Čuguna pannas kopšana:
- Pirms lietošanas pannai jāveic procedūra, ko smalki sauc par polimerizāciju, bet citiem vārdiem – ieeļļošana un sakarsēšana. Rīkojas šādi: izmazgātu un uzsildītu pannu ieziež ar neitrālu eļļu. Tad pannu 20 minūtes karsē cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā ar augšpusi uz leju. Pēc tam ļauj atdzist. Procesu atkārto vēl pāris reižu. Šis process izveidos tādu kā aizsargkārtiņu, kas pasargās no piedegšanas un ar laiku pannai neļaus sarūsēt!
- Pirms karsēt pannu, jāpārliecinās, ka tai nav koka, stikla vai plastmasas detaļu. Tās pirms likšanas krāsnī jānoņem.
- Atkārto ik reizi, kad jūti, ka panna sāk pieraut vai parādās rūsas plankumiņi. Šādi ir glābjama arī jau pavisam sarūsējusi čuguna panna!
- Pannu katru reizi pēc lietošanas izmazgā ar karstu ūdeni. Piedegušas vietas var noberzt ar rupjo sāli. Čugunu nevajadzētu mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā un berzt ar metāliskiem priekšmetiem. Ja tas darīts, pannas aizsargslāni atjauno, atkal ieeļļojot un karsējot.
- Katru reizi pirms ēdiena likšanas pannā, to nedaudz ieeļļo. Jo biežāk gatavo čuguna pannā, jo labāk tā kalpo!
- Pannu vislabāk uzglabāt sausā, labi vēdinātā vietā – mitrums rada rūsēšanai labvēlīgu vidi!