Galdauts
Lina galdautu piedāvājums ir milzīgs – balti, dabiski pelēki un krāsaini, smalki un blīvi rakstaini. Arī tad, ja gaume ir kaprīza kā princese, ar aušanas meistarēm var sarunāt noaust tieši tādu, kādu kāro sirds.
Tā kā galdauti parasti ir no nemazgāta lina auduma, pastāv risks, ka, pirmo reizi mazgājot, galdauts var sarauties par aptuveni trim procentiem gan garumā, gan platumā.
To zina ikviens lina izstrādājumu tirgotājs, tādēļ būtu noderīgi painteresēties, vai galdauta izmērs ir norādīts, ņemot vērā iespējamo saraušanos. Smalks, reta auduma galdauts, iespējams, sarausies vairāk nekā blīvs, taču arī blīvs, rakstains audekls raujas, turklāt platumā vairāk nekā garumā.
Citi lasa
Kā kopt?
Lina galdautus ieteicams mazgāt 30–40 grādu temperatūrā atsevišķi no citiem audumiem, un ir svarīgi veļasmašīnu nepārblīvēt – lins labi uzsūc mitrumu, tādēļ tam vajag telpu, kur kustēties. Mazgāšanai labāk izvēlēties pēc iespējas dabiskākus mazgāšanas līdzekļus. Vēlams uzstādīt tikai 800 centrifūgas apgriezienus. Ja uz galdauta ir traipi, pirms ievietošanas veļasmašīnā to var iemērkt un kādu laiku paturēt aukstā ūdenī uzreiz, tiklīdz ballīte beigusies, jo aukstais ūdens diezgan labi izšķīdina visdažādākos netīrumus. Traipu izņemšanai speciālisti iesaka neizmantot hloru saturošus līdzekļus, jo hlors bojā lina šķiedru. Protams, var lietot arī tautas metodes, piemēram, uz vīna traipa uzbērt sāli, taču tas jādara uzreiz, kad skāde notikusi. Jo galdauta audums ir blīvāks, jo tas ir pacietīgāks, tomēr brutāli berzt traipu nevajadzētu. Tad labāk tīrīšanai izmantot ar veļas ziepēm ieziepētu mīkstu sūklīti.
Galdautu nav ieteicams žāvēt veļas žāvētājā, un jāņem vērā, ka veļas žāvētājs nav piemērots ne galdautam, ne arī jebkādam citam lina izstrādājumam. Ideāli, ja var izžaut ārā, taču ne pakārtu knaģos – sprauduma vietā izstiepts lina audums var neatgriezeniski zaudēt formu. Jānoņem vēl mitrs un tāds tas arī jāizgludina. Ja galdauts izžuvis par daudz, būs jāgludina, mitrinot ar tvaiku, vai jāmērcē un jāžāvē atkārtoti.
Tīram, izgludinātam galdautam skapī vajadzētu atvēlēt pietiekami vietas un nelikt uz tā neko smagu, lai audumam piekļūst gaiss.