienas pil – par mitru. Ideālā variantā gar sienu vajadzētu būt nelielai rasiņai.

    Brīvs no grauzējiem

    Nerīko dzīres pelēm un žurkām! Aizmūrē iespējamos piekļūšanas ceļus!

    Pārskatāms un strukturēts

    Ierīko apcirkņus un plauktus, izmanto kastes un tīkla maisus. Katram dārzenim, ievārījumam un konservējumam jābūt savā vietā!

    Pagraba apmeklējumu atvieglo tas, ja esi sastrukturējis arī burku plauktus, piemēram, lielās burkas ar skābējumiem apakšā, ievārījumi otrajā plauktā pa labi, bet kompoti pirmajā plauktā pa kreisi

    Ar regulējamu temperatūru

    Ideālā variantā kartupeļi un bietes jāglabā 4–6 grādu temperatūrā, bet burkāni, seleriju un pētersīļu saknes, kāposti, rutki, kāļi vislabāk jūtas 0–2 grādu temperatūrā, kad kartupeļi apsalst un bietes sāk bojāties. Varianti? Atsevišķi pagrabi vai pagrabs ar regulējamu temperatūru.

    Ja tomēr visus glabā vienā pagrabā, izvēlies kartupeļu un biešu temperatūru, pārējiem dārzeņiem liela skāde no tā necelsies, vienkārši tie savītīs nedaudz ātrāk nekā vēsākā pagrabā.

    Burkānus, seleriju un pētersīļu saknes var apbērt ar smiltīm, lai nesavīst.

    Ar kastēm glabāšanai

    Ja raža nav liela un no katras kultūras ir nedaudz, vislabāk to glabāt kastēs, kurām piekļūst gaiss.

    Pirmo kasti neliec uz zemes, bet uz improvizētiem pāļiem vai tukšas kastes, lai labāk piekļūst gaiss.

    Ar marķētām burciņām

    Uz burciņas vai vāciņa pieraksti gatavošanas datumu un sastāvu.

     

    Šos pagrabā nenes!

    Āboli un burkāni?

    Augļi izdala etilēnu, kas strauji bojā saknes, bet paši āboli un bumbieri sāk garšot pēc kartupeļiem.

    Sīpoli un ķiploki

    Šiem veselīgajiem čaļiem nepatīk mitrums, tie labāk jutīsies un uzglabāsies vēsā un sausā vietā (pieliekamajā, bēniņos), sapīti bizēs vai traukos ar caurumiem, lai piekļūst gaiss.

    Ķirbji

    Dižogām aukstums un mitrums nav nepieciešams. Droši liec uz skapjaugšas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē